Херсонці одягли вишиванки в рідному місті та в інших куточках України

Херсонці одягли вишиванки в рідному місті та в інших куточках України

Ексклюзивно
Херсонці одягли вишиванки в рідному місті та в інших куточках України
. Херсон. Три жінки вдягли українські вишиванки, 18 травня 2023 року Фото: Суспільне Херсон

Через постійні обстріли у Херсоні цьогоріч заходів до Дня вишиванки з великою кількістю учасників не було. Проте все одно херсонці відзначали цей день і в місті, і за його межами — у регіонах та країнах, де тимчасово перебувають. Про те, чим є українська вишиванка для містян та яких традицій вони дотримуються дізнавались кореспонденти Суспільного.

Без святкової ходи та концертів, але День вишиванки херсонці відзначають. В українському вбранні сьогодні на робочому місті колектив обласного академічного музично-драматичного театру імені Миколи Куліша. Традиційно, каже директор Олександр Книга, в цей день біля театру роблять спільне фото.

"30 років тому на логотипі театру зʼявилася вишиванка. Так ось 30 років театр Куліша, весь колектив відзначає це свято, хоча тоді воно ще святом не було. А останні роки, це у нас традиційно проводимо флешмоб, одягаємо вишиванки і виходимо на вулицю і фотографувалися. Закликали містян, щоб вони теж це робили. Бачите, це відгукувалося. Навіть сьогодні, коли Херсон під обстрілами, багато людей я сьогодні бачив у вишиванках", — говорить Книга.

Херсонці вдягли вишиванки в рідному місті та в інших куточках України
Херсон. Директор театру Олександр Книга у вишиванці, 18 травня 2023 року Фото: Суспільне Херсон

День вишиванки минулого року не святкували, розповідає актриса Тетяна Проворова, в театрі на той час були російські військові. Цьогоріч спільне фото у вишиванках робили не у повному складі, адже востаннє весь колектив збирався 2021-го.

"Ми зробили спільне фото біля театру. Нас було так багато, що фотографу довелося відійти далеко, щоб сфотографувати всіх нас разом. Цього року нас поки менше, але я сподіваюся що всі скоро повернуться додому, до Херсона. І наступного року нас стане дуже багато і всі ми будемо разом", — каже Тетяна Проворова.

Херсонці вдягли вишиванки в рідному місті та в інших куточках України
Херсон. Колектив театру прийшов на роботу цього дня у вишиванках, 18 травня 2023 року Фото: Суспільне Херсон

В українському вбранні сьогодні на своїх робочих місцях лікарі, бібліотекарі, викладачі, чиновники. Свої світлини містяни виставляють у соцмережах.

"Мої колеги виїжджали з Херсона в різний час, але всі в період окупації. Ми дуже боялися вивозити з собою вишиванки. Боялися, бо не знали, яка доля їх спікатиме на блокпостах. Ну ми казали одна одній, що наші вишиванки знаходяться в окупації", — каже голова вченої ради ХНТУ Олена Чепелюк.

"Традиційна вишиванка проста за кроєм, але скільки символів, скільки оберегів закладали наші пращури в орнаменти. Довгі часи нас примушували забути нашу історію. Зараз ми є свідками українського культурного відродження. Хай кожна одягнена нами вишиванка захищає нас від лиха і наближає нашу перемогу. — говорить перша проректорка ХНТУ Марія Артеменко.

Херсонці вдягли вишиванки в рідному місті та в інших куточках України
Херсон. Орнамент вишиванки однієї із жительок міста, 18 травня 2023 року Фото: Суспільне Херсон

Херсонська майстриня Інна Мікуцька, говорить, для неї українське національне вбрання мало особливе значення з дитинства.

"Сьогодні день Вишиванки, це свято ми святкуємо в стані війни, але я вірю і знаю, що наша Україна буде вільна та незалежна, і ми можемо вдягати святкове вбрання кожного дня, бо кожен день на рідній вільній землі – це свято для нас", — каже майстриня.

Херсонська поетеса Альона Мовчан наразі в Одесі, День вишиванки її родина святкує завжди. Розповідає, має чотири вишиті сорочки і одну сукню. Українське вбрання є також і у чоловіка та сина.

"Буквально днями ми поїхали в Херсон і забрали ці вишиванки. Це символічна для нас ця сорочка. Ми її купляли для другого свого весілля зі старословʼянського обряду. Вона дуже гріє нас. Це дуже цінне свято для нашої родини. Це наша традиція. Це йде ще від наших пращурів. Ми любимо все старе, що сягає нашого коріння. Це дуже важливе свято", — каже Альона Мовчан.

Виставку до Дня вишиванки підготували сьогодні в Центральній міській бібліотеці Лесі Українки. В експозиції — роботи бібліотекарів Олени Джалової, яка вишивала під час окупації, Лариси Мороз та читачки Ірини Каретної. Про візерунки на вишиванках підготували книжкову виставку. Захід провели без відвідувачів з міркувань безпеки.

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок