На Хмельниччині запрацювала нова програма для переселенців

На Хмельниччині запрацювала нова програма для переселенців

На Хмельниччині запрацювала нова програма для переселенців
. Фото: Суспільне Хмельницький

Безоплатного адвоката, підготовку документів та безплатні консультації внутрішньопереміщені особи можуть отримати завдяки програмі "Єднання заради дії". Про це розповідає юристка благодійного фонду "Стабілізейшен Суппорт Сервісез" Ольга Галюк. Загалом шість таких координаційно-дорадчих органів для внутрішньопереміщених осіб створено на території Хмельницької області.

Безоплатного адвоката, підготовку документів та безплатні консультації внутрішньопереміщені особи можуть отримати завдяки програмі "Єднання заради дії" переселенці з Луганщини, розповідає юристка благодійного фонду "Стабілізейшен Суппорт Сервісез" Ольга Галюк.

Переселенець з Луганська Олег разом з дружиною і донькою рік тому переїхали з Луганщини до Хмельницького. Пів року намагається відновити усі документи, аби нараховували пенсію, каже Олег.

"Звернувся сюди до юриста з приводу пенсійного забезпечення. Проблема в тому, що я не можу, як нормальна людина, як українець піти на пенсію. Мені треба судитися з державою. З підприємства мають бути довідки, а вони з двоголовою куркою", — розповідає Олег.

Юристи фонду безплатно консультують переселенців
Юристи фонду безплатно консультують переселенців. Фото: Суспільне Хмельницький

Оксана Духіна з двома доньками переїхала з міста Попасна. Намагається відновити усі документи на будинок, аби отримати компенсацію.

"Хоч він і зруйнований, документи потрібно відновити. Хотіла проконсультуватися як краще зробити", — каже жінка.

За годину прийому звернулися четверо переселенців, каже юристка благодійного фонду Ольга Галюк.

"Найчастіше люди звертаються за відновленням втрачених документів, певних соціальних виплат, пенсійних виплат. Також люди звертаються за процедурою компенсації пошкодженого або знищеного майна на тимчасово окупованих територіях, або на вже звільнених територіях", — розповідає Ольга Галюк.

За словами координатора програми "Єднання заради дій" Сергія Яцковського, на Хмельниччині створено шість координаційно дорадчих органів для внутрішньопереміщених осіб.

"Така рада створена при Хмельницькому міському голові, при Кам’янець-Подільському, Дунаєвецькій міській раді, Чемеровецькій селищній, Меджибізькій селищній, Славутській міській радах", — каже Сергій Яцковський.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок