Нічна атака на Київ, ППО збило всі ракети і дрони, Україна просувається у Бахмуті. 447 день війни. Онлайн

Нічна атака на Київ, ППО збило всі ракети і дрони, Україна просувається у Бахмуті. 447 день війни. Онлайн

Нічна атака на Київ, ППО збило всі ракети і дрони, Україна просувається у Бахмуті. 447 день війни. Онлайн
Українські солдати стріляють з гармати біля Бахмута в Донецькій області, Україна, понеділок, 15 травня 2023 року. AP

16 травня — 447 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Протягом кількох днів Сили оборони звільнили близько 20 квадратних кілометрів на півночі та півдні передмістя Бахмута, водночас російські війська "дещо" просуваються в самому місті та підтягують додаткові підрозділи.
  • Вночі російські військові випустили по Україні з різних напрямків шість аеробалістичних ракет "Кинджал", дев'ять крилатих ракет "Калібр" та три ракети наземного базування (С-400, "Іскандер-М"). Сили ППО знищили усі 18 ракет.
  • У Пентагоні заявили, що перші танки Abrams для навчання ЗСУ прибули до Німеччини.
  • За останні дві доби Сили оборони просунулися на флангах Бахмута від 350 метрів до 2 кілометрів у деяких місцях. Про це в прямому ефірі телемарафону "Єдині новини" розповів речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий.
  • Президент Зеленський у Великій Британії зустрівся з прем‘єром країни Ріші Сунаком. На тлі зустрічі британський лідер має оголосив про передачу Україні безпілотників з дальнім радіусом дії. Президент заявив, що повертається до України з новими оборонними пакетами підтримки після того, як відвідав Італію, Німеччину, Францію та Велику Британію.
  • Франція відкрита для навчання українських пілотів-винищувачів, заявив президент Франції Емманюель Макрон після зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським.
  • Цього літа Велика Британія розпочне початковий етап навчань українських пілотів на винищувачах F-16, повідомили в заяві британського уряду.

На цьому Суспільне завершує текстовий онлайн подій 447 дня війни. Нову хроніку 17 травня — читайте тут.

Нідерланди приєдналися до "коаліції винищувачів" — Зеленський

"Ми домовились у Британії з Ріші, паном премʼєр-міністром, що працюватимемо над коаліцією винищувачів – тренування, літаки, результати. Учора ж це підтримав пан Президент Франції Макрон, а сьогодні підтримав пан премʼєр-міністр Нідерландів Марк Рютте", — наголосив президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні.

Шольц: Україні потрібен "реєстр збитків" від російської війни

Про це передає CNN з посиланням на заяву федерального канцлера Німеччини Олафа Шольца після прибуття на саміт Ради Європи в Рейк'явіку (Iсландія).

"Реєстр збитків" з переліком усієї шкоди, завданої Росією під час її війни в Україні, є важливим для відновлення зруйнованої війною країни, заявив Шольц.

"Реєстр був "передумовою" для союзників України для роботи над спільним планом відновлення країни", — сказав Шольц, додавши, що він має "надзвичайне значення" для майбутнього України.

Зеленський: Міжнародні візити принесуть нам більше систем Patriot, IRIS-T, Crotale, Hawk, NASAMS.

Про це президент Володимир Зеленський заявив у вечірньому зверненні, а також подякував українським захисникам, які боронять небо від російських ракет.

"Працюємо постійно над візитами, які принесуть іще можливостей, іще систем Patriot, IRIS-T, Crotale, Hawk, NASAMS. Знов і знов дякую і всім нашим партнерам у світі, хто допоміг нашій державі з відповідними системами захисту неба", — зазначив президент.

Він додав, що міжнародна допомога вартує багато "часу, енергії, аргументів, зустрічей, інформаційної роботи", але це дозволило Україні збудувати міцну систему ППО.

"Це колосальна робота… І я дякую кожному і кожній, хто до неї залучений! На всіх рівнях. День за днем, місяць за місяцем наша команда діяла заради того, щоб у нас був захист неба. Колись ми чули, що Patriot – це нібито нереально. А зараз ось вони, Patriot", — додав Зеленський.

На ЗАЕС збільшилася кількість російських військових

Про це повідомили в НАЕК "Енергоатом":

"Нині на станції налічується понад 2500 військових РФ, і їх уже більше, ніж станційного персоналу. Тобто найбільшу атомну станцію в Європі окупанти цілком і повністю перетворили на свою укріплену військову базу".

Дедалі більше військових РФ, патрулів і в самому місті Енергодар, зазначають в "Енергоатомі".

У Білому домі не підтвердили заяви про нібито "ураження" Росією системи Patriot в Україні

Про це на брифінгу заявив координатор Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі.

"По-перше, я не можу підтвердити такі повідомлення. Це буде залежати від масштабу пошкоджень, а також чи можуть це відремонтувати українці чи можливо нам потрібно буде допомогти. Я не можу зараз про це говорити, але однозначно, якщо шкода була, і патріот потребує ремонту поза межами України, ми точно допоможемо. Але я просто не можу цього підтвердити (повідомлення про нібито "пошкодження" - ред.)", — заявив Кірбі.

ЗСУ вдалось стабілізувати ситуацію у Бахмуті та на його околицях

У Бахмуті та на околицях міста ЗСУ вдалось стабілізувати ситуацію та покращити своє положення. Ініціатива переходить на бік ЗСУ. Про це в марафоні "Єдині новини" повідомив командир роти ударних безпілотних авіаційних комплексів "Ахіллес" 92 окремої механізованої бригади Юрій Федоренко.

"У Бахмуті та на його підступах вдалось стабілізувати ситуацію та покращити своє положення. Тобто вибити російських військових займаних ними позицій й на підступах міста. ЗСУ зруйнували плани РФ взяти місто в "лещата", і на деяких ділянках ЗСУ просунулись майже на два кілометри. Військові РФ не зможуть перерізати шляхи постачання необхідного, зокрема, боєприпасів, резервів для українських військових", — зазначив Федоренко.

За його словами, на цій ділянці тривають бої, багато російські військові здаються в полон.

Україна замовила у Німеччини шість радарів для зенітно-ракетного комплексу IRIS-T

Про це повідомляє пресслужба компанії Hensoldt.

Зазначається, що радари TRML-4D будуть передані після проведення навчання українських операторів. Орієнтовні терміни постачання — друга половина цього року.

Збройні сили України вже використовують радари TRML-4D. Всього було поставлено чотири таких радіолокаційних станцій, перша з яких була передана у жовтні 2022 року.

Україна вже використовує британські ракети Storm Shadow

Українські військові вже використали для ударів по російських цілях далекобійні ракети Storm Shadow, надані Великою Британією.

Про це повідомляє CNN з посиланням на двох американських чиновників.

У Міноборони України відмовилися коментувати використання британських ракет.

Два безпілотники РФ збили над Миколаївщиною

Над Миколаївщиною 16 травня сили протиповітряної оборони збили два російські безпілотні літальні апарати.

Про це повідомляє служба зв’язків з громадськістю повітряного командування "Південь".

Сили протиповітряної оборони повітряного командування "Південь" 16 травня зафіксували в небі над Миколаївщиною повітряні цілі. Українські військові збили два російських безпілотники: один розвідувальний "Орлан-10" та один безпілотний літальний апарат оперативно-тактичного рівня.

Іміджеві втрати РФ: Данілов про збиття "Кинджалів" над Києвом

Росія 16 травня застосувала таку велику кількість аеробалістичних ракет "Кинджал", оскільки вважала, що Україна не може їх збивати. І збиття цих ракет українськими силами ППО завдали армії РФ іміджевих втрат.

Про це в етері телемарафону "Єдині новини" сказав секретар РНБО Олексій Данілов.

"Вперше Росія застосувала таку велику кількість ракет, які, вона вважала, що ми не маємо спроможності збивати. Після повідомлення про перший збитий "Кинджал" росіяни довго не вірили в це, вважали, що це не може відповідати дійсності. Наша ППО блискуче впоралася зі своїм завданням. Було дуже гучно, набагато гучніше, ніж зазвичай", — сказав він.

За словами Данілова, те, що Україна має на сьогодні озброєння, як збиває "Кинджали", це "великий плюс для нашого захисту і для розуміння"

Маляр назвала "маніпуляцією" заяви РФ про нібито "пошкодження" ЗРК Patriot

"Міноборони РФ вже встигло заявити, що мета атаки досягнута і всі цілі уражені. Такими повідомленнями РФ просуває свій наратив про військову могутність держави. Маніпуляції в інформаційному просторі спрямовані на створення міфічного образу непереможності російської наддержави та залякування міжнародної та української спільноти", — написала заступниця міністра оборони України Ганна Маляр у Telegram.

Система Patriot в Україні, ймовірно, була пошкоджена, але не знищена — CNN

Американська система протиракетної оборони Patriot, яку США поставили Україні, ймовірно, була пошкоджена, але не знищена в результаті російського ракетного обстрілу Києва. Про це повідомив CNN американський урядовець.

За словами чиновника, США все ще оцінюють ступінь пошкоджень.

"Це визначить, чи потрібно відводити систему повністю назад, чи просто відремонтувати її на місці силами українців", — йдеться у повідомленні.

Міністерство оборони Росії заявило у вівторок, що "високоточним ударом гіперзвукового ракетного комплексу "Кинжал" у місті Києві був уражений зенітно-ракетний комплекс "Патріот" американського виробництва".

Суспільне намагається отримати коментар Повітряних сил ЗСУ з цього приводу.

Ракетними атаками росіяни намагаються виявити та знищити системи ППО — експерт

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" заявив ексначальник пресслужби Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов.

"Ракети, які цієї ночі цілили по Києву, кожна з них несла смерть та руйнування. Майже 500 кг бойова частина "Кинжалів", приблизно така ж в Іскандерах, Калібрах. Все це смертельно небезпечна зброя. Якщо б не вправні дії українських операторів систем ППО, не відомо, до яких жахливих наслідків це могло б призвести", — зазначив він.

Він додав, що система атаки росіян була наступною: спочатку ракети морського базування Калібр, потім три хвилі атак "Кинжалів", потім Іскандер-М.

"Те, що росіяни намагалися саме за рахунок щільного вогню ракетних пусків досягти цієї мети, для мене це очевидно. Звісно, ситуація була надзвичайно напружена та ризикована. Але схиляю голову перед мужністю, героїзмом і професіоналізмом наших операторів систем ППО", — сказав Селезньов.

На Львівщині демонтували ще чотири радянські монументи

Про це повідомили у пресслужбі Львівської ОВА.

Радянські пам'ятники усунули в чотирьох селах: Баличі, Великі Новосілки, Поповичі та Хідновичі. Таким чином, у Шегинівській громаді залишились ще два об'єкти.

"Хочу зауважити, що Яворівщина станом на сьогодні є лідером серед районів області за інтенсивністю демонтажу маркерів "руского міра". Із вісімнадцяти об’єктів там вже демонтували десять. Від початку нашої роботи на території області загалом демонтували 34 об’єкти. Процес триває!", – каже в. о. директора обласного департаменту комунікацій та внутрішньої політики Юрій Горун.

Обласна робоча група з питань декомунізації працює з грудня 2022 року. До кінця 2023 року на Львівщині планують повністю демонтувати монументи радянської доби.

Атакували артилерією та дроном: війська РФ обстріляли Нікопольський район Дніпропетровщини

Вдень 16 травня війська РФ двічі обстріляли Нікопольський район Дніпропетровщини. Про це повідомив голова обласної ради Микола Лукашук.

За його словами, у Мирівській громаді пошкоджено п’ять житлових будинків, чотири господарчі споруди, паркан, дві сонячні панелі, лінія електропередач та газопровід.

Над Червоногригорівською громадою російські війська скинули боєприпас з дрону. Внаслідок чого було пошкоджено приватне підприємство.

Загиблих та поранених немає.

Війська РФ обстріляли Херсонську громаду: поранені четверо, серед них троє дітей

16 травня російські війська обстріляли село у Херсонській громаді. Внаслідок удару по житловому будинку, поранені четверо людей — жінка та троє дітей, про це у Telegram повідомила Херсонська облпрокуратура.

Російська армія атакувала селище Молодіжне Херсонської громади, повідомив у Telegram голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

"Через обстріл 8-річна дівчинка отримала контузію головного мозку. Її шпиталізували, медики надають пораненій необхідну допомогу. У двох дітей, 10-річної дівчинки та 7-річного хлопчика, діагностували гостру реакцію на стрес. Лікарі надали їм допомогу на місці", — повідомив Прокудін.

У 59-річної жінки струс мозку. Вона від шпиталізації відмовилася, йдеться у повідомленні.

Війська РФ протягом дня обстріляли і Херсон, влучили на територію порту. Також і на промислову зону, є поранений, повідомив у телемарафоні "Єдині новини" керівник пресофісу ОВА Олександр Толоконніков.

"Чоловік 74 років, він був на місці. Це охоронець, він отримав поранення лівої ноги. Його госпіталізовано", — розповів Толоконніков.

Також пошкоджені житлові будинки, господарчі споруди, автомобілі місцевих жителів.

Прокуратура розпочала досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни, йдеться у повідомленні прокуратури.

Завдання — зупинити російське військо. Прикордонники укріплюють позиції на трасі Слов'янськ-Бахмут на Донеччині

Прикордонники на трасі Слов’янськ-Бахмут на Донеччині укріплюють протитанкові застави та готуються до можливого руху колон російських військових. Для цього встановлюють вздовж дороги спеціальні оборонні точки.

Як проходить підготовка та чим збираються зупиняти російське військо — у репортажі.

На Бахмутському напрямку Росія продовжує вести наступальні дії — Генштаб

Як повідомляє Генеральний штаб ЗСУ, протягом доби росіяни завдали 27 ракетних та 37 авіаційних ударів, здійснили близько 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях ЗСУ та населених пунктах.

"За уточненою інформацією, для завдання ракетних ударів ворог використав 6 аеробалістичних ракет “Кинджал”, 9 крилатих ракет “Калібр” та 10 ракет наземного базування (С-400, “Іскандер-М”), з яких усі було знищено нашими захисниками. Ще 2 ракети з С-300 окупанти застосували по цивільній інфраструктурі Костянтинівки Донецької області", — уточнили в Генштабі.

Зазнала руйнувань цивільна інфраструктура. Зокрема, внаслідок обстрілу населених пунктів Дворічна, Вовчанськ та Тищенківка Харківської області, є загиблі та поранені цивільні особи, знищено житлові приватні будинки, лікарня та інша цивільна інфраструктура.

Водночас росіяни продовжують зосереджувати основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Протягом доби відбулось 44 бойових зіткнення на зазначених ділянках фронту.

  • На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено. Триває переміщення підрозділів російських територіальних військ, які проходили підготовку на полігонах Білорусі у райони ведення бойових дій.
  • На Сіверському та Слобожанському напрямках російські військові здійснили мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Мурав’ї Чернігівської області; Ромашкове, Іскрисківщина, Волфине, Кіндратівка, Садки, Запсілля Сумської області, а також Козача Лопань, Гоптівка, Лук’янці, Гатище, Плетенівка, Бударки, Нестерне, Кругле, Землянки, Стариця та Бударки на Харківщині.
  • На Куп’янському напрямку росіяни вели безуспішні наступальні дії в районах Масютівки Харківської області та Новоселівського і Стельмахівки Луганської області. Завдав авіаційних ударів поблизу населених пунктів Бударки, Вільшана, Кислівка, Котлярівка Табаївка Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Дворічанське, Кам'янка, Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Масютівка, Кіндрашівка, Куп’янськ, Кислівка, Табаївка, Берестове Харківської області та Стельмахівка Луганської області.
  • На Лиманському напрямку протягом доби війська РФ вели наступальні дії в районі Білогорівки Луганської області. Завдали авіаударів по районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Спірне, Сіверськ і Червоне Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське,Торське, Спірне Донецької області.
  • На Бахмутському напрямку РФ продовжує вести наступальні дії. Тривають важкі бої за Бахмут. До того ж, протягом доби росіяни вели безуспішні наступальні дії у напрямку населеного пункту Іванівське. Завдали авіаційних ударів в районах населених пунктів Богданівка, Бахмут, Іванівське, Торецьк Донецької області. Від артобстрілів постраждали Григорівка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Ступочки, Північне, Торецьк Донецької області.
  • На Авдіївському напрямку росіяни завдали авіаційних ударів по Авдіївці та Водяному, здійснив обстріли населених пунктів Новокалинове, Бердичі, Степове, Авдіївка, Первомайське, Невельське та Карлівка Донецької області.
  • На Мар’їнському напрямку підрозділи сил оборони відбили численні атаки РФ в районі міста Мар’їнка. Військові РФ завдали авіаційного удару в районі Красногорівки. В той же час, ворожих обстрілів зазнали також Гостре, Мар’їнка, Побєда Донецької області.
  • На Шахтарському напрямку протягом доби армійці РФ завдали авіаційних ударів в районах населених пунктів Вугледар та Велика Новосілка. Обстріляли Новомихайлівку, Парасковіївку, Вугледар, Пречистівку та Новоукраїнку Донецької області.
  • На Запорізькому та Херсонському напрямках Росія продовжує вести оборонні дії. Завдали авіаційних ударів по населених пунктах Времівка Донецької області, Новоданилівка Запорізької області та Берислав, Кізомис і Мала Токмачка Херсонської області. Поміж тим, здійснили артобстріли населених пунктів Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Білогір’я, Щербаки, Степове та Кам’янське Запорізької області, а також Токарівка, Кізомис Херсонської області та місто Херсон.

Від початку війни до Канади прибуло понад 200 тисяч українців

Про це йдеться у повідомленні Прикордонного агентства Канади.

Також вказано, що 190 тис українців прибули до Канади повітряним і понад 29 тис - наземним транспортом. До цього числа входять також громадяни України, які ще до початку повномасштабного російського вторгнення отримали дозвіл на проживання в Канаді.

У Києві проведуть тренінги з психологічної та домедичної допомоги. Як записатися

Про це інформує пресслужба Київської міської державної адміністрації.

Щоб пройти обраний тренінг, необхідно заповнити анкету учасника. Після проходження курсу лекцій слухачі отримають сертифікати про базову домедичну підготовку. Тренінги відбудуться за наступними адресами.

У Міноборони України прокоментували заяви РФ про "знищений" Patriot

"Пресслужба російського Міністерства оборони потужніша за армії більшості країн світу. Росії навіть не потрібна армія, щоб завоювати весь світ; її державних ЗМІ та речника Міноборони (РФ - ред.) Конашенкова більш ніж достатньо", — повідомили у Міноборони України.

Ігнат: ОВА мають врегулювати роботу камер відеоспостереження під час ракетних атак РФ

Обласні військові адміністрації повинні врегулювати питання роботи камер відеоспостереження, аби противник не міг в режимі онлайн бачити роботу української системи ППО та наслідки ракетних атак.

Про це на брифінгу сказав речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

"В ситуації, коли в країні є воєнний стан, думаю, що буде зроблено певні корективи з військовими адміністраціями, коли є робота ППО, коли є загроза того, що буде витік інформації, думаю, що органи ОВА підкорегують, щоб синхронізовано якось не давати противнику можливості в режимі онлайн спостерігати за бойовою роботою наших систем ППО", — зазначив Ігнат.

Він вкотре закликав українців бути більш відповідальними, дбати про свою безпеку і не публікувати в інтернеті відео ракетних атак, де росіяни можуть бачити роботу українських систем ППО.

Водночас Юрій Ігнат наголосив на необхідності працювати не лише з державними, а й з комерційними установами в цьому питанні.

"Із камерами щодо онлайн, треба не лише з державними інституціями працювати, тому що камери сьогодні є і на комерційних структурах, на заправках, на різних закладах. Треба теж з цим попрацювати", — сказав Ігнат.

МЗС України відреагувало на відновлення Грузією авіасполучення з РФ

В Міністерстві закордонних справ України зауважили, що світ ізолює Росію, аби змусити її припинити війну проти України в той час, коли Грузія навпаки розширює пряме авіасполучення з РФ.

Про це речник МЗС Олег Ніколенко написав у Twitter.

"Світ ізолює Росію, щоб змусити її припинити війну, а Грузія вітає російські авіалінії та відправляє свої до Москви. Водночас 20% території Грузії залишаються окупованими Росією. Кремль, напевно, буде в захваті від такого результату", — йдеться в дописі речника МЗС України.

Російські війська обстріляли Новгород-Сіверську громаду зі ствольної артилерії

16 травня російські війська обстріляли Новгород-Сіверську громаду зі ствольної артилерії. Про це повідомляє оперативне командування "Північ" на своїй сторінці у Facebook.

Згідно з повідомленням, з 09:10 до 09:40 військові зафіксували чотири приходи, ймовірно зі ствольної артилерії, в районі села Мурав'ї.

Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

Сили оборони звільнили у передмісті Бахмута близько 20 квадратних кілометрів

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр у Telegram повідомила, що протягом декількох днів українські війська звільнили від російських військових на півночі та півдні передмістя Бахмута близько 20 квадратних кілометрів. Водночас, армія РФ дещо просувається в самому Бахмуті, вщент знищуючи місто артилерією.

"Крім того, ворог підтягує підрозділи професійних десантників. Тривають важкі бої з різним результатом. У ситуації, що склалась, наші війська роблять максимум і навіть більше. Те, що оборона Бахмута триває стільки місяців та ще й на певних ділянках є просування — це надзусилля наших бійців та високий рівень фаховості командування обороною", — зазначила вона.

Я нагадаю, що ворог має перевагу у кількості людей та озброєння. Разом з тим, завдяки діям наших військових, ще з минулого літа не може реалізувати свої плани на Бахмутському напрямку.

Начальник Луганської ОВА прокоментував вибуху у Луганську

У пораненого в окупованому РФ Луганську міністра "МВС" з "ЛНР" Ігоря Корнета був давній конфлікт із керівником так званої "ЛНР". Про це розповів начальник Луганської обласної військової адміністрації Артем Лисогор.

"Ніхто не обіцяв, що ворогу буде легше. Знаємо, що у Корнета був конфлікт з керівником "ЛНР". Сказати про те, що спрацювали українські партизани, або ФСБ РФ, може говорити ГУР чи міноборони України. Корнета настигла кара зрадника, який зрадив нашу державу йдучи на співпрацю з російськими окупантами. Мене турбує знищена інфраструктура.Коли звільнять область, то все відновимо", — зазначив Лисогор.

За його словами, на окупованих РФ територіях російські окупанти кілька тижнів готуються до наступу ЗСУ. Військові встановили багато блокпостів, нібито, затримують посібників України. Окупанти сіють паніку та збирають речі.

Україна приєдналася до Центру НАТО з питань співробітництва в галузі кіберзахисту

Україна приєдналася до Центру НАТО з питань співробітництва в галузі кіберзахисту (CCDCOE).

Армія РФ вчергове атакувала прифронтові райони Запорізької області: двічі з авіації обстріляли Малу Токмачку

Протягом минулої доби, 15 травня, російські війська 90 разів обстріляли Пологівський та Василівський райони Запорізької області. Зруйновані житлові будинки. Поранених і загиблих немає.

Про це сьогодні, 16 травня, повідомили в пресслужбі ГУ Нацполіції у Запорізькій області.

Двічі з авіації атакували російські війська територію Малої Токмачки, 12 ударів завдали із реактивних систем залпового вогню по Гуляйполю, Оріхову, Новоданилівці, Білогір’ю, Степногірську, Кам’янському та Степовому.

Військові РФ завдали авіаракетний удар по Авдіївському коксохімзаводу

Російські військові о 10:09 16 травня завдали авіаракетний удар по Авдіївському коксохімічному заводу, випустивши чотири ракети. Загиблих та поранених немає.

Про це Суспільному повідомив начальник Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш.

"Авіаракетних ударів поки по місту не було. Били зі ствольної артилерії, декілька разів "Градами"били зранку, — розповів Барабаш.

Окупанти у Маріуполі хочуть знести багатоповерхівку, в якій живуть 17 родин

В Маріуполі окупанти хочуть знести 14-поверховий будинок, в якому проживають 17 родин. Людей виселяють до гуртожитку, пропонуючи "койко-місця", повідомили у міській раді.

"А ось нові квартири, про які розповідають пропагандисти, людям сказали "не положено". Бо їх отримують колаборанти та посібники окупантів. Маріупольці відмовляються покидати власне житло на таких умовах. Тож їх намагаються просто вижити", — зазначили у повідомленні.

У мерії розповіли, що 12 квітня будинок відключили від водо- та електрозабезпечення. Люди вивісили з балконів плакати, щоб показати, що вони тут живуть.

"Укрпошта" випустила листівки з історіями сучасних героїв, записаних їхніми голосами

"Укрпошта" випустила 12 листівок з 14 історіями сучасних героїв, записаних їхніми голосами. Зокрема це розповіді бійців, волонтерів, музикантів, журналістів та працівників критичної інфраструктури.

Про це повідомляється на офіційній сторінці "Укрпошти" у Facebook.

Придбати листівки можна в центральних відділеннях Укрпошти та онлайн за посиланням. На листівках є QR-коди, за яким можна почути аудіоісторію героя чи героїні з зображення.

Серед героїв: командир полку "Азов" Денис Прокопенко, волонтерка Тата Кеплер, бійчиня Катерина "Пташка" Поліщук, журналіст Ігор Лаченков, військовий Олександр Будько з позивним "Терен" та інші.

Голову Верховного суду Князєва затримали

НАБУ та САП підтвердили затримання голови Верховного суду Князєва, передає кореспондент Суспільного з брифінгу. Наразі підозру судді не вручили.

Зеленський провів першу після повернення до Києва Ставку

Президент України Володимир Зеленський зібрав першу Ставку після повернення до Києва.

"Заслухав керівників ОСУВів про перебіг бойових дій на їхніх ділянках фронту. Розглянули загальну оперативну обстановку й дані розвідок. Скоригували графік постачання озброєння та боєприпасів. Їхній розподіл по бойових частинах та резервах. Заслухали результати перевірки боєготовності новостворених бригад", — йдеться у повідомленні.

На Херсонщині хлопець підірвався на російській вибухівці. Відрили кримінальне провадження —Офіс Генпрокурора

15 травня через підрив на вибуховому пристрої, залишеному військовими РФ, був поранений 17-річний житель області. Херсонська обласна прокуратура розпочала досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом воєнного злочину, повідомляється в Telegram Офісу Генпрокурора.

Слідчі встановили, що це сталось близько 19:00 в полі біля села Трифонівка, що на Херсонщині. 17-річний хлопець обробляв земельну ділянку і натрапив на вибуховий пристрій, залишений російськими військовими. Від здетонування вибухонебезпечного предмета неповнолітній отримав травми. У важкому стані його госпіталізовано до лікарні, йдеться в дописі.

На Херсонщині Сили оборони завдали авіаудару по розташуванню військ РФ

15 травня авіація Сил оборони півдня завдала удару по місцю розташування російських військ у Скадовському районі.

Про це повідомив в Telegram речник Оперативного командування "Південь" Владислав Назаров.

За даними ОК "Південь", впродовж доби знищені три російських безпілотники: два "Supercam" та "Mavic-3".

"Загальні ж втрати військ РФ внаслідок ефективної контрбатарейної боротьби за добу складають шість військовослужбовців, один танк Т-62/72, одна крупнокаліберна гармата, два комплекси відеоспостереження "Муром-М". А також 9 одиниць інженерної та автобронетехніки та польовий пункт боєпостачання", — йдеться у дописи речника командування.

Сирський побував на передовій і розказав про контрнаступ під Бахмутом

Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський відвідав командирів та воїнів на передовій Бахмутського напрямку. Він повідомив, що Сили оборони на окремих ділянках руйнують плани армії РФ і контрнаступають поблизу Бахмута.

"Вагнерівці залізли в Бахмут, як щури до мишоловки. Використовуючи принцип активної оборони, ми вдаємося до контрнаступальних дій на деяких напрямках під Бахмутом. У ворога більше ресурсів, але ми руйнуємо його плани", — йдеться у повідомленні Сухопутних військ ЗСУ.

Волинські тероборонівці підбили російський танк

Підрозділи Волинської бригади тероборони спільно з підрозділами зведеного батальйону Національної поліції "Захід" знищили на сході України російський танк, – розповів Суспільному речник 100-ї бригади ТРО Сергій Хомінський.

Як зазначили військові, російський танк декілька днів обстрілював позиції тероборонівців. Вистежити техніку вдалося аеророзвідникам, які передали координати артилеристам.

"Знищення ворожої бронетехніки – зокрема й танків – вже стало регулярною практикою для Волинської бригади тероборони спільно зі зведеним батальйоном Національної поліції "Захід", – додав речник.

Російська армія скинула авіабомби на Кізомис, вдарила по Токарівці та зруйнованому мосту

Упродовж ночі та зранку 16 травня армія РФ продовжила обстрілювати правобережну Херсонщину. По Кізомису Білозерської громади російські війська вдарили керованими авіаційними бомбами. Один зі снарядів пошкодив майно, другий влучив у берегову зону.

Про це в Telegram повідомила Херсонська обласна військова адміністрація.

Також під вогнем була Токарівка Дар'ївської тергромади, зруйновані два будинки. Крім того, військові РФ дев'ять разів обстріляли вже зруйнований Дар'ївський міст. Загиблих та поранених немає, йдеться в повідомленні.

Війська групи Вагнера просуваються у центрі Бахмута, однак ЗСУ змогли стабілізувати фланги міста — британська розвідка

Станом на ранок 16 травня військові ПВК "Вагнер" продовжують просуватися і зачищати українські позиції в центрі Бахмута. Водночас Сили оборони України протягом останніх чотирьох днів змогли досягти тактичного прогресу і стабілізувати фланги міста на свою користь.

Про це повідомляє Міністерство оборони Великої Британії із посиланням на дані британської розвідки.

Зазначається, що окрім прогресу на південь від Бахмута, українські військові відтіснили російську лінію фронту на північний захід від міста. Це дозволило українським Силам оборони безпечніше використовувати трасу 0506, що є ключовим шляхом постачання для України.

Такоє у британському Міноборони додають, що українські військові утримують західний наступ російської армії на лінії каналу Сіверський Донець-Донбас, перетворивши водну лінію на оборонну перешкоду навколо міста Часів Яр.

ДБР повідомило про підозру у держзраді одному з керівників 501 батальйону морпіхів

Працівники ДБР повідомили про підозру у державній зраді одному з керівників 501 Окремого батальйону морських піхотинців Збройних сил України, через якого 277 військових цього батальйону опинились в полоні.

У ДБР розповіли, що з кінця лютого 2022 року військовослужбовці цього батальйону здійснювали оборону міста Маріуполь. У квітні цього ж року пропагандистські засоби масової інформації РФ розповсюдили інформацію, що начебто морпіхи 501 батальйону добровільно здалися у полон в оточеному місті.

"Слідство встановило, що насправді начальник речової служби тилу 501 ОБМП зрадив присягу та перейшов на бік ворога. Він вступив у змову з росіянами та фактично вмовив командира здатися. Користуючись важкою ситуацією, в якій опинилися сили оборони в Маріуполі, зрадник спонукав командира припинити оборонні дії, здати зброю та особовий склад", — йдеться в повідомлені.

У ДБР зазначили, що 277 військовослужбовцям батальйону був відданий наказ на передислокацію, а насправді їх переправили до "ДНР".

"Військових ввели в оману, й тому вони не усвідомлювали й не могли усвідомлювати протиправного характеру наказу чи розпорядження про здачу в полон", — зазначили в ДБР.

Вночі військові РФ завдали ракетного удару по Костянтинівці

У ніч на 16 травня, з 00:04 по 00:07, російські війська обстріляли Костянтинівку ракетами "С-300". Поранених та загиблих немає.

Про це повідомили у Костянтинівській міській військовій адміністрації.

Внаслідок обстрілу пошкоджені п'ять об'єктів на території колишнього військомату, школа, газогін, зазначили у МВА.

На Черкащині ППО збила безпілотник

На Черкащині вночі 16 травня ППО збила безпілотник. Про це повідомив керівник Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець.

За словами Ігоря Табурця, вночі 16 травня сили ППО збили безпілотник російської армії:

"Наші оборонці минулої ночі, як завжди, круто попрацювали. Росіяни намагалися завдати удару по території нашої області. Однак сили ППО успішно "мінуснули" безпілотник противника".

Руйнацій та травмованих немає, зазначив керівник ОВА.

Вночі армія РФ використала під час обстрілу "Калібри": скільки ракет залишилося у Чорному морі

Під час обстрілу України вночі російська армія випустила дев'ять ракет типу "Калібр", чотири з них збили сили протиповітряної оборони над Миколаївщиною, решту — над іншими регіонами. Про це повідомили в Оперативному командуванні "Південь".

Загалом корабельне угруповання в Чорному та Азовському морях армія РФ протягом ночі зменшила до дев'яти одиниць, водночас наростивши кількість ракетоносіїв.

До нічної ракетної атаки залучили фрегат і малий ракетний корабель у Чорному морі та малий ракетний корабель в Азовському. З урахуванням використаних за ніч ракет, загальний сумарний залп "Калібрів" наразі складає 15 ракет. За даними ОК "Південь", рівень ракетної загрози залишається досить високим.

До 974 зросло офіційне число поранених внаслідок війни дітей — ОГПУ

Станом на ранок 16 травня більше ніж 1454 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 481 дитина загинула та щонайменше 974 отримали поранення різного ступеня тяжкості. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

Ці цифри не остаточні, пояснили в ОГПУ.

Над Миколаївщиною збили чотири "Калібри" — начальник ОВА

В ніч проти 16-го травня, сили протиповітряної оборони повітряного командування "Південь" збили в небі над Миколаївщиною чотири російські крилаті ракети морського базування типу "Калібр". За інформацією повітряного командування "Південь", їх випустили з акваторії Чорного моря.

Про це повідомляє Миколаївська обласна військова адміністрація.

Протягом доби 15 травня армія РФ артилерією обстріляла акваторію Очаківської громади. Це сталося о 17:05. Поранених та руйнувань немає.

На решті територій області, а також в м.Миколаєві, за даними військової адміністрації, обстрілів не зафіксовано.

У столичному зоопарку внаслідок падіння уламків ніхто не постраждав — Кличко

У столичному зоопарку внаслідок падіння уламків ніхто не постраждав, повідомив мер Києва Віталій Кличко.

"На щастя, ніхто з тварин та працівників не постраждав. Загоряння не було. Уламком ракети пошкодило зелені насадження, але всі поламані гілки вже прибрали", — написав Кличко.

Повітряні Сили: знищено 6 "Кинджалів", 9 "Калібрів" і 3 балістичні ракети

Цієї ночі сили ППО знищили 6 аеробалістичних ракет "Кинджал", 9 крилатих ракет "Калібр" і 3 балістичні ракети, повідомили у Повітряних Силах ЗСУ зранку 16 травня.

За даними Повітряних Сил, близько 3.30 16 травня російські окупанти атакували Україну з північного, південного та східного напрямку 18 ракетами різних типів повітряного, морського та наземного базування. "З шести літаків МіГ-31К було випущено шість аеробалістичних ракет Х-47М2 "Кинджал", 9 крилатих ракет "Калібр" — з кораблів у Чорному морі та три ракети наземного базування (С-400, "Іскандер-М")", — йдеться у повідомленні. Усі ракети знищено силами та засобами протиповітряної оборони Повітряних Сил ЗС України. Крім того, у ніч на 16 травня росіяни атакували ударними дронами типу "Shahed-136/131", а також проводили повітряну розвідку трьома безпілотниками оперативно-тактичного рівня "Орлан-10", “Superum”. Безпілотники також було знищено.

ДСНС оприлюднила фото ліквідації наслідків нічного удару по столиці

ДСНС оприлюднила фото ліквідації наслідків нічного удару по столиці.

РФ під час повномасштабної війни в Україні втратила 199 980 військових — Генштаб ЗСУ

Станом на ранок 16 травня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 199 980 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу російське військо втратило 520 військових.

На Донеччині через обстріли з боку армії РФ четверо людей загинули та четверо поранені

Протягом 15 травня через обстріли з боку російських окупаційних військ загинули четверо жителів Авдіївки. Ще чотири людини на Донеччині отримали поранення.

Про це повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

"Крім того, у Богородичному було ексгумовано тіло людини, загиблої під час окупації.", — написав Кириленко.

За його даними поранення отримали троє людей у Часовому Ярі та один житель Первомайського.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1514 людей, поранення отримали 3531 людина. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

Армія РФ 80 разів обстріляла Херсонщину: шестеро поранених

Впродовж 15 травня російська армія 80 разів з важкої артилерії, танків, БПЛА та авіації обстріляла Херсонщину. Випустила по її території 407 снарядів. Шестеро людей, зокрема дитина, — поранені, про це в Telegram повідомив голова ОВА Олександр Прокудін.

По Херсону російські війська випустили 60 снарядів, місто за добу обстріляли 14 разів. Снаряди поцілили в житлові квартали та заклад освіти, йдеться в повідомленні.

Авіація Сил оборони за минулу добу 16 разів ударила по окупантах — Генштаб ЗСУ

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а також 7 — по зенітно-ракетних комплексах окупаційного війська. Про це інформує Генштаб ЗСУ у своєму ранковому зведенні 16 травня.

Знищено 6 ударних БпЛА різних типів. Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 пункти управління, 5 районів зосередження живої сили, 4 артилерійських підрозділи на вогневих позиціях, зенітно-ракетний комплекс, 5 станцій радіоелектронної боротьби, а також склад боєприпасів окупантів.

У Ясинуватій на Донеччині окупанти використовують школу для розміщення особового складу

За даними Генштабу ЗСУ, окупанти і надалі продовжують використовувати заклади освіти тимчасово окупованих населених пунктів у своїх цілях. Так, будівлі однієї із місцевих шкіл міста Ясинувата Донецької області російські окупанти використовують для розміщення особового складу. У дворі школи схована військова техніка, підвальні приміщення служать як укриття.

Тривають важкі бої за Бахмут — Генштаб ЗСУ

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань окупантів не виявлено. Про це інформує Генштаб ЗСУ у своєму ранковому зведенні 16 травня.

На Сіверському та Слобожанському напрямках окупанти здійснили мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Єліне, Медведівка і Мурав’ї Чернігівської області; Вовківка, Манухівка, Стукалівка, Іскрисківщина, Волфине, Шпиль і Степок Сумської області, а також Козача Лопань, Гоптівка, Лук’янці, Гатище, Бударки, Нестерне, Кругле, Землянки, Стариця на Харківщині.

На Куп’янському напрямку військо РФ не припиняє спроб покращити тактичне положення. Минулої доби безуспішно наступало в районах Масютівки та Новоселівського. Завдало авіаційного удару в районі Кислівки. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Дворічанське, Кам'янка, Красне Перше, Митрофанівка, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Кіндрашівка, Куп’янськ, Кислівка, Табаївка, Берестове Харківської області та Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом минулої доби окупанти не наступали. Завдали авіаційного удару в районі Спірного. Артилерійських обстрілів зазнали, зокрема, Макіївка та Білогорівка Луганської області і Верхньокам’янське та Спірне — Донецької.

На Бахмутському напрямку росіяни продовжують наступати. Тривають важкі бої за Бахмут. Протягом минулої доби окупанти безуспішно наступали у напрямку населеного пункту Іванівське. Від російських обстрілів постраждали Григорівка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Ступочки, Дружба, Олександро-Шультине, Північне, Залізне, Петрівка, Торецьк та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку військові РФ наступали поблизу Авдіївки, успіху не мали. Завдали авіаційних ударів по Авдіївці, обстріляли з артилерії Степове, Ласточкине, Авдіївку, Первомайське та Карлівку Донецької області.

На Мар’їнському напрямку підрозділи Сил оборони відбили численні атаки окупантів у районі Мар’їнки. Обстрілів з боку РФ зазнали Красногорівка, Гостре, Георгіївка, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом минулої доби військо РФ обстрілало населені пункти. Серед них — Вугледар, Пречистівка, Новоукраїнка та Шахтарське.

На Запорізькому та Херсонському напрямках окупанти продовжують оборонятися. Завдали авіаційних ударів по населених пунктах Вільне Поле Донецької області; Мала Токмачка — Запорізької та Станіслав і Кізомис на Херсонщині. Також здійснили обстріли населених пунктів Бурлацьке, Вільне Поле, Новопіль Донецької області; Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Білогір'я, Мала Токмачка, Оріхів та Кам’янське Запорізької області; Нікополь Дніпропетровської області, а також міста Херсон.

Генштаб ЗСУ: РФ знову завдала масованого удару по Україні, в епіцентрі бойових дій — Бахмут і Мар'їнка

Цієї доби росіяни знову завдали масованого удару по Україні, застосували ракети різних типів. Про це інформує Генштаб ЗСУ у своєму ранковому зведенні 16 травня. Надати детальну інформацію пообіцяли згодом.

Протягом минулої доби зафіксовано 2 ракетних удари по Костянтинівці Донецької області із застосуванням військом РФ ЗРК С-300. Крім того, Російська Федерація завдала 48 авіаційних ударів та здійснила понад 50 обстрілів із реактивних систем залпового вогню.

“Ймовірність подальших ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою, адже ворог не припиняє тактику терору”, — повідомили у Генштабі.

На фронті військо РФ зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Минулої доби відбулось 49 бойових зіткнень на цих ділянках фронту. В епіцентрі бойових дій і надалі залишаються Бахмут і Мар’їнка.

На територію зоопарку впали уламки ракети — Кличко

Під час нічної повітряної атаки на Київ в Шевченківському районі на територію зоопарку впали уламки ракети, повідомив мер столиці Віталій Кличко.

За даними Кличка, у Соломʼянському районі, попередньо, внаслідок падіння уламків ракети сталося загоряння кількох авто. Ушкоджена будівля площею 200 м кв.

У Дарницькому районі столиці внаслідок падіння уламків ракети, пошкоджені два автомобілі, повідомив пізніше Кличко. Інформація про постраждалих не надходила.

Близько четвертої ранку Кличко також повідомив, що, за попередньою інформацією, в Соломʼянському районі троє потерпілих. У Оболонському, де впали уламки, постраждалих немає.

У лісопарковій зоні в Дарницькому районі столиці, за даними мера, сталося падіння уламків БПЛА, без загоряння.

О 4:31 мер столиці повідомив, що південніше Борисполя сили ППО працюють по БПЛА.

Тривога у Києві цієї ночі лунала двічі: з 2:25 до 4:03 і 4:22 до 5:33.

Цієї ночі окупанти здійснили комплексну атаку на Київ із різних напрямків одночасно — КМВА

Цієї ночі окупанти здійснили комплексну атаку на Київ із різних напрямків одночасно, повідомили у КМВА. Були застосовані БпЛА, крилаті ракети та, ймовірно, ракети балістичного типу.

"Вона була винятковою за своєю щільністю — максимальна кількість атакуючих ракет за найкоротший проміжок часу", — зазначили у КМВА.

За попередьною інформацією, переважна більшість російських цілей в повітряному просторі Києва була виявлена і знищена. Попередьно, зафіксовано падіння уламків в Соломʼянському, Шевченківському, Святошинському, Оболонському та Дарницькому районах столиці.

Найбільші пошкодження в Солом’янському районі — там було загорянння нежитлового приміщення та кілька одиниць автомобільної техніки. Пожежа ліквідована. В решті районів пошкодження не суттєві — у більшості виявлено падіння уламків на припарковані автомобілі, прибудинкову територію чи лісопаркову зону.

Наразі інформації щодо потерпілих немає.

Шольц пояснив позицію Індії та В'єтнаму щодо України

Виступаючи на Global Vision Summit у Берліні, федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц прокоментував позицію Індії, Південної Африки та В'єтнаму щодо війни в Україні. Ці країни, нагадав Шольц, утрималися від заклику до Росії припинити вторгнення в Україну на Генеральній Асамблеї ООН у лютому, тому що вони "борються з нерівним застосуванням" західних "принципів".

"Вони очікують представництва на рівних умовах і припинення подвійних стандартів Заходу", — сказав Шольц і додав, Захід має розглянути ці умови, аби "заохотити" країни Азії, Африки та Америки "приєднатися до нас у побудові і захисті стабільного світового порядку".

Шольц заявив учасникам саміту, що група G7 зробить кроки до створення "безпечних і стійких економік, заснованих на партнерстві з Глобальним Півднем" на конференції G7 в Японії пізніше цього тижня.

У Запоріжжі невідомі вчинили стрілянину проти військовослужбовців

У Запоріжжі група невідомих осіб вчинила стрілянину проти віцськовослужбовців. Наразі у лікарні перебуває один військовий, повідомили у ГУ Нацполіції у Запорізькій області.

"Близько 16:00 на стоянці автотранспорту біля міського ринку виник конфлікт між військовослужбовцями та невідомими особами, внаслідок якого останні вчинили стрілянину з мисливської та автоматичної зброї. Один із військових отримав ножові поранення, його було доставлено до лікарні", — йдеться у повідомленні поліції.

Поліцейські відкрили два кримінальні провадження та розпочали досудове розслідування за ч. 1 ст. 263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) і ч. 4 ст. 296 (Хуліганство) КК України.

На початок