Водопостачання на Донеччині: коли забезпечать Покровськ та Мирноград та яка ситуація в інших громадах

Водопостачання на Донеччині: коли забезпечать Покровськ та Мирноград та яка ситуація в інших громадах

Водопостачання міст Донецької області.
Воду жителям громад на Донеччині привозять комунальники, рятувальники, волонтери. Через обстріли в регіоні повноцінно не працює система водопостачання. Фото: Суспільне Донбас

Встановлення та налаштування системи очищення шахтних вод, що дозволить забезпечити водою жителів Покровська та Мирнограда Донецької області, майже закінчено. Нині заповнюють резервуар та планують проводити аналіз води.

Про це повідомив на брифінгу 30 травня начальник Донецької ОВА Павло Кириленко.

"Проєкт виконаний в повному обсязі. Пуско-налагоджувальні роботи відбуваються більше тижня. Йде закачування води в резервуар. Ми вирішили збільшити об’єм резервуара", — розказав Кириленко.

За планом обласної та місцевої адміністрацій, завдяки системі очищення шахтних вод в Покровську та Мирнограді запрацює водогін.

Хімічний склад води вивчатимуть після запуску системи, додав Кириленко: є вірогідність, що вода буде не лише технічною.

"Та вода, яка заходить, навіть не як технічна вода зможе використовуватись, а її, можливо, можна буде використовувати для приготування їжі", — сказав начальник ОВА, зауваживши, що про якість води містян попередять.

Очищені стічні води шахти "Центральна", що у Мирнограді, мають забезпечити громади централізованим водопостачанням — незалежним від Карлівського водосховища. Як розповідав у березні начальник Покровської міської адміністрації Сергій Добряк, фінансують проєкт міста Покровськ і Мирноград, які виділяють по 30 млн грн, а також Компанія "Вода Донбасу". Максимальну суму – майже 120 млн грн надала Донецька обласна військова адміністрація. Систему обіцяли запустити у квітні.

Постійні обстріли Карлівського водосховища, зокрема останній, коли 25 травня була зруйнована дамба і з водойми витекло 7,5 млн тонн води, за словами Кириленка, змусили владу встановити більший, ніж планувалось резервуар для води.

Вода з Карлівського водосховища та свердловини на Донеччині

Водосховище, за словами начальника ОВА, продовжать використовувати: нині йде робота над відновленням забору води звідти.

Третє джерело води — свердловини. За даними Кириленка, на території Покровської та Мирноградської громад їх вже 735.

Свердловини планують бурити і в Селидовому, що за двадцять кілометрів від цих міст. Містечко ближче до Карлівського водосховища, та й тут, обіцяє начальник ОВА, буде створена альтернативна система водопостачання.

"У Селидовому буде застосовано методику глибинних свердловин. Мета — під’єднати їх до загальної системи водопостачання. Це забезпечить водою Селидово та один з округів громади", — розказав Кириленко. Далі, каже, влада планує відновлювати централізоване водопостачання міста Українськ, що неподалік Селидового, ще ближче до лінії фронту.

Водопостачання в Донецькій області під час війни

Через постійні обстріли в Донецькій області повноцінно не працює система водопостачання. Так, у Костянтинівці воду людям привозять рятувальники, також в місті є місця, де можна набрати очищену питну воду. Інші громади шукають різні способи — як забезпечити людей водою. Адже чим ближче до лінії фронту, тим складніше владі та волонтерами привозити туди воду.

В Покровському районі у Очеретинській та Добропільській громадах встановили фільтри, які можуть очищувати воду з річок, ставків та інших джерел.

В місто Часів Яр воду привозять — влада або благодійні організації. А щоб люди мали запаси нещодавно тут встановили ємності із водою.

Немає води і у Торецьку, що у Бахмутському районі. Людям воду розвозять комунальні підприємства, тут також навесні вирішили бурити свердловини.

На початок