У Швейцарії провели одні з найбільших військових навчань за 30 років

У Швейцарії провели одні з найбільших військових навчань за 30 років

У Швейцарії провели одні з найбільших військових навчань за 30 років
. Ілюстративне фото: Getty Images

У Швейцарії пройшли одні з найбільших військових навчань за останні 30 років. Під час тренувань відпрацьовано відбиття нападу вигаданого ворога, кидали гранати та стріляли бойовими боєприпасами, демонструючи можливості самооборони, які визначають їхній "збройний нейтралітет".

Як повідомляє Reuters, у навчаннях брали участь 4000 військовослужбовців і проводилися в чотирьох кантонах протягом дев’яти днів. Вони відбулися в той час, коли роль країни в європейській обороні опинилася в центрі уваги на тлі закликів допомогти Україні у боротьбі з російським вторгненням.

Зазначається, що навчання LUX 23, заплановані з 2021 року, не були організовані у відповідь на вторгнення Росії в Україну у лютому минулого року, але швейцарські військові кажуть, що воно зробило їх ще актуальнішими.

Готовність наших партнерів і розуміння населення щодо такого роду навчань значно змінилися. Це, звичайно, безпосередньо пов'язано з війною в Україні", – сказав Матіас Тушер, командувач 1-го територіального дивізіону Швейцарії.

Швейцарія і війна в Україні

Швейцарія приймає українських біженців, надає гуманітарну допомогу, однак через політику нейтралітету не погоджується надавати Україні оборонну допомогу, а також відмовляється арештовувати російські активи.

У 2022 році Швейцарія відхиляла апеляцію Німеччини щодо дозволу на реекспорт боєприпасів швейцарського виробництва в Україну, заявивши, що такий крок порушить швейцарський нейтралітет.

У березні ЗМІ повідомляли, що швейцарська армія утилізує наявні в неї ракети для систем протиповітряної оборони, закуплені в 1980-х роках, які могли б стати в пригоді Україні для захисту цивільної інфраструктури.

Крім того, Швейцарія не погодилася шукати російські активи спільно із G7. Уряд Швейцарії заявив, що арешт приватних російських активів порушує чинний правопорядок і підриває конституцію країни.

На початок