СБУ скерувала до суду справи проти 59 депутатів Держдуми РФ. Їм загрожує довічне ув'язнення

СБУ скерувала до суду справи проти 59 депутатів Держдуми РФ. Їм загрожує довічне ув'язнення

Засідання Держдуми РФ, 27 жовтня 2022 року
. Фото: з сайту Держдуми

Служба безпеки України завершила розслідування щодо ще 59 депутатів Держдуми РФ, які сприяли розв’язанню повномасштабної війни проти України. Обвинувальні акти передані до суду.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

"15 лютого минулого року вони проголосували за постанову про звернення до президента Росії Володимира Путіна з проханням визнати "незалежність" тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей. На підставі депутатського звернення 21 лютого очільник кремля підписав відповідні укази", — йдеться в повідомленні Служби безпеки України.

Наступного дня російські депутати підтримали ратифікацію "договору про дружбу, співробітництво та взаємодопомогу" між РФ і терористичними організаціями "Л/ДНР".

"Після цього ватажки самопроголошених республік "офіційно" звернулися до Путіна з проханням надати їм військову допомогу у відбитті надуманої ними "агресії", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що своїми діями депутати Держдуми РФ сприяли реалізації кремлівського плану щодо захоплення України. Проти них зібрані беззаперечні докази.

Депутатам оголошена підозра за ч. 1 ст. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність та недоторканність України) Кримінального кодексу України. Їм загрожує до 15 років за ґратами або довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

10 квітня СБУ скерувала до суду обвинувальні акти проти 56 депутатів Держдуми РФ, які сприяли захопленню частини східних областей України.

Що відомо про спробу анексії РФ окупованих територій України

На тимчасово окупованих територіях Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей 23 вересня 2022 року розпочались псевдореферендуми про "приєднання" до РФ. 30 вересня президент Росії Володимир Путін підписав "укази" про визнання Херсонської та Запорізької областей "незалежними територіями".

5 жовтня Президент РФ Володимир Путін затвердив ратифікацію “договорів” про “прийняття” тимчасово окупованих територій України — “ДНР”, “ЛНР”, Запорізької та Херсонської областей — до складу РФ і підписав федеральні конституційні закони про включення їх до складу Росії.

На початок