Біля Кремля влаштували парад, Путін заявив, що український народ "страждає" від "західних господарів"

Біля Кремля влаштували парад, Путін заявив, що український народ "страждає" від "західних господарів"

Оновлено
Біля Кремля влаштували парад, Путін заявив, що український народ "страждає" від "західних господарів"
. Президенти РФ, Казахстану та Узбекистану Володимир Путін, Касим-Жомарт Токаєв та Шавкат Мірзійоєв. Фото: Кремль

Президент Росії Володимир Путін виступив біля Кремля під час параду 9 травня. У своїй промові він згадав про перемогу народів СРСР над нацизмом, порівняв українську владу з нацистами і звинуватив Захід у розпалювання ненависті та русофобії. Водночас він заявив, що Росія хоче жити мирно і для неї не існує недружніх країн.

Разом із президентом РФ на трибуні під час параду були прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян, президент Білорусі Олександр Лукашенко, президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв, президент Киргизстану Садір Жапаров, президент Таджикистану Емомалі Рахмон, президент Туркменістану Сердар Бердимухамедов, президент Узбекистану Шавкат Мірзійоєв. Перед початком параду Володимир Путін у Гербовому залі Кремля привітав лідерів іноземних держав, які прибули до Москви для участі в урочистих заходах.

У своїй промові Путін заявив, що український народ став "заручником державного перевороту".

"Непотрібні амбіції, зарозумілість і вседозволеність неминуче обертаються трагедією. Саме в цьому причина катастрофи, яку переживає зараз український народ. Він став заручником державного перевороту і злочинного режиму західних господарів, що створився на його базі. Розмінною монетою в реалізації їхніх жорстоких, корисливих планів", — сказав Путін.

Зазначимо, що у своїх попередніх промовах Путін заперечував існування українського народу, а Україну, за його словами створив Володимир Ленін.

Про війну в Україні

Путін заявив, що пишається солдатами, які беруть участь у "спеціальній військовій операції".

За його словами, від цих людей залежить державність і майбутнє Росії.

"Війна проти Росії"

Путін заявив, що"сьогодні цивілізація знову перебуває на вирішальному переломному рубежі, проти Росії знову розв'язана справжня війна". Але, за його словами, але РФ "дала відсіч міжнародному тероризму", і захистить себе та Донбас.

Путін також заявив, що для РФ не існує недружніх держав З 29 жовтня 2022 року до російського списку недружніх країн входять 49 держав.ні на Заході, ні на Сході.

"Як і абсолютна більшість на планеті ми хочемо бачити майбутнє мирним, вільним та стабільним. вважаємо, що будь-яка ідеологія вищості (идеология превосходства, — ред.) є огидною, злочинною і смертоносною", — сказав він.

За словами президента РФ, "західні глобалістські еліти" розколюють суспільства та сіють "ненависть, русофобію, агресивний націоналізм" та знищують сімейні цінності.

Про Другу світову війну

Путін порівняв демократично обраний уряд України з нацистами, і звинуватив Захід у тому, що він забув, хто переміг нацистів.

"Вони (країни Заходу, — ред.) забули, хто розгромив це жахливе, тотальне зло, хто став стіною за рідну землю і не пошкодував своїх життів заради визволення народів Європи", — сказав він і жодним словом не згадав про союзників з антигітлерівської коаліції.

За словами Путіна перемогу у війні здобули "всі народи СРСР".

Він також заявив, що у світі нібито масово зносять памʼятники "радянським героям".

Як у світі святкують перемогу над нацизмом

У світі відзначають 8 травня день пам'яті та примирення, а 9 травня — День Європи.

8 травня президент України Володимир Зеленський підписав указ про відзначення Дня Європи 9 травня. Про це він сказав у спеціальному зверненні. Документ також оприлюднений на сайті Офісу президента.

Що відомо про ракетний удар по Україні вночі 9 травня

У ніч проти 9 травня у Києві та області через ракетну загрозу лунала повітряна тривога, під час якої було чути вибухи. Голова КМВА Сергій Попко повідомив, що в повітряному просторі навколо Києва сили ППО виявили та знищили близько 15 російських ракет, влучань немає. У Голосіївському районі столиці уламок збитої ракети впав на приватне подвірʼя. У Шевченківському районі виявлені уламки на проїзній частині. Інформації про травмованих немає.

У Командуванні Повітряних сил повідомили, що Росія атакувала Україну крилатими ракетами "Калібр" та Х-101/Х-555. Загалом за дві хвилі обстрілу російські війська здійснили пуски 25 крилатих ракет Калібр та Х-101/Х-555. 23 із них знищили сили ППО.

На початок