У понеділок у Британії Зеленський зустрівся з Сунаком

У понеділок у Британії Зеленський зустрівся з Сунаком

Важливо
Прем'єр-міністр Британії Ріші Сунак з президентом Володимиром Зеленським, 15 травня 2023
. Зустріч президента України Володимира Зеленського і прем'єра Великої Британії Ріші Сунака 15 травня у Британії. Фото: Твіттер Сунака

Президент України Володимир Зеленський 15 травня у Великій Британії зустрівся з прем‘єром країни Ріші Сунаком. На тлі зустрічі британський лідер має оголосити про передачу безпілотників з дальнім радіусом дії.

Фото зустрічі оприлюднив британський прем'єр у Твіттер. Президент Зеленський і прем'єр-міністр Сунак прибули до заміської резиденції Чекерсі для перемовин

"З поверненням", — написав Сунак.

"Сьогодні — Лондон. Велика Британія — лідер, коли йдеться про розширення наших спроможностей на землі та у небі. Сьогодні ця співпраця продовжиться. Зустрінуся з моїм другом Ріші. Проведемо предметні переговори тет-а-тет і делегаціями", — написав раніше президент Зеленський у Telegram.

Прем'єр Сунак на тлі візиту президента Зеленського має оголосити, що Велика Британія протягом "найближчих" місяців передасть Україні сотні ударних безпілотників з радіусом дії понад 200 кілометрів, а також сотні ракет ППО.

Цього літа Велика Британія розпочне початковий етап навчань українських пілотів на винищувачах F-16, повідомили також у заяві британського уряду. Велика Британія також співпрацює з іншими країнами щодо постачання Україні цих винищувачів.

Як пише британська газета The Telegraph, Сунак сказав, що сьогоднішня зустріч відбувається у "вирішальний момент опору України" і союзники країни "не повинні їх підвести".

Минулого тижня уряд оголосив, що надає Києву високоточні крилаті ракети великої дальності Storm Shadow, а 15 травня Сунак заявив, що Велика Британія надасть наступний пакет із сотень ракет протиповітряної оборони і більше безпілотних авіаційних систем.

Востаннє президент України був у Великій Британії на переговорах з главою британського уряду Сунаком у лютому цього року. Це був його перший візит до Британії з початку повномасштабної війни. Під час цього візиту він також виступив з промовами в обох палатах парламенту та зустрівся з королем Чарльзом.

Перед тим, як вирушити до Лондона, цими днями Зеленський зустрівся з лідерами Італії, Німеччини та Франції.

У ніч проти 14 травня Володимир Зеленський прибув із офіційним візитом до Німеччини одразу після того, як відвідав Італію, де зустрівся із лідерами країни та Папою Римським. У Берліні глава держави зустрівся із федеральним президентом Франком-Вальтером Штайнмаєром та канцлером Олафом Шольцом. Після цього Зеленський разом із канцлером вирушили в місто Аахен, де йому вручили премію Карла Великого за внесок у справу об’єднання Європи.

У Берліні Зеленський повідомив, що Україна працює над створенням «коаліції винищувачів» — частково його візити європейськими столицями спрямовані на це.

Увечері 14 травня прибув літаком до столиці Франції Парижа, де він зустрівся із президентом країни Емманюелем Макроном. Франція найближчими тижнями надасть Україні "десятки" броньованих машин і "легких" танків, зокрема AMX-10RC. А також проведе навчання для українських військових. Про це йдеться у спільній заяві, опублікованій за підсумками зустрічі президентів Зеленського та Макрона.

На початок