У селищі Олександрівка на Кіровоградщині створили мурал з зображенням бійця ЗСУ

У селищі Олександрівка на Кіровоградщині створили мурал з зображенням бійця ЗСУ

У селищі Олександрівка на Кіровоградщині створили мурал з зображенням бійця ЗСУ
Мурал розташований на стіні дитячо-юнацької спортивної школи. Фото: Facebook Володимир Ковтун

У селищі Олександрівка Кропивницького району Кіровоградської області створили мурал на честь Збройних сил України. У стінописі показали бійця з позивним "Ведмідь". Він – житель Олександрівки й захищає Україну в російсько-українській війні з 2014 року. Про це розповів Суспільному художник-мураліст Олександр Брітцев.

Ідея такого стінопису належить олександрівській громадській організації "Справедливість – наш вибір", каже Олександр Брітцев. Вона також запропонувала кандидатуру військового для малюнка. Мураліст попросив в ініціаторів, щоб це був хтось з місцевих бійців, які нині на фронті.

"Важливо вшановувати не лише загиблих героїв, – говорить художник. – Я хотів відзначити саме тих, хто зараз воює. Бійці мають знати, що люди їх цінують, підтримують, чекають".

Під час роботи художник використовував фотографію бійця. "Я її творчо переосмислив. Художник може робити акцент на тому, що вважає важливим. Я не міняв характер портрета, але деякі деталі зробив виразнішими".

Сам Олександр Брітцев – переселенець. До 2014 року жив у Донецьку, потім у Харкові. У 2022 році переїхав у село Бірки біля Олександрівки. Торік він створив два мурали в Кропивницькому "Україна – це свобода" і "Корифей Марко". Над нинішнім муралом працював п’ять днів. Малюнок має висоту 10 метрів і ширину п’ять. Ним прикрасили стіну дитячо-юнацької спортивної школи.

"Наша організація існує з 2014 року, – розповів засновник громадської організації "Справедливість – наш вибір" Володимир Ковтун. – Ми допомагаємо військовим і переселенцям. І одна з наших цілей – військово-патріотичне виховання. Щоб люди не забули, що на території всієї країни йде війна за цілісність і незалежність держави. Я цього військового, якого зобразили на муралі, знаю особисто, і ми йому багато допомагаємо. Художнику ми висловили наші побажання щодо муралу. Щоб там були кольори прапору України, тризуб, американський автомат у руках військового. Олександр зробив усе чудово".

За словами Володимира Ковтуна, учасники громадської організації підготували стіну, надали всі матеріали художникові й трохи допомагали з малюнком. Урочисто відкрити стінопис планують 17 червня.

"Ми хочемо зробити інсталяцію й поставити під муралом розбитий російський танк. Ми його привезли з-під Лиману. Також під час відкриття гурт Kozak System погодився влаштувати в Олександрівці благодійний концерт".

На початок