Чи можуть ще здешевшати бензин та дизпаливо. Пояснює експерт

Чи можуть ще здешевшати бензин та дизпаливо. Пояснює експерт

Чи можуть ще здешевшати бензин та дизпаливо. Пояснює експерт
Фото ілюстративне. Фото: архів Суспільне Рівне

Гуртові партії дизельного пального за період з 28 квітня по 5 травня знизилися на 1,25 грн за літр, а вартість бензину А-95 здешевшала на 1 грн. Про це свідчать дані моніторингу роздрібного ринку Консалтингової групи А-95. Її директор Сергій Куюн в етері Суспільне. Спротив розповів, чого чекати від цін на пальне у травні та чи буде ще зниження.

Про падіння цін на пальне

"Тенденція падіння цін на бензин спостерігалась і минулого тижня, і це дуже непогано. Це логічно призвело до того, що 9 травня фіксували досить суттєве зниження цін вже в роздрібній мережі. У великих мережах, таких як ОККО, WOG і ще в декількох, падіння цін на дизельне пальне склало півтори гривні за літр, на бензин — одна гривня за літр. Тобто, це просідання ціни в гуртовій торгівлі призводить до здешевлення і в роздрібній.

І ми бачимо, що потенціал для подальшого зниження ще зберігається. Зниження ще на одну-дві гривні найближчим часом може також відбутися".

Ціни на бензин: коли здешевшає пальне та що впливає на його здорожчання
Фото: Суспільне. Спротив

Що ще впиває на ціну пального

"Був непростий квітень, коли світові нафтовидобувні країни заявили про скорочення видобутку. Це призвело до стрибка цін на нафту — більше ніж на 10%. Але протягом квітня ситуація заспокоїлась і ціни знову впали фактично до березневих позначок — 75 доларів за барель.

Нафтовидобувні компанії навіть не приховували те, що вони хотіли підтримати росіян, щоб ті отримали вищі ціни за свої енергоресурси, але бачимо, що ця спроба виявилась марною і ціни знову повернулися на нижчі позначки. Це означає, що санкції працюють. Є в ефірі багато скепсису, що це дарма, що цього недостатньо, але все-таки це працює і чимдалі — тим більше Європа, Штати аналізують ті шпаринки, через які росіяни намагаються обходити ці санкції і їх потихеньку починають прикривати.

Зберігається ситуація з профіцитом пального. Такий темп ринок взяв з початку року, коли готувався до другого етапу санкцій, а саме — ембарго на імпорт російських нафтопродуктів в Європу, і досі ми фіксуємо профіцит пального в Україні.

Є випадки, коли ворог завдає удари по нафтобазах і це говорить про те, що галузь нафтопродуктозабезпечення залишається під прицілом агресора. Це всім нагадало про те, що не треба втрачати пильність і треба розосереджувати ці запаси. Ця тема важлива тому, що зараз Кабмін подав законопроєкт про створення стратегічних запасів нафтопродуктів. Учасники ринку наголошують: зараз створювати запаси дуже небезпечно всередині країни, адже для цього треба буде залучати різні нафтобази. Обговорюються варіанти, щоб їх розміщувати за кордоном, але на території наших сусідів. І таким чином мати оперативний доступ до цих запасів і їх убезпечити".

Про податок на паливо

З 1 липня 2023 року уряд повертає ПДВ у розмірі 20% на пальне. Сергій Куюн розповів, як це вплине на ринок та споживачів:

"Чому держава повертає податки, нам всім зрозуміло — потрібні гроші в держбюджет. Ринку, фактично, все одно. Він збирає ці гроші з населення і перераховує їх у бюджет. Споживачам, звісно, будь-який податок — це податок на споживача. Це збільшується не лише ПДВ, а й акциз. Відповідно, це вплине на ціни. І зараз основний ризик у тому, що ціни зростуть через ці податки, а держава не зможе отримати запланований обсяг податків. Чим вищі податки, тим більше бажання їх не сплачувати.

Особливо нас турбує ПДВ. Це найбільш криміналізований податок, який робив діру у десятки мільярдів. Тому пропозиція така: ПДВ залишити низьким, а той податок, який хоче отримати держава, отримати за рахунок збільшення акцизів. І тобі і держава отримає гроші, і там можна буде позбутися або запобігти здорожчанню ціни".

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок