Що почитати в червні: список новинок від українських видавництв

Що почитати в червні: список новинок від українських видавництв

Що почитати в червні: список новинок від українських видавництв
. Фото: Pixabay

Суспільне Культура підготувало підбірку найяскравіших новинок червня: від зворушливих романів до жахів, від яких кров стигне в жилах навіть за літньої спеки.

У книговидавництві літня пора вважається найменш активним періодом. Зазвичай це затишшя перед початком справжнього літературного сезону, що відбувається восени. Окрім того, що тепліше стає надворі, то більше читачів надають перевагу активному відпочинку. Ми пропонуємо добірку книжок, які можна захопити з собою на вулицю, у гори чи до річки.

"Казка" Стівена Кінга

Видавництво: "Клуб сімейного дозвілля"

Найбільш очікувана новинка цього місяця — потенційний бестселер від "короля жахів". Попри назву, цій книжці краще не потрапляти до рук наймолодших читачів: від лячної атмосфери темного фентезі навіть дорослим піде мороз по шкірі.

"Подорож до страшенно магічного світу, де дива та жахи зливаються воєдино", — так схарактеризував "Казку" режисер Ґільєрмо Дель Торо.

Сюжет розгортається навколо моторошної пригоди, у яку потрапив сімнадцятирічний Чарлі Рід. Хлопчина мав непросте життя: у ранньому віці втратив матір, тож зростав наодинці з батьком-алкоголіком. Одного разу юнак знайшов свого сусіда травмованим і погодився допомогти бідолашному — на певний час узяв під опіку його собаку Радара. Невдовзі Чарлі дізнається, що у дворі відлюдкуватого сусіда є портал до іншого світу. Допитливість перемогла — герой опинився в загадковому потойбіччі, де на нього чатували не лише цікаві пригоди, а й небезпечні випробування.

"Життя Браяна. Мемуари соліста AC/DC"

Видавництво: "Лабораторія"

"Лабораторія" впевнено дотримується вектору ексклюзивних мемуарів. У травні на полицях книгарень з’явився "Запасний" — скандальна біографія принца Гаррі. Також нещодавно видавництво анонсувало мемуари Тома Фелтона, британського актора, що зіграв Драко Мелфоя в кінофраншизі про Гаррі Поттера. Цього місяця ж відкрито передпродаж спогадів Браяна Джонсона.

Вокаліст одного з найвидатніших рок-гуртів світу "AC/DC" поділився своєю історією з перших уст. Читачі дізнаються про злети й падіння зірки: приголомшливі гастролі, невдалі контракти та підкорені музичні чарти.

"Кримський інжир. Куреш"

Видавництво: "Видавництво Старого Лева"

Це вже четверта частина серії про культуру, історію та звичаї кримських татар. В антологію увійшли твори українською та кримськотатарською мовами. Книжка виділяється яскравою особливістю: кримськотатарську тут подано і кирилицею, і латинічною графікою (саме на неї зараз офіційно перейшла мова). Варто зауважити, що в Криму автентична мова корінного народу зараз під забороною. Окрім цього, серед авторів збірки є перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял, громадянський журналіст Сервер Мустафаєв та активіст Асан Ахтем. Усі вони — політв’язні Кремля, що потрапили за ґрати через протест окупаційній владі. Ця книжка — голос кримськотатарського патріотизму, нескореності та любові до своєї землі.

"Поезія та проза, перекладні тексти дадуть змогу широкому колу читачів більше дізнатися про автентичну культуру Криму, ознайомитися з класиками й сучасниками української та кримськотатарської літератур, відкрити для себе історії минувшини та сучасні реалії життя півострова", — анонсує "Видавництво Старого Лева".

"Переможці" Фредріка Бакмана

Видавництво: "#книголав"

Романи шведського письменника Фредріка Бакмана не залишають байдужими нікого. Вони живі аж до сліз: щемкі та кумедні водночас. У червні українські читачі отримають довгоочікуване продовження історії про хокейну команду та життя містечка Бйорнстад. За похмурою палітуркою приховується надзвичайно світла та зворушлива історія про дружбу, перемоги та поразки, відданість та прагнення не загубити себе.

Це остання частина трилогії. До циклу також входять книжки "Ведмеже місто" та "Ми проти вас".

"Тихий орендар" Клеменс Мішлон

Видавництво: "Клуб сімейного дозвілля"

Цей психологічний трилер чудово підійде для днів, коли мороку наганяють червневі зливи.

"Тихий орендар" — роман про серійного вбивцю та викрадача жінок Ейдена Томаса. Чоловік переїжджає до нового будинку з донькою Сесілією та своєю останньою жертвою, яку видає за орендарку кімнати в його помешканні. Ейден впевнений, що багаторічні тортури зламали жінку, однак Рейчел зуміла зберегти жагу до життя. Вона робить усе можливе, аби повернути собі свободу. Окрім цього, прагне врятувати від маніяка маленьку Сесілію та Емілі — жінку, яку той обрав собі за наступну жертву.

Прикметно, що "Клуб сімейного дозвілля" зміг видати книжку українською мовою навіть оперативніше, ніж оригінал. Реліз роману в Америці відбудеться 20 червня, та на полицях наших книгарень він з'явиться швидше, ніж у всьому світі.

"У скляному лісі" Марини Пономарьової

Видавництво: Creative Women Publishing

Ви задумувалися, чи рівну заробітну плату отримують зубні феї? Де плавають космічні кити? Які емоції переживає дівчинка-підліток, коли її віддають в жертву дракону? Гадаєте, це дитяча казка? Ні — глибоке переосмислення сексистських упереджень.

Ця книжка точно сподобається прихильникам феміністичної літератури. "У скляному лісі" — фантастична збірка з тринадцяти оповідань, літературний дебют авторки. У ній описується жіночий досвід, а в символічному образі скла втілюються гендерні стереотипи.

"Creative Women Publishing" пояснюють цю задумку так: "Скло може бути несподівано міцним, як і вкорінені стереотипи, а також болючим, адже може глибоко порізати. А ще скло прозоре — так само, як жіночий досвід, який досі часто залишається непоміченим. Але буває воно і крихким і делікатним, як сама жіночність".

Читайте нас у Facebook і Telegram, дивіться наш YouTube

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок