"Потрібно писати нову історію" – директор українського Інституту майбутнього Денисенко про презентацію книги в Житомирі

"Потрібно писати нову історію" – директор українського Інституту майбутнього Денисенко про презентацію книги в Житомирі

"Потрібно писати нову історію" – директор українського Інституту майбутнього Денисенко про презентацію книги в Житомирі
Виконавчий директор українського Інституту майбутнього Вадим Денисенко презентує в Житомирі свою книгу "Як зруйнувати русскій мір?". Житомир, травень 2023 року. Фото: Колаж Суспільне Житомир

Виконавчий директор українського Інституту майбутнього Вадим Денисенко 23 травня презентуватиме в Житомирі свою книгу "Як зруйнувати русскій мір?". Напередодні презентації доктор історичних наук, співавтор книги "Політики не брешуть" Вадим Денисенко розповів в етері Українського радіо Житомир про роботу над книжковою новинкою та дослідження "русского міра".

Для чого досліджувати "руській мір" і що спонукало особисто вас до написання цієї книги?

Не знати ворога – означає іти як сліпе кошеня і не розуміти, що далі робити. Нам потрібно було завжди досліджувати росіян. На жаль, у нас свого часу був закритий інститут вивчення Росії. У нас немає жодної державної інституції, крім силовиків, яка б займалася вивченням "русского міра" і Росії як такої.

Цю книгу я задумав і збирав матеріали для неї достатньо давно. Але з початком війни я зрозумів, що їх треба все ж таки дописати і зробити. Збір матеріалів розпочався з того, що я вирішив зрозуміти: а що ж таке "русскій мір". Бо про нього почали багато говорити, але ніхто не міг пояснити. І тут для себе я зрозумів дуже важливу річ: "русскій мір" – це унікальна ідеологія, яка не має визначення. Тобто, по суті, я почав збирати визначення "русского міра", і в моїй колекції більше 180 його тлумачень. Одне з моїх улюблених визначень це формулювання одного із російських ідеологів Олександра Проханова: "Русскій мір – ето всьо".

Наша глобальна проблема полягає в тому, що ми міряємо теперішню ситуації в Росії за лекалами 1991 року, коли розвалився Радянський Союз. Але в 1991 році було як мінімум дві ідеології: комуністична і щось під назвою демократія і лібералізм, які здавалися чимось хорошим, щасливим, з вірою в добробут вже завтра. Зараз же 99% росіян живе в ідеології "русского міра". Є просто м’який варіант Навального і хард варіант Пригожина або Патрушева. У сучасних росіян немає альтернативної ідеології до того, в чому вони живуть зараз.

"Потрібно писати нову історію" – директор українського Інституту майбутнього Денисенко про презентацію книги в Житомирі
Ефір на Українському радіо Житомир на тему презентації книгу "Як зруйнувати русскій мір?", ведуча Оксана Кропивницька, гість - Вадим Дениченко. Житомир, травень 2023 року. Скриншот з відеоефіру на Українському радіо Житомир

Як структурована книга? Які її особливості?

В книзі є кілька розділів. Один із них про те, що таке "русскій мір". Окремо є розділ про те, на чому будується модель російської державності, починаючи з часів Івана Грозного, адже є незмінна система влади за останні 400 років.

"Потрібно писати нову історію" – директор українського Інституту майбутнього Денисенко про презентацію книги в Житомирі
Одна із глав книги "Як зруйнувати русскій мір?" Вадима Денисенка. Житомир, травень 2023 року. Фото: Оксана Кропивницька для Суспільне Житомир

Окремо є розділ безпосередньо про Путіна, про його психологію і відсутність еволюції його поглядів. Є розділ і про головний міф російської нації – про те, що росіяни не програють. Саме це те головне, на чому будується їхня ідеологічна машина. Вони не визнають свою поразку. Мене часто питають: "Якщо буде поразка росіян, а вона буде, як влада пояснить це людям?". Вони не будуть пояснювати. Вони завжди вигадують одну і ту саму історію про героїчний міф.

І кому буде цікава ця книга? Кому радите її до прочитання?

Книжка буде цікава тим, хто хоче зрозуміти, що таке росіяни, чому вони такі і як з ними боротися. Книжка зацікавить тих, хто хоче краще зрозуміти свого ворога і розуміти, що з ним робити надалі.

Назва "Як зруйнувати руській мір" – ви особисто знайшли на це запитання відповідь?

Так, я маю свою формулу. Я вважаю, що "русскій мір" боїться лише однієї речі – нормального, хорошого, особливо багатого життя в сьогоднішньому дні. Російська держава 400 років говорила своєму народові: "Вам треба трошки потерпіти, а потім буде щастя. Потерпіти заради вєлічія, а потім через 10 років у вас буде все краще". Навіть Владімір Путін за свої 22 роки правління в Російській Федерації двічі обіцяв, що через 10 років росіянам буде краще. І вдруге він це сказав близько року тому, через три місяці після початку повномасштабного вторгнення на територію України. Влада боїться, аби будь-хто з політиків не почав говорити, що потрібно перестати говорити про вєлічіє, і запропонував жити нормально сьогодні.

Ви доводите, що "русскій мір" – явище не сучасне, а вкорінене століттями. Наскільки воно розпорошене по всьому світу, і чи є механізми в Україні, які б допомогли його позбутися?

"Русскій мір" не існує за межами російської держави. Тобто, це виключно частина Росії. Вони пробують нав’язувати свою державну політику іншим країнам, але вони ніколи не виходять за межі своєї країни. Чи хочуть вони захопити увесь світ? Так. Чи можна з цим боротися? Так. Будь-яка держава повинна з цим боротися, розуміючи, що Росія не просуває м’яку силу та дружбу. Єдине, що роблять росіяни – захоплюють інші території. Вони мислять територіями і нічим іншим. А наша одна з ключових проблем полягає в тому, що ми живемо ще в історії Михайла Грушевського. Вона відіграла гігантську роль в становленні української державності в тому числі. Але вона застаріла. Нам потрібно писати нову історію України, виходячи із нових реалій і знайдених нових джерел. І нам обов’язково потрібно писати свою історію Другої світової війни. І зараз нам потрібно написати новітню історію України, починаючи з 1991 року.

Чи можливі зміни серед самих росіян як носіїв "русского міра"?

Чи можна змінити росіян? Можна. Протягом двох поколінь. Це абсолютно реалістично. Але сама по собі Україна цього зробити не може. Це повинні бути старання багатьох країн світу. І найстрашніше, що може бути після закінчення війни, коли інші країни скажуть: "Добре, ми витратилися на цю війну і більше витрачати не будемо". У світу зараз є унікальний шанс добити "русскій мір".

Як вважаєте, чи матиме ця дія доконаний вид після перемоги України?

Я дуже сподіваюся на те, що все це буде виконуватися. Європа вже зрозуміла, що для них загроза буде виникати весь час. Те, що було зроблено з фашистською Німеччиною, має пройти Російська Федерація.

А Україна готова до цих процесів?

В Україні будуть складні процеси, пов’язані з відбудовою. Але якщо ми почнемо відкидати цей момент і говорити, що для нас важливіший ремонт доріг, а не розвал Росії, ми програємо. Ми повинні і відбудовувати дороги, і розвалювати Росію.

"Потрібно писати нову історію" – директор українського Інституту майбутнього Денисенко про презентацію книги в Житомирі
Книга "Як зруйнувати русскій мір?" виконавчого директора українського Інституту майбутнього Вадима Денисенка, яку він презентує в Житомирі. Житомир, травень 2023 року. Фото: Оксана Кропивницька для Суспільне Житомир

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок