Зеленський виступив на саміті Ліги арабських держав і зустрівся з прем'єром Саудівської Аравії

Зеленський виступив на саміті Ліги арабських держав і зустрівся з прем'єром Саудівської Аравії

Важливо
Президент України Володимир Зеленський, 19 травня 2023 рік
. Президент України Володимир Зеленський в аеропорту Джидда, Саудівська Аравія, 19 травня 2023 рік. Фото:АР

Президент України Володимир Зеленський закликав Саудівську Аравію допомагати у захисті українців.

Про це він сказав під час виступу на саміті Ліги арабських держав.

"Я впевнений, усі ваші нації зрозуміють наші основні емоції й наш основний заклик, який я хочу залишити тут. Заклик допомогти захистити наших людей, включаючи спільноту українських мусульман", — сказав Зеленський.

Також глава держави закликав Саудівську Аравію допомагати у визволенні українців з полону РФ.

"Ми вже маємо позитивний досвід із Саудівською Аравією з визволенням наших людей, яких захопила Росія. Ми можемо розширити цей досвід. І якщо тут є ті, хто має іншу позицію і не називає війну "конфліктом", я впевнений ми можемо бути об'єднаними у звільненні людей з російських в'язниць", — наголосив Володимир Зеленський.

Він додав, що разом із ним на саміт приїхав Мустафа Джемілєв, лідер кримськотатарського народу.

"Тут зі мною шановний Мустафа Джемілєв – лідер кримськотатарського народу, одного з корінних народів України. Їхній дім – Крим, центр мусульманської культури в Україні", — наголосив президент України.

Під час візиту до Саудівської Аравії Володимир Зеленський зустрівся зі спадкоємним принцом, прем'єр-міністром країни Мухаммадом бін Салманом аль-Саудом.

"Під час зустрічі ми детально обговорили актуальні двосторонні відносини та питання глобального характеру. Поінформував про безпекову ситуацію в нашій країні та протидію російському агресору. Також розповів про головні елементи української формули миру і відзначив успішну участь Саудівської Аравії у поверненні з російського полону 10 іноземних військовополонених ", — сказав Володимир Зеленський.

19 травня президент України Володимир Зеленський прибув до Саудівської Аравії, про це глава держави повідомив у Telegram.

"Прибув до Саудівської Аравії. Виступлю на саміті Ліги арабських держав. Зустрінуся зі Спадкоємним принцом Мухаммадом бін Салманом аль-Саудом та проведу інші двосторонні переговори", — написав Зеленський.

За словами президента, пріоритети України на саміті — повернення усіх політичних в’язнів Криму і тимчасово окупованих територій, а також всіх полонених та незаконно депортованих. Також президент представить українську "формулу миру". Як відзначив Зеленський, до її реалізації необхідно залучити якомога більше держав. Також йтиметься про енергетичну безпеку наступної зими.

Іще один пріоритет — захист мусульманської спільноти України, додав президент.

"Разом з нами — Мустафа Джемілєв, лідер кримськотатарського народу. Крим першим постраждав від російської окупації, і більшість із тих, хто зазнає репресій в окупованому Криму, — мусульмани", — наголосив Зеленський.

Водночас Bloomberg інформувало, що люди, які побажали залишитися невідомими під час обговорення конфіденційної інформації, розповіли, що "Зеленський полетить на військовому літаку США до Японії після очікуваної зупинки в Саудівській Аравії для участі в саміті Ліги арабських держав".

На початок