"Неприємне, гнітюче враження": Данілов прокоментував парад у Москві

"Неприємне, гнітюче враження": Данілов прокоментував парад у Москві

"Неприємне, гнітюче враження": Данілов прокоментував парад у Москві
. Парад на Красній площі у Москві, 9 травня 2023 року, фото: AP

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов назвав парад 9 травня на Красній площі у Москві "парадом переляку та страхіття, яке є у Путіна".

Про це він сказав в ефірі телемарафону "Єдині новини".

Данілов зокрема наголосив на тому, що вперше з 1945 року відбувся найкоротший парад за всі часи проведення парадів. При цьому вперше на параді "з’явилися броньовані речі, які захищали деяких діячів", зокрема скло, яке було на Красній площі, також було броньоване.

"Крім переляку, навіть у присутніх, які як заручники прибули до цього людожера, було видно, що їм абсолютно незручно, і певні обставини примусили їх там перебувати. Неприємне, гнітюче враження", — додав секретар РНБО.

Стосовно заяви МЗС про недружні кроки стосовно України тих країн, чиї лідери приїхали на парад, Данілов зазначив, що не знає, що примусило цих лідерів їхати до Росії.

“Подивимося, які далі розгортатимуться події. З упевненістю можу сказати, якщо б у Путіна вийшло на території нашої країни, наступним був би Казахстан. Але частина країн не приїхали, які вони вважали, що мали б приїхати”, — сказав він.

Що відомо про парад 9 травня у Москві

Президент Росії Володимир Путін виступив біля Кремля під час параду 9 травня. У своїй промові він згадав про перемогу народів СРСР над нацизмом, порівняв українську владу з нацистами і звинуватив Захід у розпалювання ненависті та русофобії. Водночас він заявив, що Росія хоче жити мирно і для неї не існує недружніх країн.

Разом із президентом РФ на трибуні під час параду були прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян, президент Білорусі Олександр Лукашенко, президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв, президент Киргизстану Садір Жапаров, президент Таджикистану Емомалі Рахмон, президент Туркменістану Сердар Бердимухамедов, президент Узбекистану Шавкат Мірзійоєв. Перед початком параду Володимир Путін у Гербовому залі Кремля привітав лідерів іноземних держав, які прибули до Москви для участі в урочистих заходах.

ЗМІ повідомляли, що самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко після участі у параді 9 травня на Красній площі без затримок повернувся у Мінськ. У Москві він не брав участі у сніданку з президентом РФ Володимиром Путіним та іншими іноземними лідерами. А також не став іти кількасот метрів пішки на покладання квітів.

Парад у Москві у 2023 році став одним із найменш чисельних в історії і тривав близько 45 хвилин. Організатори параду відмовилися від авіації і виділили на нього лише один танк — Т-34 часів Другої світової війни. Раніше традиційні паради до Дня перемоги 9 травня в цьому році скасували щонайменше у 21 російському місті.

Окрім цього Російське керівництво вирішило скасувати урочистий марш "Безсмертний полк", який традиційно проводиться у РФ до роковин Другої світової війни, через побоювання, що акція підкреслить втрати російських військ у війні проти України.

На початок