Клишоногість: що це за хвороба, чи можна її помітити при УЗД та як проходить лікування. Розповідає лікар-ортопед

Клишоногість: що це за хвороба, чи можна її помітити при УЗД та як проходить лікування. Розповідає лікар-ортопед

Клишоногість: що це за хвороба, чи можна її помітити при УЗД та як проходить лікування. Розповідає лікар-ортопед
. ФОТО: Gettyimages

Клишоногість — що це за хвороба у дітей, чи можна її помітити при ультразвуковому дослідженні та як проходить лікування. Про це у програмі "Відверто з лікарем" на Українському Радіо "Чернігівська хвиля" розповів гість програми дитячий лікар-ортопед Микола Люткевич.

Далі з його слів:

Що таке клишоногість

Клишоногість — це тяжка вроджена патологія, яка виникає на другому триместрі ембріонального розвитку, коли йде формування стопи. Саме тоді відбуваються зміни, які приводять до аномалії. Під час закладання систем органів у ногах неправильно розвиваються усі суглоби, змінюються м’язи та сухожилля.

Хвороба не спадкова, але такі захворювання як вроджений вивих стегна, клишоногість та вроджений сколіоз є фактором ризику. Наразі будь-яку патологію можна вилікувати.

Клишоногість — методи лікування
Гіпсування стопи у дітей під час лікування клишоногості. ФОТО: Gettyimages

У кого частіше виникає клишоногість

Клишоногість не має гендерної ознаки. За результатами досліджень, спеціалісти не виявили великої різниці. Тобто ця хвороба в однаковій мірі може проявлятися як у хлопчиків, так і у дівчаток.

Чи можна помітити клишоногість на УЗД під час вагітності

Так, можна. У другому триместрі лікарі можуть помітити клишоногість на УЗД, але таке дослідження не дасть повноцінної інформації про ступінь клишоногості. Якщо хворобу виявили батьки дитини, то варто звернутися до лікаря-ортопеда.

Лікування клишоногості

Спеціалісти мають оглянути та зробити декілька тестів. Навіть при первинному огляді без УЗД та рентгену, лікар-ортопед може виявити, чи це вроджена клишоногість при якій змінені всі суглоби стопи, чи це позиційна деформація стопи.

На сьогодні клишоногість починають лікувати відразу, приблизно через сім-десять днів від народження.

Якщо це лікування за методикою Понсеті, то тривалість лікування проходить по п'ять-сім днів. Якщо клишоногість не складна, то буває достатньо чотирьох тижнів. Після лікування ніжки гіпсують, а потім фіксують їх брейсамиБрейси — це ортопедичне взуття з фіксатором у вигляді пластикової або металевої планки. Даний фіксатор розтягує м'язи, запобігає рецидивам клишоногості, а також забезпечує положення стопи з розворотом 60 градусів для відкоригованої стопи і 30 градусів для здорової. здебільшого на ніч.

Брейси для дітей
Брейси, які вдягають дітям при лікуванні клишоногості. ФОТО: Gettyimages

У деяких випадках, при тяжкій формі клишоногості, лікар робить малоінвазивне оперативне втручання з розрізом у два-три міліметри. Повністю надрізується ахіллове сухожилля. Далі все стає в правильне анатомічне функціональне положення, після цього ніжки також гіпсують та через три тижні одягають брейси. Дитина має ходити в брейсах 23 години на добу приблизно три місяці.

Операція відбувається при локальній анестезії або у вигляді глибокого сну.

При коригуванні є сторона, де на нозі не напружені тканини, а на стороні опуклості й деформації існує легке натяжіння, капсули та зони росту суглобів. Швидка регенерація дозволяє отримати в кінці етапів гіпсувань подовження сухожилок без операції. Таке можливо лише при новонародженні.

Якщо не слідкувати за лікуванням та не носити брейси може статися рецидив і потрібно буде робити повторну операцію. Також існують коригувальні операції після 12 років, так звані артродези або артроерези.

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок