Герпес: типи, симптоми та лікування вірусу – пояснюють житомирські експерти

Герпес: типи, симптоми та лікування вірусу – пояснюють житомирські експерти

Герпес: типи, симптоми та лікування вірусу – пояснюють житомирські експерти
. Ілюстративне фото: Рixabay

Про вірус герпесу, його типи, яким шляхом передається, симптоми, лікування, а також, які ускладнення та тяжкі хвороби може викликати ця інфекція, розповіла Суспільному директорка Комунального некомерційного підприємства "Амбулаторія загальної практики-сімейної медицини" Станишівської сільської ради Вікторія Івчук.

За її словами, герпес є вірусною інфекцією, яка викликається вірусом герпесу. Існує два основних типи герпесу: герпес першого типу і герпес другого типу. Герпес першого типу зазвичай викликає опіки навколо рота та обличчя, відомі як губна хвороба або лихоманка. Герпес другого типу переважно передається статевим шляхом і може призводити до виразок на статевих органах. Однак, обидва типи герпесу можуть впливати на будь-яку частину тіла.

"Третім типом є вірус герпесу зостер, який викликає вітряну віспу та оперізуючий лишай. Четвертим і п'ятим типами є віруси Епштейна-Барра та цитомегаловірус. Шостий вірус є винуватцем синдрому хронічної втоми. Останні два типи, сьомий та восьмий, ще не повністю вивчені, але вони вже відомі людям та вченим" – розповідає Вікторія Івчук.

Директорка амбулаторії каже, що перший тип вірусу – простий герпес, може передаватися повітряно-крапельним шляхом.

"Після того, як інфекція потрапляє на слизові носоглотки, вірус далі проникає у кров та застрягає в нервових гангліях. Тобто в нервових скупченнях клітин, де вірус фактично знаходить своє місце проживання. За певних умов, таких як стрес, переохолодження, гіповітаміноз або інші стресогенні чинники дають можливість зниження імунітету і, відповідно, ця інфекція вискакує назовні", – говорить лікарка.

Герпес першого та другого типу передається також через прямий контакт з інфікованою шкірою або слизовими оболонками людини, яка має активні виразки. Це може статися під час статевого контакту, поцілунків, ділення посуду або речей для особистої гігієни з інфікованою людиною.

"Також варто згадати про інші типи герпесу, які не повністю вивчені, – розповідає Вікторія Івчук. – Вони можуть викликати розвиток лейкозів і навіть восьмий тип герпесу – саркоми. Тобто це досить такі тяжкі стани, які викликають віруси герпесу. Вони рідко зустрічаються, але загалом також мають місце".

Зі слів Вікторії Івчук, під час висипання вірусу герпесу загальний стан людини погіршується, може підвищуватися температура тіла. Висипання міхурців з повітряним вмістом на слизових оболонках та шкірі може серйозно впливати на самопочуття та мати наслідки. Герпес може виникати на різних частинах тіла, залежно від типу та місця інфекції.

"Герпес третього типу, відомий як оперізуючий герпес, особливо поширений серед дорослих і дітей. У дітей він часто проявляється у вигляді вітряної віспи, а у дорослих, як оперізуючий лишай. Після перенесеної вітряної віспи, дорослі не можуть знову захворіти на неї, але знижений імунітет може спричинити виникнення оперізуючого герпесу. Цей вірус може передаватися від маленьких дітей, які хворіють на вітряну віспу, до дорослих, які з ними контактують і, відповідно, в них не може бути другий раз вітряна віспа, тому виникає лишай або, як його називають оперізуючий герпес. Наше завдання – запобігти контакту дорослих з хворими на вітряну віспу дітьми. Іноді буває, що дорослі, які раніше не хворіли на вітряну віспу, можуть заразитися нею, а у тих, хто вже переніс цю хворобу, виникає герпес зостер. І, коли людина отримує таке повторне захворювання, по-перше, дуже тяжко переноситься, а по-друге, вони потім дуже довго мають хронічний біль в тому місці", – розповідає директорка "Амбулаторії загальної практики-сімейної медицини".

Вікторія Івчук говорить, що лікування герпесу зазвичай включає антивірусні препарати, які допомагають зменшити тривалість та важкість симптомів. Наприклад, ацикловір – це міжнародна назва речовини якою можна лікувати герпес.

Герпес: типи, симптоми та лікування вірусу – пояснюють житомирські експерти
Ілюстративне фото: Рixabay

"Тривале лікування герпетичної інфекції не гарантує повного одужання, і вона може перейти в хронічний стан. При будь-якому агресивному моменті або стресовій ситуації, або знижений імунітет, або загострення хронічних захворювань або інші вірусні інфекції, навіть той самий COVID-19 і грип, можуть спровокувати загострення герпетичної інфекції і знову буде висипання", – пояснює лікарка.

Якщо ви маєте герпес варто консультуватися з лікарем, особливо якщо симптоми стають важкими або частими. Лікар зможе розробити індивідуальний план лікування, враховуючи ваші особисті потреби та медичну історію.

Герпес: типи, симптоми та лікування вірусу – пояснюють житомирські експерти
Ілюстративне фото: Рixabay

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок