Хто насправді винен в смертельних ДТП: аналіз експерта

Хто насправді винен в смертельних ДТП: аналіз експерта

Марафон
Хто насправді винен в смертельних ДТП: аналіз експерта
. Суспільне Карпати

46 прикарпатців, з них - четверо дітей, загинуло у ДТП у першому півріччі 2020-го року. За 6 місяців цього року в Івано-Франківській області зареєстрували 1 432 дорожньо-транспортні пригоди. Про це Суспільному повідомили у пресслужбі Нацполіції Прикарпаття.

Впродовж 2018-го року в області трапилося 2 962 аварії. У 2019-му кількість ДТП зросла до 3 336.

За останні 2,5 роки на дорогах Прикарпаття загинуло 15 дітей.

Летальні випадки у ДТП в Івано-Франківській області у 2018-2020 роках
Летальні випадки у ДТП в Івано-Франківській області у 2018-2020 роках. Суспільне Карпати

Найчастіше ДТП зі смертельними наслідками ставалися у Тисменицькому, Коломийському, Надвірнянському, Галицькому, Долинському районах та в Івано-Франківську.

Середній вік винуватців аварій - 20-30 років.

У першому півріччі 2020-го з вини пішоходів та велосипедистів на Прикарпатті трапилося 97 ДТП.

5 червня у селі Борщів Снятинського району загинув 15-річний хлопець
5 червня у селі Борщів Снятинського району загинув 15-річний хлопець. Суспільне Карпати

Після ретельного аналізу дорожньо-транспортних пригод прикарпатські патрульні поліцейські визначили п’ять місць в Івано-Франківську, де найчастіше стаються ДТП.

Соціальний експеримент від Суспільного

Суспільне вирішило провести соціальний експеримент. На відрізку шляху на вулиці Грушевського в Івано-Франківську журналісти впродовж години відстежували, скільки людей переходить дорогу на червоне світло.

Журналістка Суспільного проводить соціальний експеримент
Журналістка Суспільного проводить соціальний експеримент. Суспільне Карпати

За годину на Грушевського, 42 зафіксували 8 таких порушень.

Пішоходи, які перетинають вулицю на червоне світло
Пішоходи, які перетинають вулицю на червоне світло. Суспільне Карпати

Також впродовж години поблизу будинків № 38 та № 40 на Грушевського 78 людей перетнули дорогу не на пішохідному переході.

Люди, які переходять дорогу у невстановленому місці
Люди, які переходять дорогу у невстановленому місці. Суспільне Карпати

За словами івано-франківського адвоката Олексія Сливінського, для пішоходів передбачена лише адміністративна відповідальність. Якщо ДТП з вини пішохода не призвело до матеріальної шкоди або травм – він сплачує штраф відповідно до адмінкодексу. Найменше стягнення – 51 гривня.

"Раніше практика судів так складалася, що переважно винен був водій, оскільки він мав би відповідати за контроль дорожньої обстановки. Останнім часом судова практика змінилася, і на даний час визначають винними і пішоходів", - каже Олексій Сливінський.

До слова, за даними Нацполіції в області, в Івано-Франківську цього року загинуло п'ятеро пішоходів, 42-х - травмовано.

Стратегія нульової смертності ефективна стратегія

У 2016-му році в Івано-Франківську активісти запровадили ініціативу "Стратегія нульової смертності". В її межах, каже співзасновник і голова ГО "Vision Zero" Віктор Загреба, зробили грунтовне дослідження смертності та місць ДТП у місті. Інформацію передали в патрульну поліцію та міській владі. Реакція, каже активіст, є.

"Насправді, мерія робила і робить правильні кроки у сфері з безпеки руху. Це, наприклад, кільцеві перехрестя, острівці безпеки посеред пішохідних переходів, нові світлофорні об’єкти. Такі речі робилися з 2016-го року. Я не пам’ятаю, чи щось було минулого року, але три роки перед тим робилося. Треба віддати належне, прогрес у Франківську є", – каже Віктор Загреба.

Чия відповідальність?

Голова ГО "Vision Zero" вважає, що за безпеку на дорогах повинні відповідати менеджери системи – ті, хто адмініструє цю дорожню мережу.

"Цей дискурс: "Ай-яй-яй, люди самі винні, люди самі порушують, вони погані" – ми з ним не згідні", – каже Віктор Загреба.

На його думку, основна відповідальність лежить на власниках доріг. У Франківську – це міська влада, в області на дорогах державного значення – Укравтодор, місцевого значення – ОДА, в інших містах і селах - місцева влада. Саме вони мають робити так, щоб ДТП стало менше і дороги стали безпечнішими.

Голова ГО "Vision Zero" Віктор Загреба
Голова ГО "Vision Zero" Віктор Загреба. Facebook/Viktor Zagreba

На рішення водіїв порушити правила впливає і той факт, що ймовірність покарання мінімальна, бо патрулів на вулицях майже немає. А в тому випадку, якщо поліцейські таки складуть протокол, є великі можливості уникнути покарання або ж затягнути розгляд справи, – вважає Віктор Загреба. А ще, на його думку, в Україні недостатньо якісних інформаційних кампаній щодо популяризації ПДР. Наприклад, щодо водіння в нетверезому стані.

Фактор невідворотності покарання

Люди не бояться високих штрафів, тому що для певного прошарку водіїв є соціальною нормою випити і їхати. І цю соціальну норму треба змінювати, а не лякати людей штрафами, в’язницею чи ще чимось.

"Це не працює. Про це каже закордонний досвід. І український досвід вже також. Мусять бути, крім високих штрафів, які в нас є, ще дуже якісні масштабні промокампанії і фактор невідворотності покарання. Оцих двох складників у формулі в Україні немає", - вважає Віктор Загреба.

Не вистачає правоохоронців на вулицях – на початку реформи, коли з’явилася патрульна поліція, ситуація на дорогах покращилася. Зараз знову погіршилася. Наприклад, зараз багато водіїв їдуть на червоне світло, але це лишається без уваги. Про покарання мови тим паче не має.

І ті, кого вбили, і ті, хто вбив, – вони ж не планували цього

"Ніхто не хоче потрапити в дорожньо-транспортну пригоду. Ті, хто спричиняє ДТП, вони за дві секунди, за три секунди до аварії, – вони не хотіли цього. Вони були впевнені, що цього не станеться. Тобто, вони були впевнені, що вони хороші водії, що вони контролюють ситуацію, що у них великий досвід, – каже Віктор Загреба. – Вони так їздили останні десять років і нічого не ставалося. І ті, кого вбили, і ті, хто вбив, – вони ж не планували цього. Розумієте логіку? Це ненавмисне вбивство, вбивство з необережності. І тому ідея високого покарання – вона людей не лякає. Тому що ніхто не думає, що колись вб’є, розумієте логіку?"

Що врятує?

Голова ГО "Vision Zero" Віктор Загреба вважає, що ситуацію може врятувати інфраструктура.

"Наприклад, в тій історії під Києвом, – якби на тій трасі були острівці безпеки, були кільцеві перехрестя – то цей неадекватний водій під наркотиками на Mercedes налетів би на перший острівець, пробив колесо, поламав машину – і все. На цьому його політ би зупинився. До прикладу, в поліції він би "відмазувався", але всі люди були би живі, розумієте?" – каже активіст.

Хто насправді винен в смертельних ДТП: аналіз експерта
Хто насправді винен в смертельних ДТП: аналіз експерта. Суспільне Карпати

На думку Віктора Загреби, в Україні не такі вже й погані правила дорожнього руху. Проте треба переглянути розмір штрафів.

По-перше, мусить бути пропорційність суми штрафу до ризиків, які створює це порушення.

Друге, що потрібно зробити, – увести систему штрафних балів. Тобто, в разі порушення накладають штраф і ще штрафні бали: "І в разі набрання певної кількості цих балів, водій втрачає право, привілей кермувати автомобілем, наприклад, на пів року, рік, два роки, три. І після цього мусить знову пройти автошколу і перездати на посвідчення водія".

Саме ця система штрафних балів, вважає активіст, мала б вплив на порушників, бо вони всі хочуть керувати авто і надалі.

Наталія Олексієнко, Ілона Шевченко

На початок