"З'являються нові вимоги до працівників": експерт розповів про вакансії, зарплату та ринок праці в Україні

"З'являються нові вимоги до працівників": експерт розповів про вакансії, зарплату та ринок праці в Україні

"З'являються нові вимоги до працівників": експерт розповів про вакансії, зарплату та ринок праці в Україні
. Ілюстративне фото: Суспільне Рівне

В Україні роботодавці найчастіше шукають менеджерів з продажу, продавців-консультантів, водіїв, бухгалтерів і кухарів. Тенденція пошуку спеціалістів на ці посади спостерігається з квітня 2022 року. Про це в етері Суспільне. Спротив зазначив директор з комунікації з пошуку роботи Work.ua Максим Пилипенко. Він розповів про актуальні вакансії під час війни, середню заробітну плату та конкуренцію на ринку праці.

Чи легко українцям знайти роботу під час війни?

— На сайті Work.ua було понад сто тисяч вакансій станом у момент вторгнення. Кількість вакансій впала у понад десять разів, мінімальна позначка була — шість тисяч вакансій, це було драматичне падіння. Але потім, місяць за місяцем, кількість роботи на ринку праці збільшувалась і ми закінчили квітень із показником — понад 82 тисячі вакансій. Щодо шукачів, то у момент вторгнення кількість відгуків на вакансію зросла у п'ять разів. Було понад сто відгуків на одну вакансію.

Були також вакансії, які отримували і сотні відгуків. Але кількість роботи збільшувалась, конкуренція поступово знижувалась і в квітні ми вже побачили показник — до 20 відгуків на одну вакансію, що майже зрівнялось із показником 2021 року. Це говорить про те, що робота є, українцям її знаходити набагато легше, ніж це було у момент повномасштабного вторгнення.

Які професії зараз найбільш популярні?

— П'ятірка посад, за якими найчастіше шукають спеціалістів, незмінна: це менеджер з продажу, продавець-консультант, водій, бухгалтер, кухар. Також ми помічаємо, що зростає частка вакансій у таких категоріях, як: охоронна безпека, готельно-ресторанний бізнес, сфера обслуговування, будівництво й архітектура. Відповідно шукають таких спеціалістів: охоронців, комплектувальників, офіціантів, баристів, будівельників. Загалом існує попит на спеціалістів, які мають досвід роботи від двох до десяти років. А ось лікарів, гірничих і слюсарів — бракує.

— Яку роботу найчастіше шукають люди?

— Найчастіше українці залишають відгуки на вакансії діджитал-професій. Це — вебдизайнери, SMM-менеджери, відеодизайнери, верстальники.

Як загалом змінився ринок праці в Україні за понад рік повномасштабного вторгнення? Чи можна робити якісь прогнози, як він змінюватиметься у найближчій перспективі?

— У квітні 2022 року було до 20 тисяч вакансій, зараз — їх у п'ять разів більше. Торік цей період був ринком роботодавця, коли роботи було обмаль, а охочих знайти роботу — багато. Зараз ситуація змінюється і ринок праці поступово переходить до шукача. Роботодавці починають говорити про можливий дефіцит кваліфікованих кадрів. Як будуть розвиватись події далі, залежить від воєнної ситуації в країні, проте та динаміка, яка відбувається на ринку, показує, що ринок зростає і дефіцит кваліфікованих кадрів — це актуальне питання для роботодавців. Для шукачів — тут навпаки можливість вчитися, бо компанії будуть впроваджувати відповідні програми, розвиватися і обіймати бажані посади, зростати фінансово.

— Яка середня зарплата в Україні і які професії найоплачуваніші серед найпопулярніших?

— Упродовж минулого року була 15 тисяч гривень, цього року у лютому вона зросла до 16 тисяч. Далі роботодавці говорять про те, що перегляд зарплат також можливий. І це трапиться, скоріш за все, ближче до осені. Щодо найоплачуваніших посад, то це водій-міжнародник, який заробляє понад 40 тисяч гривень, в залежності від досвіду й кваліфікації заплата може збільшуватись, менеджери з продажу отримують на рівні 20 тисяч гривень, а бізнес-аналітики, рієлтори — на рівні 30 тисяч гривень.

На ринку праці з'являються нові вакансії, нові професії, яких раніше не було в Україні?

— З'являються більше нові вимоги до спеціалістів і, зокрема, це вимога до знання штучного інтелекту. Люди, які вміють взаємодіяти з ним, автоматизують певні процеси, пришвидшують виконання завдання і покращують свою ефективність й бізнесу загалом. Стосується вимога переважно працівників діджитал-професій, працівників, які працюють у медіа, в HR, в IT.

— Чи є конкуренція на ринку праці?

— Ринок праці відновлюється не пропорційно, в залежності від області. Приміром, у Харківській області частка відновлення ринку праці складає 33%, у Херсонській — 10%, у Київській — 70%. Але якщо взяти захід, то там ми бачимо, що він вже відновився, є області, де понад 100%, у Закарпатській області навіть 170% відновлення ринку праці. Це означає, що там роботи більше, ніж було до війни. На заході України роботу знайти легше, ніж у центрі чи на сході. Щодо конкуренції шукачів, то зараз роботодавці надають пріоритет тим спеціалістам, які готові розвиватися, які слідкують за тенденціями і навчаються взаємодіяти з сервісами, які покращують їхню ефективність.

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок