Зеленський в Саудівській Аравії, нічна атака по Україні, пошкоджений Patriot полагодили. 450 день війни. Онлайн

Зеленський в Саудівській Аравії, нічна атака по Україні, пошкоджений Patriot полагодили. 450 день війни. Онлайн

Зеленський в Саудівській Аравії, нічна атака по Україні, пошкоджений Patriot полагодили. 450 день війни. Онлайн
. Чоловік садить соняшник на городі між пошкодженим російським танком і його баштою, в селі Велика Димерка, Київська область, Україна, 17 травня 2023 року. AP Photo / Efrem Lukatsky

19 травня — 450 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

На цьому Суспільне завершує текстовий онлайн подій 450 дня війни. Нову хроніку 20 травня — читайте тут.

Сили ППО знищили два дрони у небі над Дніпропетровщиною

Ввечері, 19 травня, військові протиповітряної оборони знищили два безпілотники РФ. Про це мовиться на Facebook-сторінці Повітряного командування "Схід". За повідомленням, БПЛА збили на півдні від міста Дніпро.

У Маріупольському районі пролунали декілька вибухів

Про це повідомили в Маріупольській міській раді.

"Вибухи в Маріупольському районі. Відомо про три потужні вибухи, які чули маріупольці. Попередньо влучання в місце розташування особистого складу окупантів на території Маріупольського аеропорту. Судячи з відео, у разі підтвердження інформації, окупаційні війська мали понести значні втрати", — йдеться у повідомленні.

За інформацією радника мера Петра Андрющенка, ввечері 19 травня в окупованому Маріуполі пролунали вибухи.

"Є прильоти між селом Агробаза (фактично межує з містом) та містом. Також вибухи на ЖК "Невський", — написав Андрющенко в Telegram.

Нідерланди також схвалили навчання українських пілотів

"Разом із моїми британськими, данськими та бельгійськими колегами ми вітаємо новину про те, що Сполучені Штати готові схвалити навчання українських пілотів на винищувачах F-16. Умови будуть розроблені в найближчі тижні. Україна може розраховувати на непохитну підтримку Нідерландів та своїх міжнародних партнерів" — заявив прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте.

Лондон привітав підтримку США в навчанні українських пілотів на літаках F-16

Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак привітав підтримку США ініціативи кількох країн, включно з Великою Британією, щодо навчання українських пілотів з управління винищувачами.

"Велика Британія працюватиме зі США, Нідерландами, Бельгією та Данією, щоб забезпечити Україну бойовим повітряним потенціалом, якого вона потребує", — написав у Twitter Ріші Сунак.

Російські війська тричі за день обстріляли Нікопольський район Дніпропетровщини

Про це повідомив голова обласної ради Микола Лукашук у своєму Telegram-каналі.

З важкої артилерії російські військові вдарили по Нікополю та Червоногригорівській громаді. Внаслідок обстрілів пошкоджено приватне і транспортне підприємства, а також два приватних будинки. Поранених та загиблих немає.

В інших районах області атак армією РФ не зафіксовано, написав посадовець

Росія заборонила в'їзд 500 громадянам Сполучених Штатів, зокрема, Бараку Обамі

Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ РФ.

Зазначається, що окрім Обами, до списку потрапили чинні керівники різних рівнів виконавчої влади, конгресмени та сенатори, експерти та співробітники аналітичних центрів, які нібито "займаються поширенням русофобських настроїв і фейків".

"Вашингтону давно час зрозуміти, що жоден ворожий напад на Росію не залишиться без жорсткої реакції. Принцип невідворотності покарання буде послідовно застосовуватися, чи то мова йде про посилення санкційного тиску, чи про дискримінаційні кроки щодо перешкоджання професійній діяльності наших співгромадян", — заявили у російському МЗС.

Данія підтримає підготовку українських пілотів на винищувачах F-16

Міністерство оборони Данії заявило, що готове підтримати навчання українських пілотів використанню винищувачів F-16.

"Данія працює над цим разом із близькими союзниками, — заявили в міністерстві. — Данія готова підтримати це. Ми будемо разом із близькими союзниками працювати над деталями в пріоритетному порядку".

Україна може дозволити транзит російського аміаку за умови розширення зернової угоди — ЗМІ

Про це повідомляє Reuters із посиланням на джерело в українському уряді.

Напередодні у Росії заявили про "п'ять умов" для подальшого продовження та розширення зернової угоди. Серед цих умов зокрема й реанімація аміакопроводу Тольятті-Одеса.

Водночас джерело пояснило Reuters, що у тексті, узгодженому 17 травня, не згадується аміакопровід Тольятті-Одеса і транзит аміаку, тож для того, щоб охопити український маршрут, буде потрібна додаткова угода.

"Якщо вона (угода — ред.) включає аміакопровід, то Україна повинна отримати деякі додаткові речі, які слугуватимуть нашим національним інтересам. Це розширення географії угоди та переліку товарів. Тоді це може слугувати інтересам нашої країни", — сказав український посадовець на умовах анонімності.

США запровадили санкції проти 200 юридичних і фізичних осіб, суден і літаків РФ

Як повідомляє Державний департамент США, йдеться про прямі економічні обмеження або блокування майна понад 200 юридичних і фізичних осіб.

"Сьогоднішні дії включають визначення цілей в оборонному секторі Росії та пов'язаних з ним матеріально-технічних засобів, технологій, металургійного та гірничодобувного секторів. Наші дії також стосуються юридичних і фізичних осіб, які беруть участь у розширенні виробництва і потужностей Росії в галузі енергетики. Ми продовжуємо переслідувати юридичних і фізичних осіб, причетних до систематичної і незаконної депортації українських дітей, а також до крадіжки і транспортування краденого зерна з України", — зазначили в Держдепі.

Під санкції також потрапила низка юридичних осіб, що займаються закупівлею компонентів для російського підприємства, відповідального за виробництво безпілотника "Орлан".

Зеленський зустрінеться з Байденом на саміті G7 в Японії

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак.

Він підтвердив, що після візиту до Саудівської Аравії, команда ОП на чолі з президентом Зеленським вирушить на саміт G7 до Японії.

"Президент Зеленський буде зустрічатися (з президентом США Джо Байденом - ред.) найближчими днями і я думаю що вже в деталях буде проговорювати не тільки це питання ("коаліції винищувачів" - ред.), а й багато інших питань. Але вже від сьогодні можна сказати офіційно про створення коаліції літаків і це говорить про те, що Україна дуже скоро буде мати все необхідне для того щоб захистити наше українське небо, захистити наші міста і наших громадян", — наголосив Єрмак.

Відбудова Київщини: благодійники нададуть 1 млн дол. на заміну вікон

Благодійні організації Global Empowerment Mission (GEM) і Фонд Говарда Баффетта профінансують ремонти будівель на Київщині, пошкоджених унаслідок вторгнення РФ. Спонсори готові виділити 1 млн дол. на заміну вікон, повідомив у Facebook голова Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко.

"Підписали із засновником GEM Майком Каппоні відповідний меморандум про співпрацю", — зазначив очільник КОВА.

Допомога спонсорів передбачає заміну вікон у житлових будинках, школах, садках та лікарнях. У Київській ОВА планують провести всі необхідні роботи у стислі терміни — до початку опалювального сезону.

Зеленський привітав рішення США щодо винищувачів F-16

Про це йдеться у повідомленні у Twitter президента.

"Вітаю історичне рішення США підтримати міжнародну коаліцію винищувачів. Це суттєво зміцнить нашу армію в небі. Розраховую обговорити практичну реалізацію цього рішення під час саміту G7 у Хіросімі", — написав Володимир Зеленський.

США спільно з союзниками братимуть участь у навчаннях українських пілотів на F-16

Про це повідомляє CNN з посиланням на джерело, близьке до адміністрації Байдена.

Зазначається, що навчання, ймовірно, не проходитимуть на території США, а відбудуться повністю на території Європи. Натомість американський персонал братиме участь у навчанні разом із союзниками та європейськими партнерами. Очікується, що тренування триватимуть кілька місяців і розпочнуться у найближчі тижні.

Як пише CNN, таке рішення знаменує собою різкий поворот позиції Байдена, який раніше цього року заявляв, що не вірить, що Україні потрібні літаки F-16. Також вказується, що адміністрація Байдена повідомила європейським союзникам, що США дозволять їм експортувати винищувачі F-16 в Україну.

В Україні з'явився сервіс для пошуку репресованих в усіх архівах

Архів національної пам'яті до Дня пам’яті жертв політичних репресій, який відзначають 21 травня, запустив сервіс, який надає можливість відправити звернення з пошуку репресованого в декілька архівів. Про це йдеться у повідомленні Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам’яті.

"АНП запустив сервіс, що надає можливість українцям за 5 хвилин надіслати звернення з пошуку інформації про репресованого відразу в усі українські архіви, де можуть міститися такі відомості", — йдеться у повідомленні.

Росія збільшують присутність військ на Бахмутському напрямку на декілька тисяч осіб

Про це повідомляє заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

"На Бахмутському напрямку тривають дуже жорсткі бої. Ворог не може перемагати якістю, тому бере кількістю. Зокрема, збільшив присутність військ на Бахмутському напрямку на декілька тисяч осіб та намагається використовувати перевагу у важкій артилерії і кількості снарядів", — йдеться у повідомленні.

Вона додала, що російські війська продовжують атакувати ціною великих втрат, які неспівмірно перевищують українські втрати.

"У місті Бахмут вони перетворюють будівлі на попіл. Залишають лише фундамент, який неможливо обороняти. Разом з тим, наші війська утримують у Бахмуті рубежі району "Літак". У передмісті Бахмута сьогодні темпи просування наших військ дещо знижені. Водночас, ворогу не вдається повернути втрачені позиції. Наші воїни відбивають всі атаки ворога на цьому напрямку", — зазначила Маляр.

Сили оборони завдали 12 ударів по районах зосередження армійців РФ

Як передає Генеральний штаб ЗСУ, російські окупаційні війська продовжують зазнавати великих втрат на полі бою.

"Внаслідок чого противник продовжує обладнувати цивільні навчальні заклади тимчасово окупованих територій під медичні установи. Зокрема, в населеному пункті Голубівка Луганської області, місцеву школу окупанти облаштовують під військовий шпиталь. На лікування туди доправлені близько 50 поранених загарбників", — йдеться у повідомленні.

Авіація Сил оборони за добу завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки, а також 4 — по зенітно-ракетних комплексах РФ. Протягом цієї доби наші воїни знищили 3 крилатих ракети “Калібр”, 16 іранських ударних БпЛА “Shahed” та 2 ворожих розвідувальних БпЛА різного типу.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 1 пункт управління, 6 районів зосередження озброєння та військової техніки, 2 артилерійських підрозділи на вогневих позиціях та 6 станцій радіоелектронної боротьби РФ.

Російські військові "з’єднали" Джарилгач з окупованою частиною Херсонщини

"Російські окупаційні війська з’єднали острів Джарилгач з окупованою материковою частиною Херсонської області в районі населеного пункту Лазурне, засипавши переправу до острова піском. Це зроблено з метою більш інтенсивного використання природоохоронної території національного парку для військових потреб. Зокрема, окупанти облаштували на острові військовий полігон", — повідомили у Генеральномі штабі ЗСУ.

На Бахмутському напрямку росіяни не припиняють вести наступальні дії — Генштаб

Як повідомляє Генеральний штаб ЗСУ у вечірньому зведенні, протягом доби росіяни завдали 6 ракетних та 51 авіаційного удару, здійснили понад 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

"Внаслідок обстрілу Кривого Рогу Дніпропетровської області, населених пунктів Степногірськ Запорізької області та Берислав на Херсонщині, є загиблі та поранені цивільні особи, знищено житлові приватні будинки та інша цивільна інфраструктура", — йдеться у повідомленні.

Росіяни надалі зосереджують основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Протягом доби відбулось 70 бойових зіткнень на зазначених ділянках фронту. Найзапекліші бої — за Бахмут та Мар’їнку.

  • На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань РФ не виявлено.
  • На Сіверському та Слобожанському напрямках російські війська завдали авіаційних ударів в районах населених пунктів Волфине, Славгород, Плетенівка Сумської області. Протягом цієї доби здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Блешня Чернігівської області та Малушине на Сумщині, а також Уди, Гатище, Плетенівка, Покаляне, Бударки, Землянки і Тополі на Харківщині.
  • На Куп’янському напрямку війська РФ вели безуспішні наступальні дії в районі Білогорівки Луганської області. Завдавли авіаційних ударів поблизу Григорівки, Вільшаної та Кислівки Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Масютівка, Лиман Перший, Кислівка, Котлярівка, Табаївка, Берестове Харківської області та Стельмахівка Луганської області.
  • На Лиманському напрямку протягом доби росіяни наступальних дій не проводили. Артилерійських обстрілів зазнали, зокрема, Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське і Спірне Донецької області.
  • На Бахмутському напрямку армія РФ пробує вести наступальні дії. Тривають важкі бої за місто Бахмут. Також бзуспішно наступали у напрямку населених пунктів Іванівське та Біла Гора. Окупанти завдали авіаційних ударів в районах населених пунктів Оріхово-Василівка, Бахмут, Іванівське, Ступочки та Біла Гора. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Григорівка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Предтечине, Біла Гора, Диліївка, Дружба та Північне Донецької області.
  • На Авдіївському напрямку російські військові вели наступальні дії у напрямку Новокалинового, Степового, Авдіївки та Первомайського, успіху не мали. Протягом доби завдали авіаудару в районі Авдіївки. Здійснив артилерійські обстріли поблизу Новокалинового, Бердичів, Авдіївки, Тоненького, Первомайського, Карлівки та Невельського Донецької області.
  • На Мар’їнському напрямку підрозділи сил оборони відбили численні атаки РФ в районі міста Мар’їнка. Обстрілів зазнали Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Курахове та Катеринівка Донецької області.
  • На Шахтарському напрямку протягом доби військові РФ вели безуспішні наступальні дії в районі Новомихайлівки. Водночас, завдавли авіаційних ударів в районах населених пунктів Вугледар, Пречистівка та Золота Нива. Здійснили обстріли населених пунктів Новомихайлівка, Вугледар, Богоявленка, Максимівка, Золота Нива та Велика Новосілка.
  • На Запорізькому та Херсонському напрямках російська армія продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційного удару по населеному пункту Кізомис. Здійснили обстріли населених пунктів. Серед них – Гуляйполе, Новоданилівка, Малі Щербаки, Степове, Кам’янське та Плавні Запорізької області; а також Золота Балка, Берислав, Степанівка та місто Херсон.

Українські піротехніки встановили рекорд із розмінування — ДСНС

За минулу добу піротехніки України встановили рекорд, знешкодивши близько 6000 вибухонебезпечних предметів, повідомив пресофіцер ДСНС України Олександр Хорунжий під час брифінгу 19 травня.

"Основні області, де зараз проводиться розмінування, – Донеччина, Миколаївщина, Харківщина, Херсонська область. Це основний обсяг вибухонебезпечних предметів, які знайшли сьогодні", — уточнив представник державної служби з надзвичайних ситуацій.

За словами Хорунжого, загалом з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україні виявлено та знешкоджено понад 373 тисячі вибухонебезпечних предметів, зокрема 2 235 одиниць авіаційних бомб. Обстежено близько 86 тисяч гектарів територій.

Експрезиденту "Мотор Січі” Богуслаєву продовжили термін тримання під вартою ще на два місяці

Про це повідомляє кореспондент Суспільного із зали суду. Шевченківський райсуд столиці продовжив Вячеславу Богуслаєву тримання під вартою ще на 2 місяці. Адвокати Богуслаєва подають апеляцію.

Читайте також: Богуслаєв попросився на обмін з РФ через поганий стан здоров'я

Як повідомляла Служба безпеки України, після початку повномасштабного вторгнення Росії керівник "Мотор Січ" фінансував "ДНР" через сплату податків та зборів у бюджет самопроголошеної республіки. Він співпрацював з українським підприємством, яке з 2014 року знаходиться під контролем так званої "ДНР" та метою якого є постачання авіакомплектуючих до підприємств військово-промислового комплексу РФ.

В'ячеслава Богуслаєва було затримано у жовтні 2022 року разом з начальником Департаменту зовнішньоекономічної діяльності підприємства.

Дніпропетровщина отримала три реанімобілі з Великої Британії

Дніпропетровщина отримала три реанімобілі з Великої Британії, повідомив голова обласної ради Сергій Лисак.

За його даними, усі три машини наповнені візками, ліками, спеціалізованим обладнанням та одягом для медиків. Зокрема, є дефібрилятори та кисневі станції. Цю допомогу для регіону організували волонтери-земляки.

"Карети" долатимуть фронтові дороги. У салоні – повна екіпіровка. Дефібрилятори, кисневі станції… Все, що дозволить лікарям врятувати не одне життя. Пишаюся щирістю та завзятістю українців. Ви – сила, яка рухає цілий світ задля перемоги справедливості!" – написав він.

США внесли 71 компанію до "чорного списку" в межах антиросійських санкцій

Адміністрація президента Сполучених Штатів Джо Байдена сьогодні 19 травня внесла до торгового чорного списку 71 компанію за підтримку Росії, повідомляє Reuters.

Зазначається, що дії Міністерства торгівлі США розширюють сферу експортного контролю над Росією та Білоруссю, а також спрямовані проти підприємств, які підтримують російську армію.

До чорного списку потрапили 69 російських компаній, одна вірменська та одна киргизька.

Зокрема новий експортний контроль націлений на російські нафтогазові компанії, авіаремонтні заводи, заводи з виробництва деталей, порохові, тракторні, автомобільні заводи і машинобудівні центри в Росії тощо.

Розширення чорного списку є частиною останнього раунду санкцій та експортного контролю з боку США та інших країн у відповідь на вторгнення Росії в Україну. Вони покликані послабити промислову базу РФ та її здатність підтримувати війну.

Армія Росії нанесла авіаудар по Авдіївці, загорілися склади зі смолою АКХЗ

Вдень приблизно о 13.30 по Авдіївці Донецької області армія РФ здійснила авіаудар, в результаті влучання ракети загорівся склад зберігання смоли Авдіївського коксохіму. Наразі пожежу локалізовано.

Як повідомив Суспільному голова Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш, пожежу загасили, постраждалих в результаті займання немає.

"Дим від пожежі ще є, але відкритого вогню немає. На щастя, вітром їдкий дим знесло в сторону сіл Очеретинської громади, у місто він не потрапив", — розповів він.

У Юнаківській громаді на Сумщині внаслідок обстрілу загинуло троє працівників "Сумиобленерго"

Вдень 19 травня у Юнаківській громаді на Сумщині загинуло троє цивільних людей, про це повідомили у військовій адміністрації. У Міненерго повідомили, що загиблі — працівники АТ "Сумиобленерго". Вони загинули під час огляду лінії електропередачі 35 кВ "Юнаківка-Велика Рибиця".

В АТ "Сумиобленерго" зазначили, що, за попередньою інформацією, троє чоловіків загинули під час атаки російських безпілотників.

Обставини загибелі людей наразі з'ясовуються, зазначили у Сумській ОВА.

На Харківщині внаслідок детонації вибухонебезпечного предмету загинув 14-річний підліток — поліція

У селі Студенок Ізюмського району 14-річний хлопець загинув внаслідок детонації вибухонебезпечного предмета, повідомили у поліції Харківської області 19 травня.

"Повідомлення про подію у селі Студенок Ізюмського району надійшло до поліції 17 травня близько 20:40. Попередньо встановлено, що 14-річний хлопець на велосипеді перевозив у пакеті невстановлений вибуховий пристрій, який здетонував", — йдеться у повідомленні.

Правоохоронці відкрили провадження через порушення законів та звичаїв війни.

Це перша загибель дитини від детонації вибухонебезпечного пристрою на території Оскільської громади, розповіла Суспільне Харків т.в.о. начальниці служби у справах дітей та сім'ї Оскільської сільради Тетяна Тонкоштан.

За її словами, хлопчик був позбавлений батьківського піклування, про нього опікувались бабуся з дідусем. Нині у громаді проживає близько 300 дітей.

Австралія запровадила нові санкції проти РФ. У переліку "Росатом" і "Роснефть"

Австралія запровадила нові фінансові санкції та заборону на експорт, спрямовані проти галузей економічного та стратегічного значення Росії.

Про це повідомляє пресслужба уряду Австралії.

Нові фінансові санкції стосуватимуться 21 організації та трьох фізичних осіб, зокрема: дочірніх компаній російської компанії "Росатом", яка займається ядерними дослідженнями, розвитком інфраструктури та виробництвом зброї.

Також санкції запроваджено проти найбільшої російської нафтової компанії "Роснефть", компанії ПАТ "Полюс", ПАТ "Северсталь" та оборонних організацій, які підтримують війну Росії проти України й п'ятьох банків, які працюють на території РФ.

"Ця акція спрямована на сектори економічного та стратегічного значення для Росії", — сказала міністерка закордонних справ Австралії Пенні Вонг.

Окрім цього Австралія заборонить експорт усіх машин і супутніх частин до Росії та територій, які тимчасово нею контролюються.

"Австралія підтримує Україну та віддає данину непохитній стійкості та мужності, виявленій українським народом. Ми засмучені через втрати, яких Україна продовжує зазнавати, і визнаємо далекосяжні негативні економічні наслідки російського вторгнення для світу, включно з Індійсько-Тихоокеанським регіоном", — йдеться у повідомленні.

Платформа Меморіал створила фільм про загиблого 27-річного "азовця" Євгена Черкезу

Платформа пам'яті Меморіал створила документальний фільм, присвячений загиблому 27-річному "азовцю" Євгену Черкезу. Він загинув 24 березня 2022-го у Маріуполі, прикриваючи відхід побратимів.

Євген Черкез народився в Маріуполі. З дитинства завжди був добрим та усміхненим. Женя отримав дві вищі освіти: закінчив Приазовський державний технологічний університеті за спеціальністю "металургія" та здобув професію моториста в Азовському морському інституті. Він любив море і навіть готувався до роботи на суднах. Але мрія стати військовим перемогла – у 2018-му Женя долучився до лав "Азову".

Коли почалася повномасштабна війна, він захищав рідне місто. Одного разу йому вдалося на кілька хвилин забігти додому. Його мама з бабусею палили багаття на вулиці, щоб приготувати поїсти. Тоді вони ще не знали, що це була їхня остання зустріч із Євгеном.

У ГУР розповіли, скільки ракет у місяць виробляє Росія

Росіяни справді вичерпали значний запас ракетного озброєння, однак їм вдалося налагодити виробництво.

Про це розповів заступник начальника Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький, передає РБК-Україна.

За його словами, уламки застосованих Росією ракет вказують, що вони тільки-но зійшли з конвеєра. Це боєприпаси, виготовлені в першому кварталі 2023 року.

"Вони щонайменше двічі на місяць завозять "Калібри" до окупованого Криму. Зараз росіяни в змозі виготовляти близько 25 "Калібрів" на місяць, Х-101 – 35 одиниць, "Кинджалів" – дві одиниці в місяць, балістичних ракет 9М723 до "Іскандер-М" – п'ять одиниць. Таким чином, їм вдається завозити комплектувальні для виробництва ракетного озброєння, попри міжнародні санкції", – пояснив Скібіцький.

У розвідці вважають, що така ракетна кампанія Росії буде продовжуватися, доки в неї вистачатиме ресурсу. Ймовірно, вони будуть комбінувати засоби та вдаватися до нових експериментів. Тому першочергова мета України на зараз – продовжувати укріплювати ППО такими ж темпами. Схоже, що західний консенсус у цьому питанні теж уже є.

Євросоюз обмежить торгівлю російськими алмазами

"Наразі ми сфокусовані на закритті можливостей, лазівок та продовжимо відрізати Росію від критичних поставок. Ми обмежимо торгівлю російськими алмазами. Російські алмази невічні", — сказав голова Європейської ради Шарль Мішель

Військові РФ завдали 80 ударів по Запорізькій області: одна людина поранена

Протягом минулої доби, 18 травня, російські війська 80 разів обстріляли будинки мирних жителів Пологівського та Василівського районів Запорізької області. Внаслідок обстрілів одна людина дістала поранення.

Про це сьогодні, 19 травня, повідомили в пресслужбі ГУ Нацполіції у Запорізькій області.

Внаслідок обстрілів Гуляйполя 57-річний чоловік отримав поранення. Йому на місці надали медичну допомогу.

Військові ПК "Схід" знищили два безпілотники військ РФ

Вдень 19 травня військові Повітряного командування "Схід" знищили два безпілотники військ РФ. Про це йдеться на сторінці у Facebook Повітряного командування.

За повідомленням, БПЛА збили в районі Павлограда на Дніпропетровщині та Вільнянська, що в Запорізькій області.

Сили оборони просуваються у Бахмуті, але військові РФ намагаються повернути позиції

ЗСУ продовжують просуватися у Бахмуті, проте звільнення територій дається нелегко, а військові РФ намагаються повернути втрачені позиції, Сили оборони їх стримують.

Про це в прямому ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

"В передмісті Бахмута Сили оборони продовжують активні дії – це північ і південь, вчора я давала інформацію на скільки ЗСУ там просунулися. З одного боку це здається невелика відстань. Ми говорили про приблизно 20 квадратних кілометрів. Вчора давали дані по обох флангах: по одному десь 500 метрів, а по іншому близько 1 кілометра", — зазначила вона.

За словами Маляр, на Бахмутському напрямку тривають запеклі бої, а просування українським військовим дається нелегко, оскільки військові РФ зосередили там велику кількість своїх сил.

"Треба розуміти вартість цього просування. Там надзвичайно складно виконувати бойові завдання, тому що армія РФ сконцентрувала величезну кількість своїх сил. Там кожен метр — це як 10 кілометрів просування в інших умовах", — розповіла вона.

За її даними, російська армія намагається повернути втрачені кілометри, але бійці Сил оборони відбивають атаки.

Через обстріл одна з ТЕС ДТЕК припинила виробництво електроенергії

Вдень, 19 травня, внаслідок обстрілів з боку Росії були пошкоджені магістральні лінії, які забезпечували видачу потужності однієї з ТЕС ДТЕК Енерго. Внаслідок цього станція припинила виробництво електроенергії.

Поліція ексгумувала тіла загиблих внаслідок обстрілів армії РФ у Богородичному на Донеччині

Слідчі та криміналісти міста Слов'янська ексгумували тіла п’яти людей в Богородичному Донецької області. Серед загиблих — літні мешканці села, які загинули внаслідок російських артилерійських обстрілів наприкінці весни та початку літа минулого року, повідомили в Краматорському РУ поліції Донецької області.

Рік тому на території Святогірської громади тривали запеклі бої: армія РФ намагалась зайти до Святогірська зі сторони Лиману, атакуючи місто та навколишні населені пункти, нагадали в поліції. Село Богородичне було одним з рубежів оборони українських військових.

Як розповіли у поліції, поховання були стихійні, могили були на вулицях і на ділянках біля приватних будинків.

"Три з них – це чоловіки віком 60, 65 та 72 роки, яких вбили російські снаряди у період з середини травня до початку червня. Особи ще двох загиблих належить встановити", — зазначили в районному управлінні поліції.

Тіла доставили до моргу в місто Слов’янськ. Після судово-медичної експертизи та відбору зразків ДНК загиблих перепоховають на місцевих кладовищах.

Угорщина готова надати майданчик для переговорів Москви та Києва — Сіярто

Угорщина готова надати майданчик для переговорів Москви та Києва. Про це пишуть російські "РИА-Новости" з посиланням на заяву міністра закордонних справ та зовнішньоекономічних зв'язків Угорщини Петера Сіярто.

"На самому початку цієї війни я запропонував обом сторонам — (главі МЗС РФ — ред.) Сергію Лаврову та (голові офісу президента України — ред.) Андрію Єрмаку — те, що Угорщина готова надати місце для мирних переговорів у будь-який час. Ця пропозиція досі чинна. Коли б Росія та Україна не виявили готовність, ми готові створити всі необхідні умови для цього", — сказав Сіярто у кулуарах другого економічного форуму "Європейський союз — Центральна Азія" у п'ятницю, 19 травня, в Алма-Аті.

Міністр заявив, що представляє націю, “представники якої помирають у цій війні”.

“В Україні живе велика угорська діаспора, члени якої мобілізуються в українську армію, прямують на фронт, і багато хто з них, на жаль, гине. Таким чином для того, ми закликаємо до миру, тому що мир — це єдиний спосіб зберегти життя", — заявив угорський міністр.

Прем'єр Індії та Зеленський мають зустрітися в Японії — ЗМІ

Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді зустрінеться з президентом України Володимиром Зеленським у Хіросімі під час саміту G7. Це перша особиста зустріч обох лідерів з початку війни в Україні, пишуть News18.

Очікується, що президент України Володимир Зеленський приєднається до саміту G7 і прибуде до Хіросіми в суботу, 20 травня.

Трьом рятувальникам із Сєвєродонецька повідомили про підозру у державній зраді — СБУ

Трьом працівникам Держслужби з надзвичайних ситуацій у Луганській області, які перейшли на службу до Росії, заочно повідомили про підозру у державній зраді. Про це інформують на Facebook-сторінці СБУ Івано-Франківської області.

Як йдеться у дописі, до початку повномасштабного вторгнення чоловіки служили в різних частинах пожежно-рятувального загону Сєвєродонецька.

"Рятувальники не виконали наказ керівництва про евакуацію та залишилися очікувати на прихід "руського міра". А після захоплення міста російськими військами зрадники перейшли на службу до окупаційної влади та вступили до т.зв. "МЧС ЛНР", — йдеться у дописі.

Колишній керівник 35 пожежно-рятувальної частини став начальником пожежного депо "МЧС ЛНР" у Сєвєродонецьку.

"Колишній капітан служби цивільного захисту активно співпрацює із загарбниками та навіть отримав грамоту від окупаційної адміністрації міста", — пишуть на сторінці СБУ.

Інший чоловік до окупації РФ очолював караул 12 державної пожежно-рятувальної частини. 24 лютого 2022 року він виїхав на окуповану з 2014 року територію області та перебував там до захоплення міста російськими військами. Після встановлення у Сєвєродонецьку окупаційної влади старший лейтенант служби цивільного захисту теж влаштувався на роботу у пожежну частину "МЧС ЛНР".

Третій підозрюваний у державній зраді до окупації Росії був керівником 36 пожежно-рятувальної частини.

"З приходом російських військ залишився у Сєвєродонецьку, а згодом обійняв посаду начальника пожежної частини "МЧС ЛНР" в Рубіжному. На камери російських ЗМІ він брав участь у зустрічі з делегацією невизнаної Республіки Абхазія", — йдеться у дописі.

Незаконні землі Оксани Марченко на Київщині повернули у власність держави

Суд повернув у державну власність частину лісової ділянки у Бориспільському районі Київщини на березі Дніпра, яка незаконно належала Оксані Марченко. Вартість ділянки понад 204 млн грн, повідомляє Київська обласна прокуратура.

Прокурори в суді довели, що частина лісової ділянки на березі Дніпра у Бориспільському районі була відведена у приватну власність всупереч законодавству.

Землю внесли до статутного фонду юридичних осіб, бенефіціаром яких є дружина екснародного депутата, позбавленого українського громадянства — лідера забороненої в Україні партії "ОПЗЖ" Віктора Медведчука.

Господарський суд Київської області задовольнив позов про повернення у державну власність цих земель.

Генералу РФ, який наказав знищити Ан-225 "Мрія" оголошено про підозру — СБУ

Російському генералу Анатолію Концевому, який віддав наказ знищити український літак Ан-225 "Мрія" оголошено про підозру, повідомляє пресслужба Служби безпеки України.

"Служба безпеки зібрала доказову базу на заступника командувача повітряно-десантними військами російської армії генерал-лейтенанта Анатолія Концевого, який бере участь в агресивній війні проти України", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що саме за його наказом росіяни здійснили тимчасове захоплення Гостомельського аеропорту на початку повномасштабного вторгнення Росїі. Тоді під час активних бойових дій російські загарбники знищили найбільший у світі український літак Ан-225 "Мрія".

"Для штурму стратегічно важливого аеродрому в Україні Концевой залучив підрозділи спецпризначення повітряно-десантних військ та армійської авіації РФ. Встановлено, що російський генерал входить до складу вищого військового командування Росії і брав безпосередню участь у плануванні, підготовці та здійсненні збройної агресії проти України", — йдеться у повідомленні СБУ.

За даними слідства, з 2019 року Анатолій Концевой організував на території Росії та Білорусі підготовку десантників для ураження та захоплення стратегічних наземних цілей на території України.

"На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили Концевому про підозру за двома статтями КК України: ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України); ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 437 (планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни, вчинене за попередньою змовою осіб). Санкція статей передбачає покарання до 15 років тюрми", — йдеться у повідомленні.

В СБУ додали, що комплексні заходи для притягнення генерала Анатолія Концевого до відповідальності за злочини проти України тривають.

Прикордонники відбили атаку армії РФ на Луганщині

Прикордонники відбили атаку армії РФ у Луганській області та збили БпЛА поблизу Бахмута. Про це повідомили у Держприкордонслужбі України.

"Відстеживши наближення до опорного пункту Сил оборони піхотних груп солдатів РФ, охоронці кордону попрацювали на випередження — відкрили вогонь на ураження. Більш кмітливі російські військові втекли. Штурм закінчився, не розпочавшись, втрати ворога уточнюються", — йдеться у повідомленні.

У ДПСУ також розповіли, що прикордонники зі стрілецької зброї збили дрон російських військових поблизу Бахмута.

"Бійці ДПСУ поблизу Бахмута приземлили дрон військових РФ, яка відстежував переміщення прикордонників. Зі стрілецької зброї обстріляли БпЛА та приземлили коптера", — зазначили в Держприкордонслужбі.

Зеленський прибув до Саудівської Аравії

Президент України Володимир Зеленський прибув до Саудівської Аравії, де він виступить на саміті Ліги арабських держав, а також зустрінеться зі Спадкоємним принцом Мухаммадом бін Салманом аль-Саудом.

В Україні посилять кіберзахист за допомогою програми Big Bounty

Кабмін ухвалив постанову, яка забезпечить встановлення механізму запуску програм Bug Bounty. Це має підвищити рівень кіберзахисту інформаційних систем, повідомляє пресслужба Міністерства цифрової трансформації.

"Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, розроблену Держспецзв’язку, яка визначає порядок пошуку та виявлення потенційних вразливостей в електронних системах. Це дасть змогу запустити повноцінну програму національних Bug Bounty, щоб тестувати інформаційні системи на вразливості, вчасно виявляти ризики й підвищувати захищеність систем", — йдеться у повідомленні.

Запуск програм Bug Bounty дозволить:

  • підвищити рівень кіберзахисту інформаційних систем;
  • протидіяти несанкціонованому доступу до інформаційних систем;
  • підвищити кіберстійкість інформаційних систем до інцидентів.

У Мінцифри зауважили, що раніше етичні хакери з усього світу підтвердили надійність застосунку "Дія" під час проведення програми Bug Bounty. У "Дії" не виявили вразливостей, які б впливали на безпеку.

У Курську область РФ прибули для диверсій елітні підрозділи спецпризначенців — ЦНС

Російське ГРУ прислало спецпризначенців у Курську область для диверсій на кордоні з Україною. Про це повідомили у Центрі національного спротиву.

За даними ЦНС, йдеться про елітні підрозділи, які прибули в район населеного пункту Тьоткіно Курської області.

“Зокрема, за даними підпілля туди прибули групи спеціального призначення 3 окремої гвардійської бригади спеціального призначення (Тольятті, Самарська область) та 22 окремої гвардійської бригади спеціального призначення (Степовий, Ростовська область)”, — відзначили в ЦНС.

Серед основних завдань спецпризначенців — контрдиверсійна діяльність в прикордонній смузі після вдалих операцій партизан, проведення диверсій та підняття бойового духу у деморалізованих підрозділів російських військових вздовж кордону.

Внаслідок обстрілу РФ Петропавлівки загинув чоловік

66-річний чоловік загинув внаслідок нічного обстрілу РФ села Петропавлівки Куп'янського району, повідомили у Харківській обласній прокуратурі

Росія погодилась інспектувати судна, які прямують "зерновим коридором" в два порти Одещини

РФ погодилась відновити інспекцію суден, які проходять "зерновим коридором", для двох портів Одещини. Про це повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Юрій Васьков виданню "Інтерфакс-Україна".

"Станом на ранок 19 травня стало відомо, що Росія погодилася відновити інспекції вхідного флоту до портів "Одеса" та "Чорноморськ", але відмовилася інспектувати судна, що прямують на порт "Південний", — повідомив виданню Юрій Васьков.

Сили оборони України збили щонайменше один винищувач РФ за допомогою ЗРК Patriot — CNN

Сили оборони України за допомогою зенітно-ракетного комплексу Patriot збили щонайменше один російський винищувач на відстані.

Про це повідомляє CNN, посилаючись на представників Пентагону та Конгресу США.

Коли та де саме це сталося – не повідомляється. Відомо лише, що це відбулося останніми тижнями. Винищувачі РФ здебільшого залишаються за російськими оборонними лініями через це українським військовим складно їх збивати за допомогою систем меншої дальності.

За словами посадовців США, Patriot націлюється на російські винищувачі, які обстрілюють українські цивільні населені пункти. Джерела також зазначили, що українські військові самі ухвалюють рішення, коли і як залучати ЗРК Patriot для оборони після того, як партнери їх передали Україні.

Деякі співробітники Конгресу США кажуть, що з сучасними винищувачами Україні буде легше націлюватися на російські літаки, а також не доведеться для цього витрачати дорогі боєприпаси для Patriot, які були створені для перехоплення балістичних ракет.

Армія РФ скинула на Торцьк авіабуомбу ФАБ-250, двоє людей поранені

Російські окупаційні війська 18 травня скинули на Торецьк авіабомбу ФАБ-250, двоє людей отримали поранення. Також під обстрілами були ще 16 населених пунктів Донеччини.

"На Торецьк рашисти скинули авіабомбу ФАБ-250. Внаслідок вибуху отримали поранення двоє цивільних мешканців. Пошкоджено оздоровчий заклад, адмінбудівлю ринку, склад і торговельні павільйони", — йдеться у повідомлені пресслужби поліції Донеччини.

Зеленський візьме участь у зустрічі G7 в режимі онлайн

Президент України Володимир Зеленський візьме участь у зустрічі лідерів G7 в Японії в онлайн-режимі, повідомили у пресслужбі РНБО.

Військові РФ сім разів обстріляли прикордоння Сумщини

Вночі та зранку 19 травня сили РФ сім разів обстріляли прикордонні громади Сумської області: Середино-Будську, Юнаківську та Путивльську. Попередньо — без руйнувань інфраструктури та травмованих, повідомили в ОВА.

Усього зафіксовано за 28 вибухів. По Середино-Будській громаді стріляли з артилерії (8 ударів) та з АГС (10 ударів). По п'ять вибухів з міномета та АГС зафіксували у Юнаківській та Путивльській громадах.

Армія РФ обстріляла Покровськ з безпілотників, частина міста знеструмлена

Близько другої години ночі 19 травня армія РФ обстріляла Покровськ з безпілотників "Герань". Через обстріли пошкоджень зазнали склади, приватні будинки та лінії електропередач. Наразі частина міста знеструмлена, повідомляє пресслужба Покровської міської військової адміністрації.

"Близько двох годин фахівці ДСНС ліквідовували пожежу, яка виникла на місці надзвичайної події. В наслідок обстрілу також пошкоджень зазнали покрівлі декількох приватних будинків мешканців Покровська та лінії електропередач", — йдеться у повідомленні.

Над Львівщиною знищили 5 "Шахедів" — Козицький

У проміжку між 03:00 та 05:00 над Львівщиною знищили 5 "Шахедів". Ще один ліквідували над іншою областю на заході України. Постраждалих та руйнувань у Львівській області немає. Про це повідомив керівник Львівської ОВА Максим Козицький.

Вночі армія РФ обстріляла дві громади на Миколаївщині

18 травня о 08:53 та 19 травня о 03:50 армія РФ завдала артилерійських обстрілів по акваторії Очаківської громади. О 02:00 російські військові обстріляли агропідприємство одного із населених пунктів Степівської громади.

Про це повідомляє Миколаївська обласна військова адміністрація.

Протягом доби 18 травня російська армія обстріляла акваторію Очаківської громади, що в Миколаївському районі. Поранених, загиблих, а також руйнувань внаслідок цієї атаки не зафіксовано.

В ніч проти 19 травня армія РФ також обстріляла один із населених пунктів Степівської громади. Пошкоджена техніка та будівля агропідприємства. Вибуховою хвилею пошкоджений навчальний заклад та приватні будинки. Поранених, за даними військової адміністрації, немає.

На решті територій Миколаївщини, а також в м.Миколаєві, за інформацією військової адміністрації, обстрілів не зафіксовано.

Також вночі, 19 травня, на Миколаївщині сили та засоби протиповітряної оборони повітряного командування "Південь" збили в небі над Миколаївщиною три російські крилаті ракети морського базування типу "Калібр". Про це повідомило оперативне командування "Південь".

За добу російське військо втратило 660 військових — Генштаб ЗСУ

Станом на ранок 18 травня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 201 760 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу російське військо втратило 660 військових.

Російська армія 57 разів за добу обстріляла Херсонщину: поранені двоє людей

Впродовж 18 травня російська армія з важкої артилерії, "Градів", танків, БПЛА та авіації 57 разів обстріляла Херсонщину, випустила 287 снарядів. Двоє людей поранені, повідомив в Telegram голова ОВА Олександр Прокудін.

Херсон військові РФ обстріляли двічі. Снаряди влучили в два медичні заклади та заклад культури в обласному центрі, йдеться в повідомленні.

"Офіс Уповноваженого допоміг повернути ще одну дитину додому" — Лубінець

Офіс Уповноваженого Верховної Ради з прав людини допоміг повернути ще одну дитину додому, повідомив омбудсман Дмитро Лубінець зранку 19 травня.

"14-річна Вероніка, яка опинилася в РФ після того, як в Україну вдерлася країна-терорист, нині вже перебуває вдома. Її бабуся з жахом та сльозами на очах згадує, що довелося пройти, аби повернути внуку на рідну землю", — написав Лубінець.

На Донеччині за добу від обстрілів загинули двоє людей, дев'ятеро поранені

Протягом 18 травня від обстрілів з боку армії РФ на Донеччині загинули двоє людей, ще дев'ятеро отримали поранення.

Про це повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

"За 18 травня росіяни вбили двох жителів Донеччини: у Костянтинівці та Великій Новосілці. Ще дев'ятеро людей в області дістали поранення", — написав Кириленко.

За його інформацією, поранення отримали троє людей у Авдіївці, двоє у Торецьку, двоє людей у Часовому Ярі та ще двоє жителів Українська.

За минулу добу військові РФ обстріляли 16 населених пунктів на Запоріжжі. Одна людина поранена

Протягом минулої доби, 18 травня, російські військові обстріляли 16 населених пунктів Запорізької області: 70 разів застосували артилерію, чотири рази атакували з РСЗВ та завдали один авіаудар. Внаслідок обстрілів одна людина дістала поранень.

Про це сьогодні, 19 травня, повідомили в Запорізькій ОВА з посиланням на інформацію Національної поліції.

Внаслідок обстрілу Гуляйполя травмувався 57-річний чоловік, який перебував у своєму будинку. Йому надали першу допомогу, госпіталізація не знадобилася.

Армія РФ обстріляла: Новоданилівку, Оріхів, Кам'янське, Малі Щербаки, Гуляйполе, Залізничне, Ольгівське, Малу Токмачку, Новоандріївку, Чарівне, Червоне, Гуляйпільське, Малинівку, Білогір'я, Щербаки, Степове,

Надійшло 25 повідомлень про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями РФ.

Війська РФ вдарили по промисловому підприємству Кривого Рогу: поранені двоє людей

У ніч на 19 травня війська РФ вдарили по промисловому підприємству Кривого Рогу. Поранені двоє людей. Про це у своєму телеграм-каналі повідомив керівник Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

Внаслідок атаки є руйнування цехів, знищене обладнання. Зайнялися одразу кілька будівель. В одній з них рятувальники досі приборкують вогонь. Поранена 64-річна жінка, її у тяжкому стані госпіталізували.

Пожежа виникла й у чотириповерховій адмінбудівлі. Поранення отримав 45-річний чоловік. Він лікуватиметься вдома.

Вночі Львівщину атакували "Шахедами", постраждалих немає — Садовий про нічний вибух у Львові

Мер Львова Андрій Садовий прокоментував вибух, який було чутно у місті під ранок.

"За попередньою інформацією, ціллю був обʼєкт критичної інфраструктури міста. Атакували шахедами. Постраждалих немає", — написав Садовий.

Протягом минулої доби було знищено 21 крилату ракету окупантів, а також 8 БпЛА різного типу — Генштаб ЗСУ

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 7 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 19 травня.

Протягом минулої доби було знищено 21 крилату ракету окупантів, а також 8 БпЛА різного типу.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили район зосередження озброєння та військової техніки, склад боєприпасів, 3 артилерійських підрозділи на вогневих позиціях, зенітно-ракетний комплекс окупаційного війська, 7 станцій радіоелектронної боротьби та радіолокаційну станцію.

Повітряні Сили: вночі знищили 3 крилаті ракети і 16 "Шахедів"

У ніч проти 19 травня військо РФ ударило по Україні з північного та південно-східного напрямків ударними дронами "Shahed-136/131" та крилатими ракетами "Калібр" з кораблів у Чорному морі. Як повідомили у Повітряних Силах, було зафіксовано пуски 22 "Шахедів" та 6 "Калібрів".

"Протягом цієї нічної атаки силами та засобами протиповітряної оборони повітряних командувань "Центр", "Захід" та "Південь" Повітряних Сил ЗС України знищено 3 крилаті ракети та 16 ударних дронів", — йдеться у повідомленні.

Сунак про саміт G7: "Ми забороняємо весь імпорт російських алмазів, міді, алюмінію та нікелю"

"Забезпечити перемогу України — це найважливіше, що ми можемо зробити для глобального миру та безпеки. Ми забороняємо весь імпорт російських алмазів, міді, алюмінію та нікелю. Санкції мають явний вплив на послаблення воєнних зусиль Путіна. G7 об’єднується з Україною", — повідомив прем'єр Великої Британії Ріші Сунак у Твіттер.

У Луганську окупанти використовують Залізничну лікарню як військовий шпиталь

За даними Генштабу ЗСУ,  через великі санітарні втрати російські окупанти все більше  використовують цивільні медичні заклади населених пунктів у власних цілях. Зокрема, у тимчасово окупованому Луганську Залізнична лікарня використовується окупантами як військовий шпиталь, де лікують поранених військовослужбовців РФ і “вагнерівців”.

На фронті тривають обстріли — Генштаб ЗСУ

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 19 травня.

На Сіверському та Слобожанському напрямках окупанти протягом минулої доби здійснили мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Леонівка Чернігівської області; Студенок, Бояро-Лежачі, Павлівка, Басівка, Миропілля, Мезенівка Сумської області, а також Стариця, Синельникове, Огірцеве, Гатище, Нестерне, Бударки на Харківщині.

На Куп’янському напрямку артилерійських та мінометних обстрілів окупантів зазнали Кам’янка, Колодязне, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Масютівка, Лиман Перший, Табаївка, Берестове Харківської області та Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом минулої доби військо РФ не наступало. Завдало авіаційних ударів в районі населеного пункту Білогорівка. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка і Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське і Спірне — Донецької.

На Бахмутському напрямку росіяни продовжують наступати. Тривають важкі бої за Бахмут. Минулої доби військові РФ безуспішно наступали у напрямку населеного пункту Іванівське. Завдали авіаційних ударів в районах населених пунктів Богданівка, Бахмут і Предтечине. Від російських обстрілів постраждали Васюківка, Залізнянське, Оріхово-Василівка, Григорівка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Біла Гора та Північне Донецької області.

На Авдіївському напрямку окупанти наступали у напрямку населених пунктів Сєверне та Первомайське, успіху не мали. Протягом доби, що минула, завдали авіаційних ударів в районах Новокалинового та Авдіївки. Здійснили артилерійські обстріли населених пунктів Новокалинове, Бердичі, Авдіївка, Тоненьке, Первомайське, Карлівка та Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку підрозділи Сил оборони відбили численні атаки росіян в районі Мар’їнки, а також атаку у напрямку Новомихайлівки. Окупанти продовжують знищувати населені пункти вздовж лінії зіткнення, здійснили артилерійські обстріли Красногорівки, Мар’їнки та Побєди Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом минулої доби військо РФ не наступало. Завдало авіаударів поблизу населених пунктів Золота Нива та  Велика Новосілка. Здійснило обстріли населених пунктів поряд із лінією бойового зіткнення. Зокрема, це Вугледар, Пречистівка, Новоукраїнка та Шахтарське.

На Запорізькому та Херсонському напрямках окупанти продовжують оборонятися. Завдали авіаційного удару по населеному пункту Новопіль Донецької області. Обстріляли населені пункти. Серед них — Бурлацьке Донецької області; Ольгівське,  Чарівне, Білогір’я, Мала Токмачка, Новоданилівка, Новоандріївка, Степове, Кам’янське та Плавні Запорізької області, а також місто Херсон.

За даними Bloomberg, президент України особисто поїде до Хіросіми в Японії

За даними Bloomberg, президент України Володимир Зеленський особисто поїде до Хіросіми в Японії, щоб приєднатися до лідерів "Великої сімки" під час їхньої зустрічі. Про це журналістам повідомили джерела, знайомі з планами.

Bloomberg інформує, що люди, які побажали залишитися невідомими під час обговорення конфіденційної інформації, розповіли, що "Зеленський полетить на військовому літаку США до Японії після очікуваної зупинки в Саудівській Аравії для участі в саміті Ліги арабських держав". Речник Ради національної безпеки США відмовився від коментарів.

Напередодні речник президента України Сергій Никифоров сказав Суспільному, що "не анонсує події за участі президента".

Лідери G7 зустрічаються 19-21 травня в японському місті Хіросіма.

РФ вчергове завдала масованого ракетно-авіаційного удару, на фронті на 4 напрямках відбулось 29 бойових зіткнень — Генштаб ЗСУ

Цієї доби РФ вчергове завдала масованого ракетно-авіаціцного удару по Україні. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 19 травня. Детальна інформація буде оприлюднена згодом. Протягом минулої доби окупанти завдали 39 ракетних та 39 авіаційних ударів, а також здійснили 50 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ймовірність подальших ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається дуже високою.

Росіяни і надалі зосереджують основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках — за минулу добу відбулось 29 бойових зіткнень на цих ділянках фронту. Найгарячіші бої ведуться за Бахмут і Мар’їнку.

"Ударів по Києву не допущено" — КМВА про нічну атаку "Шахедами" з боку РФ

У ніч проти 19 травня росіяни запустили по столиці "Шахеди". Це був напад у кілька хвиль, з короткими інтервалами між атаками. Усі виявлені повітряні цілі, які рухалися в напрямку Києва, були знищені силами ППО, повідомили у КМВА.

"Ударів по Києву не допущено!" — наголосив начальник КМВА Сергій Попко.

Працівниці митного посту "Куп'янськ" заочно повідомили про підозру в держзраді

Головній державній інспекторці митного поста "Куп’янськ" працівники ДБР заочно повідомили про підозру в державній зраді. Після захоплення росіянами Куп'янська, за версією слідства, держслужбовиця за власним бажанням працювала в окупаційній адміністрації.

Про це повідомляє теруправління ДБР у Полтаві.

"Жінку призначили спеціалістом у так званий "відділ торгівлі та промисловості". На новій посаді колишня працівниця митниці відповідала за документообіг та кореспонденцію, приймала документи від місцевих мешканців, які хотіли отримувати від окупантів виплати чи гуманітарну допомогу. Також жінка активно агітувала місцевих мешканців переходити на бік окупантів", — йдеться в повідомленні.

Трюдо і канадські парламентарі одягли вишиванки

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо разом з колегами-депутатами та сенаторами з нагоди Дня вишиванки одяглися у вишите вбрання. Світлину опублікувало посольство України в Канаді.

"Прем’єр-міністр Джастін Трюдо, депутати й сенатори одягли сьогодні свої вишиванки на знак солідарності із Україною", — йдеться у підписі до фото у Twitter.

Участь в урочистій фотосесії із главою уряду взяла також пані посол України в Канаді Юлія Ковалів.

На початок