Переправили за кордон 40 чоловіків. На Кіровоградщині судитимуть семеро жителів Запоріжжя та Львова

Переправили за кордон 40 чоловіків. На Кіровоградщині судитимуть семеро жителів Запоріжжя та Львова

Переправили за кордон 40 чоловіків. На Кіровоградщині судитимуть семеро жителів Запоріжжя та Львова
. Фото: прокуратури Кіровоградщини

У Кіровоградській області судитимуть жителів Запоріжжя та Львова, яких підозрюють у переправленні за кордон 40 чоловіків призовного віку. Про це Суспільному розповіла речниця обласної прокуратури Наталія Алєксєєнко.

За її інформацією, пошук чоловіків призовного віку для виїзду за кордон організував 40-річний уродженець Запоріжжя, за сприяння семи жителів Запорізької області та Львова. Для цього у соцмережах розмістили оголошення.

"Коли з’являвся потенційний клієнт, по передоплаті у 500 доларів розпочинали процес "перетину". На підставі паспортних даних та за допомогою підроблених печаток і штампів виготовляли підроблені документи, що давали право на перетин держкордону. Готові "дозволи" відправляли поштою під псевдонімом. Папери забирав "свій" кур’єр, який передавав їх клієнту під час особистої зустрічі, та отримував повний розрахунок за надану "послугу". Далі роботу вели координатори групи, які надавали покрокову інструкцію, як перетинати кордон, та спілкуватися з прикордонниками".

Вартість послуг становила 6,5 тисяч доларів США за одну людину. Майже за місяць за такою схемою за кордон відправили 40 призовників. Загальна сума грошової винагороди становить майже 9 мільйонів гривень.

Під час проведення обшуків за місцем підозрюваних виявили гроші, печатки, штампи, телефони, банківські карти, чорнові записи з інформацією про потенційних клієнтів.

Справу направили суду за статтями:

  • "Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній";
  • "Незаконне переправлення осіб через державний кордон України";
  • "Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів".

Санкція статей передбачає позбавленні волі до 12 років.

Суспільне дізнається, де буде судове засідання, щоб поспілкуватись з підозрюваними чи їхніми адвокатами.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

На початок