Сили оборони України перехопили тактичну ініціативу в районі Бахмута — ISW

Сили оборони України перехопили тактичну ініціативу в районі Бахмута — ISW

Українські танки поблизу Бахмута, 12 травня 2023 рік
. Українські танки поблизу Бахмута, 12 травня 2023 рік. Фото: AP/Libkos

Сили оборони України перехопили тактичну ініціативу та здобули значні тактичні успіхи в районі Бахмута під час контрнаступальних операцій 18 травня.

Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

В інституті заявили, що відповідні операції Збройних сил України є продовженням локальних контрнаступів, які вони проводять вже кілька днів, але не є початком нової великої операції.

"Кілька російських військкорів стверджують, що українські сили прорвалися через російські лінії оборони на південь і південний захід від Іванівського (6 км на захід від Бахмута) і на північний захід від Кліщіївки (6 км на південний захід від Бахмута)", — йдеться у звіті аналітиків ISW.

Також військкори стверджують, що російська армія відступила з позицій на північ від Сакко і Ванцетті (15 км на північ від Бахмута) на позиції на південь від цього села, але ЗСУ в це село ще не входили.

Голова ПВК "Вагнер" Євген Пригожин заявив, що армія РФ поступилися 570 метрами території на північ від Бахмута, що узгоджується з заявою заступниці міністра оборони України Ганни Маляр про те, що українські Сили оборони просунулися на 500 метрів на північ та на 1000 метрів на південь від Бахмута.

Крім того, речник Східних сил полковник Сергій Череватий заявив, що за 18 травня українські війська просунулися на 1700 метрів, а 3-тя окрема штурмова бригада повідомила, що контратаки її бійців розширили український виступ в районі Бахмута до 2000 метрів в ширину і 700 метрів в глибину.

"Обмежений характер наступальних операцій ПВК "Вагнер" в Бахмуті порівняно з локальними українськими контратаками підкреслює втрату російської ініціативи в цьому районі", – зазначили в ISW.

На початок