У Хмельницькому з'явиться новий туристичний об'єкт

У Хмельницькому з'явиться новий туристичний об'єкт

У Хмельницькому з'явиться новий туристичний об'єкт
. Фото: Суспільне

У Хмельницькому планують перетворити на новий туристичний об’єкт водонапірну башту. Її збудували 110 років тому для забезпечення водопостачання військового містечка 35-го Бєлгородського полку. З 2010 року будівля має пам'яткоохоронний статус, як щойно виявлений об’єкт архітектури та містобудування.

Про це Суспільному розповів заступник директора з питань охорони культурної спадщини Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтв Сергій Шпаковський.

З 2010 року будівля має пам'яткоохоронний статус. Фото: Суспільне
З 2010 року будівля має пам'яткоохоронний статус. Фото: Суспільне. Фото: Суспільне

Краєзнавець Сергій Єсюнін розповідає, що вперше в Хмельницькій області водонапірні споруди з’явилися на залізниці в кінці 19 століття для обслуговування потягів. А от водонапірна башта, як частина системи водогону була побудована вперше у нинішньому мікрорайоні Дубове. Споруда обслуговувала понад 3000 тисячі жителів.

«Там побудували, тому що міська влада виділяла вільні землі для військового відомства і 18 десятин землі на цьому пагорбі виділили. На той час насоси були складні і досить коштовні предмети технічні не кожен будинок не кожне господарство могло такі насоси придбати, але для військового відомства не жаліли кошти», - каже краєзнавець.

Водонапірна башта працювала до середини 1960-х років. Нині є пам’яткою архітектури і має історичне значення для міста, додає Сергій Єсюнін.

Башту збудували 110 років тому. Фото: Суспільне
Башту збудували 110 років тому. Фото: Суспільне. Фото: Суспільне

«Вежа цікава тим, що вона репрезентує, як військове містечко, так і цегляну архітектуру. Вона досить презентабельна і якби вона стояла у центрі міста, то мала б попит як туристичний об’єкт», - розповідає Сергій Єсюнін.

Зараз пам’ятка архітектури знаходиться на балансі комунального підприємства «Хмельницькводоканал», розповідає директор комунального підприємства Віталій Кавун.

«У 2002 році разом з комплексом мереж водопостачання водовідведення будівля була передана на баланс КП “Хмельницьводоканал” від міністерства оборони, на сьогоднішній день вона не експлуатується», - каже Віталій Кавун.

Читайте також

На початок