"Розглядаємо це як недружній крок щодо України": в МЗС відреагували на приїзд іноземних лідерів на парад у Москву

"Розглядаємо це як недружній крок щодо України": в МЗС відреагували на приїзд іноземних лідерів на парад у Москву

Церемонія покладання квітів у Москві, 9 травня 2023
. Іноземні лідери семи країн беруть участь в церемонія покладання квітів ну могилу Невідомого солдата біля Кремлівської стіни в Москві. 9 травня 2023. Фото: AP

У Міністерстві закордонних справ України розцінюють приїзд лідерів Вірменії, Білорусі, Казахстану, Киргизстану, Таджикистану, Туркменістану та Узбекистану на парад до 9 травня в Москві "як аморальний та недружній крок щодо України" та "вияв зневаги до українського народу".

"Народи Центральної Азії та Кавказу внесли неоціненний вклад в перемогу над нацизмом 78 років тому. Вони не заслуговують на долю бути використаними зараз Кремлем для участі в фальшивому дійстві, яке не має нічого спільного із подвигом переможців над нацизмом", — йдеться у заяві дипломатичного відомства.

9 травня 2023 року на Красній площі в Москві відбувся один із найменш чисельних в історії парадів, який тривав близько 45 хвилин та на який виділили лише один танк — Т-34 часів Другої світової війни.

Цього року президент Росії Володимир Путін, на арешт якого Міжнародний кримінальний суд видав ордер за підозрою в незаконній депортації та переміщенні українських дітей, виступав на параді близько 10 хвилин. Він привітав присутніх із "Днем Перемоги", нагадав про "порятунок людства від нацизму", а також заявив, що зараз "переломний рубіж". Говорячи про війну в Україні він стверджував, що війна розв'язана "проти Батьківщини", а Росія нібито захищає жителів Донбасу.

Разом із президентом РФ на трибуні під час параду були прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян, президент Білорусі Олександр Лукашенко, президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв, президент Киргизстану Садір Жапаров, президент Таджикистану Емомалі Рахмон, президент Туркменістану Сердар Бердимухамедов, президент Узбекистану Шавкат Мірзійоєв.

"Розглядаємо участь лідерів зазначених іноземних держав в публічному заході поряд із воєнним злочинцем, який хизується розв'язанням війни в Європі в масштабах, незнаних із часів Другої світової війни, як аморальний та недружній крок щодо України, вияв зневаги до українського народу, який бореться за своє виживання та свободу", — наголосили в українському МЗС.

Що відомо про ракетний удар в ніч проти 9 травня

У ніч проти 9 травня Росія вдарила ракетами по Україні. Голова КМВА Сергій Попко повідомив, що в повітряному просторі навколо Києва сили ППО виявили та знищили близько 15 російських ракет, влучань не було.

У Командуванні Повітряних сил повідомили, що Росія атакувала Україну крилатими ракетами "Калібр" та Х-101/Х-555. Загалом за дві хвилі обстрілу російські війська здійснили пуски 25 крилатих ракет Калібр та Х-101/Х-555. 23 із них знищили сили ППО

.

На початок