Обстріли Осокорівки, Одрадокам'янки, відновлення електропостачання. 444 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Обстріли Осокорівки, Одрадокам'янки, відновлення електропостачання. 444 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Оновлено
Обстріли Осокорівки, Одрадокам'янки, відновлення електропостачання. 444 день війни: хроніка подій в Херсонській області
. Херсон, чоловік стоїть біля вирви, яка утворилась вір російського снаряду внаслідок обстрілів міста, 10 травня 2023 р. Фото: Суспільне Херсон

444 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Херсон і всю деокуповану частину області щодня з мінометів, артилерії та авіації обстрілює російська армія. Попри все у звільнених населених пунктах тривають стабілізаційні заходи. На лівобережжі Херсонщини також лунають вибухи — Сили оборони знищують склади боєприпасів, техніку, живу силу та логістичні шляхи військ РФ.

Суспільне слідкує за всіма подіями, що відбуваються в регіоні. Інформація оновлюється. Новини попереднього дня читайте тут, відеосюжети та дайджести новин — на YouTube Суспільне Херсон.

Головне на цей час

  • Внаслідок обстрілів РФ одного з населених пунктів Каховського району загинули дві жінки, одну жительку з травмами доставили у лікарню. Також поранена жінка у Дар’ївській громаді.
  • Армія РФ обстріляла Осокорівку та Одрадокам'янку Бериславського району. Пошкоджена будівля об’єкта критичної інфраструктури, одна людина поранена.
  • За добу ракетники та артилеристи Сил оборони півдня ліквідували дві бойові броньовані машини "Тигр", міномет, три військові автівки, пункт управління безпілотниками армії РФ.
  • Херсонця, який добровільно обійняв посаду "заступника директора" філії підконтрольного РФ "Міжнародного розрахункового банка", судитимуть. Він затриманий та чекає на вирок суду.
  • Так званий "тво начальника Херсонської ВЦА" Володимир Сальдо намагається монополізувати викрадення зерна з півдня України. Він зареєстрував зернову компанію і залучає поліцію РФ до контролю потоків, оскільки окремі групи впливу обходять схеми вивезення українського зерна, яку контролюють люди Сальдо.
  • Військовослужбовці ЗСУ з Херсона Микита Пешенко та Дмитро Бєлобров вибороли срібло та бронзу, відповідно, у чемпіонаті Європи з кіокушин карате (WKB) у розділі "куміте" та "ката". Змагання пройшли у місті Сабадель в Іспанії. В них взяли участь 490 спортсменів із 22 країн.

Херсонська область - повітряна тривога!

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

У Німеччині збирають кошти на відновлення Херсонського художнього музею

У берлінському замку Шенгаузен в Німеччині експонується виставка українських митців "Золоті шрами". Зібрані під час виставки гроші, в тому числі пожертви, будуть передані на відновлення Херсонського художнього музею.

Про це у Facebook повідомив Херсонський художній музей.

Обстріли Осокорівки, Одрадокам'янки, відновлення електропостачання. 444 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Німеччина. На виставці "Золоті шрами" у замку Шенгаузен Фото: скрін з відео Укрінформ

За його даними, назва виставки походить від старовинної японської техніки реставрації — кіцуґі, яка не приховує, а підкреслює місця розломів золотою фарбою.

"Мовою мистецтва демонструють свої шрами 14 українських митців із різних міст, які врятувалися від війни, проте не позбулися болісних ран, спричинених війною", — йдеться у дописі.

На Херсонщині сили ППО знищили російські безпілотники

13 травня 2023 року, на Херсонщині, силами та засобами протиповітряної оборони повітряного командування "Південь" знищено два російських безпілотники: розвідувальний БпЛА "Орлан-10" та ударний БпЛА типу "Ланцет". Про це у Facebook повідомило Повітряне командування "Південь".

У Таврійському на території дитсадку війська РФ облаштували шпиталь

В населеному пункті Таврійське Херсонської області на території дитячого садочку російські війська облаштували польовий шпиталь. Напередодні прибули три військових вантажних автомобілів з пораненими військовими, у вечірньому зведенні повідомив Генштаб ЗСУ.

Також протягом доби війська РФ обстріляли Берислав і Козацьке Херсонської області та населені пункти поряд з лінією бойового зіткнення Золота Балка, Михайлівка, Антонівка, Чорнобаївка та Херсон.

Внаслідок обстрілів Херсонщини поранені шестеро людей

Станом на 19-ту годину 13 травня кількість поранених внаслідок російських обстрілів на Херсонщині збільшилася до шести, повідомив Суспільному голова пресофісу ОВА Олександр Толоконніков.

Серед поранених двоє у Чорнобаївці, один у Золотій Балці, одна людина в Антонівці та двоє в Червоному Маяку.

У Херсоні потрібні донори усіх груп крові

На 15 травня Херсонський обласний центр служби крові потребує донорів усіх груп з негативним резус-фактором. Кров необхідна важкохворим та пораненим внаслідок обстрілів місцевим жителям. Донорів чекають з 8 до 13 години.

Коти у під'їзді та клумби на подвір'ї. Як херсонці відволікаються від сирен і вибухів

Херсонка Ольга Надєєва разом з родиною намалювала на стінах під'їзду свого будинку котів та птахів. Ідея з оформлення стін під'їзду з'явилася давно, але ніяк не наважувалася розпочати. А коли оголосили комендантські вихідні і потрібно було сидіти вдома, зрозуміла, що цей час настав.

Жінка підбирала малюнки, щоб було позитивно і не дуже строкато. Спочатку був ескіз на папері.

"У нас в сім'ї гарний тандем — я щось придумую, а чоловік з сином допомагають це втілювати. Вони підготували стіни, а я спочатку олівцем, а потім фарбою малювала. Цей процес настільки нас захопив, що ми не чули ні сирен, ні вибухів", — згадує Ольга.

Обстріли Осокорівки, Одрадокам'янки, відновлення електропостачання. 444 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Херсон. Ольга малює птахів на стіні підїзду Фото: Ольга Надєєва

Усю окупацію і зараз родина Надєєвих знаходиться у Херсоні. Попри постійні обстріли намагаються жити далі, радіти та бути вдячними ЗСУ за кожну хвилину, говорить Ольга.

"З початком весни, за власною ініціативою ми зробили клумби під нашими вікнами, які квітнуть і радують не тільки нас, а й усіх сусідів. Хотілося додати якихось приємних моментів для людей, які живуть з нами під одним дахом, та відволікти їх і себе від новин та вибухів, трошки перемкнути свою увагу на позитив", — розповіла Ольга Надєєва.

Обстріли Осокорівки, Одрадокам'янки, відновлення електропостачання. 444 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Херсон. Квіткова клумба Фото: Ольга Надєєва

Війська РФ обстріляли Херсонщину: одна людина загинула четверо поранених

Російські війська обстріляли населені пункти Бериславського району. В одному із сіл під завалами будинку загинув чоловік. Ще одного місцевого жителя ушпиталили, повідомила у Telegram Херсонська обласна прокуратура.

Також внаслідок ударів по Херсонській та Чорнобаївській громаді поранені троє людей. Пошкоджені будинки, господарські споруди.

На Херсонщині на розмінованій площі у 32 тисячі гектарів йде посівна — ОВА

На зараз 32 тисячі гектар сільськогосподарського призначення розміновані, на цій території аграрії на Херсонщині намагаються вести посівну, заявив в телемарафоні "Єдині новини" голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

За його словами знешкоджено 68 тисяч вибухово небезпечних предметів. На Херсонщині працюють комплекси дистанційного розмінування.

"Ми перші, хто отримав такі комплекси для розмінування. Вони вже працюють місяць на території Херсонської області, ефективність в полях дуже висока. Комплекси розміновують в десять разів швидше ніж людський ресурс. Зараз вони працюють в чорнобаївській громаді", — повідомив Прокудін.

Директор Херсонської дитячої юнацької спортивної школи для дітей з інвалідністю Руслан Малашенко виїхав з окупованого Херсона в травні. Від початку повномасштабного вторгнення і до сьогодні школа не припинила працювати. Ми поспілкувались з паном Русланом і розпитали його як закладу вдалося вижити в окупації та чи готові вже вихованці школи досягати результатів на змаганнях різного рівня.

Наслідки обстрілу Берислава російською авіацією

Так виглядає Берислав після атаки російської авіації о 4 ранку, повідомив у Telegram голова ОВА Олександр Прокудін.

На Херсонщині затримали трьох браконьєрів

Як повідомили у поліції Херсонської області, працівники сектору поліцейської діяльності на воді затримали трьох браконьєрів. Про це йдеться на сторінці поліції у Facebook.

На озері Білому, що входить до території національного парку @Нижньодніпровськи@», правоохоронці виявили чоловіків, які ловили рибу у період нерестової заборони. У них вилучені човни, сітки довжиною і вилов: лящ, сазан, карась тощо. Порушників затримали. Суму збитків, завданих державі, оцінюють у близько 350 тисяч гривень, йдеться у повідомленні.

У Дмитренці Бериславського району відновили електропостачання

У селі Дмитренка Борозенської громади Бериславського району відновили електропостачання. Про це в Telegram повідомило Херсонобленерго.

Бригади енергетиків подали напругу до домівок 14 споживачів, йдеться в повідомленні.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Сили оборони знищили станцію управління безпілотниками та спостережний пункт військ РФ на лівобережжі Херсонщини

На лівому березі Херсонщини упродовж 12 травня ракетники та артилеристи Сил оборони півдня ліквідували станцію управління безпілотниками та спостережний пункт російської армії, повідомив в Telegram речник Оперативного командування "Південь" Владислав Назаров.

Також цього дня ліквідували 20 військових РФ, дві великокаліберні гармати "Гіацинт", чотири одиниці автобронетехніки, польовий склад боєпостачання, йдеться в повідомленні.

Також речник командування оприлюднив результати попередніх уражень військ РФ.

"За попередню бойову роботу 9-11 травня отримано підтвердження про знищення 65 військовослужбовців РФ, три бойові броньовані машини, три пункти боєпостачання і комплекс технічної розвідки", — повідомив Назаров.

На Чорнобаївку ймовірно скинули вибухівку з дрону

На Чорнобаївку військові РФ ймовірно скинули вибухівку з дрону. Двоє чоловіків 67 та 63 років отримали легкі поранення, повідомив в телемарафоні "Єдині новини" керівник пресофісу ОВА Олександр Толоконніков.

"Близько дев'ятої години внаслідок вибуху невідомого предмету, вибухонебезпечного, який скоріш за все потрапив з дрону, поранення отримали двоє чоловіків в Чорнобаївці. На щастя поранення легкі", — сказав Толоконніков.

Армія РФ вдарила по Чорнобаївці

Російська армія обстріляла Чорнобаївку. Постраждали двоє людей, повідомила в Telegram радниця з питань комунікацій керівника ОП Зарівна.

12 травня російська авіація скинула на Берислав авіабомби: у місті та сусідніх селах зникла електрика

12 травня російська авіація скинула на Берислав авіабомби. Внаслідок ударів зникла електрика у місті і сусідніх селах, пошкоджені об’єкти цивільної інфраструктури, житлові будинки та господарські споруди.

Про це в Telegram повідомив керівник РВА Володимир Літвінов.

Також армія РФ упродовж доби атакувала Бериславську, Нововоронцовську, Новоолександрівську, Новорайську, Милівську та Тягинську ТГ. Під обстрілами зокрема – Берислав, Шляхове, Осокорівка, Новоолександрівка, Золота Балка, Михайлівка, Гаврилівка, Червоний Маяк, Республіканець, Тягинка, Бургунка, Ольгівка та Одрадокам’янка. Одна людина поранена.

Організовував псевдореферендум на Херсонщині: жителя Олешківської громади підозрюють у колабораційній діяльності

СБУ оголосила підозру 43-річному жителю села Ліві Солонці Сергію Йоржу. Його підозрюють у колабораційній діяльності за участь в організації та проведенні так званого «референдуму» на тимчасово окупованій території.

Повідомлення про підозру опубліковане на сторінці Офісу Генерального прокурора.

У документі йдеться, що Сергій Йорж впродовж 25-27 вересня 2022 року у супроводі озброєних російських військових ходив по домівках жителів Лівих Солонців і роздавав бюлетені для голосування. Закликав місцевих проголосувати за приєднання області до Росії.

Йому загрожує від 5 до 10 років ув’язнення, з позбавленням певних прав терміном від 10 до 15 років, з конфіскацією майна або без неї.

Російська армія 24 рази обстріляла Херсонську громаду

Як повідомили в Херсонській міській військовій адміністрації, вночі армія РФ завдала ударів по Херсону. За добу 24 рази обстріляла Херсонську громаду. Про це йдеться в Telegram МВА

Використала 88 снарядів, які влучили у території Херсона, Садового, Придніпровського, Інженерного, Антонівки. Окрім цього, вчергове атакувала острови дельти Дніпра та берегову частину, де розташовані дачні ділянки. Внаслідок обстрілів один житель громади поранений.

На Херсонщині внаслідок обстрілів загинули дві людини, четверо поранених

Внаслідок обстрілів російськими військами Херсонщини 12 травня загинули дві людини, ще четверо — поранені, повідомив в Telegram голова ОВА Олександр Прокудін.

За добу військові РФ обстріляли Херсонщину 88 разів, випустили 445 снарядів з важкої артилерії, "Градів", танків, СПГ, ПТРК, БПЛА та авіації. Херсон — 15 разів.

Снаряди влучили у житлові квартали, будівлю і територію закладу освіти у Херсоні та будівлю сільради у Білозерській селищній громаді Херсонського району, йдеться в повідомленні.

Армія РФ продовжує обстрілювати Херсонщину

За оперативною інформацією Генерального штабу ЗСУ, 12 травня на Херсонському напрямку війська РФ оборонялись та обстрілювали прифронтові населені пункти. Про це йдеться в оперативній інформації станом на ранок 13 травня.

На Херсонщині під ударами — Козацьке, Іванівка, Садове, Антонівка та Херсон. Також минулої доби російська авіація вчергове скинула бомби на Кізомис.

На початок