Перший в Україні сільський центр з гемодіалізу відкрили у Лемешах, що на Чернігівщині

Перший в Україні сільський центр з гемодіалізу відкрили у Лемешах, що на Чернігівщині

Перший в Україні сільський центр з гемодіалізу відкрили у Лемешах, що на Чернігівщині
. ФОТО: Суспільне Чернігів

У Лемешах на Козелеччині у приміщенні амбулаторії відкрили перший в Україні сільський центр гемодіалізу.

Володимир Велігоша з Карпилівки розповів, що раніше їздив на гемодіаліз до Києва. Тепер йому добиратися ближче. Загальний стан пацієнта відображає монітор апарату, який називають "штучна нирка". Саме він очищує кров тим, хто має ниркову недостатність, показує лікарка-терапевт Людмила Левченко. За цими показниками стежать медсестри.

Перший в Україні сільський центр з гемодіалізу відкрили у Лемешах, що на Чернігівщині
Володимир Велігоша. ФОТО: Суспільне Чернігів
"Вони знають, коли йде підколювання процедури. Вони корегують потік крові, який йде пацієнту. Якщо щось не так, незадовільно, тут же поправляють і запускають дану маніпуляцію. Коли процедура пройдена, у нас на моніторі висвітлюється, що вона закінчена, проходить чотири години. Медична сестра приходить, вона відключає артеріальну кров, підключає до апарату і венозна кров вертається до пацієнта".

Для гемодіалізу потрібен спеціальний розчин, який робиться в апаратній. За цей процес відповідає технік-інженер Тетяна Шкляревська.

Тетяна Шкляревська
Тетяна Шкляревська. ФОТО: Суспільне Чернігів
"Очищення води відбувається зі свердловини. Три ступені очищення й виходить вона на дистильовану воду, де ми робимо розчини. Потім розчини розливаються по каністрах і підключаються до апаратів «штучної нирки»".

100-літрової ємності вистачає на 10 каністр, а це до 20 процедур, пояснює Тетяна Шкляревська. Зараз на гемодіаліз в центр приходить п’ять пацієнтів – тричі на тиждень. Найближчим часом має додатися ще двоє людей, говорить Людмила Левченко.

"Ми плануємо до десяти пацієнтів. Це дві зміни. Ми розраховуємо на десять, а там, як буде".

Це перший в історії України центр гемодіалізу, який відкривається в селі, каже Олександр Шевченко. Він – директор мережі діалізних клінік "Нефроцентр", до якої тепер входять і Лемеші.

Олександр Шевченко
Олександр Шевченко. ФОТО: Суспільне Чернігів
"Пацієнти, які проживають тут в найближчих селах, тут Остер є, Ставицьке є, і так далі. Ця процедура тричі на тиждень, вони мали або в Київ, або в Чернігів постійно їздити. Тепер вони тут знаходяться поруч, це для них доступно".

За словами Олександра Шевченка, їхня мережа співпрацює із Національною службою здоров’я України.

"Кожен пацієнт може до нас прийти й безкоштовно отримати процедуру з усіма супутніми можливостями: медикаменти, аналізи й так далі. Все це безкоштовно. Тобто за попереднім записом, домовляється з лікарем на зручний час і для пацієнта, і для лікаря".

Появі центру гемодіалізу в Лемешах посприяла й Інна Кондратьєва. Вона – генеральний директор Козелецького центру первинної медико-санітарної допомоги, до якого входить Лемешівська амбулаторія.

Перший в Україні сільський центр з гемодіалізу відкрили у Лемешах, що на Чернігівщині
Інна Кондратьєва. ФОТО: Суспільне Чернігів
"Інвестори знайшли самі нас. Тому що їм було, по-перше, зручно місце розташування, що воно знаходиться на міжнародній трасі. Потім їм було дуже важливо, щоб це було нове, сучасне приміщення. Це був один з їхніх критеріїв. І вони хотіли відкрити перше відділення гемодіалізне в сільській місцевості. А ми просто ідеально підходили під ці критерії".

До цього центру гемодіалізу можуть приїжджати не лише люди з Козелецької громади, говорить Олександр Шевченко. Головне, щоб були вільні місця.

Детальніше дивіться у сюжеті:

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок