"Не міг уявити, що почнеться ще одна війна": історії ветеранів з Чернігівщини, яким довелося двічі зустріти війну

"Не міг уявити, що почнеться ще одна війна": історії ветеранів з Чернігівщини, яким довелося двічі зустріти війну

"Не міг уявити, що почнеться ще одна війна": історії ветеранів з Чернігівщини, яким довелося двічі зустріти війну
. ФОТО: Суспільне Чернігів

Партизана Михайла Хропатого, а також ветерана-зв’язківця Василя Канюшу 8 травня відвідали представники обласної організації ветеранів з нагоди Дня пам’яті та перемоги над нацизмом у війні 1939-1945 років.

Василю Конюші 96 років, він живе у Пакулі Чернігівського району. Чоловік ніс службу зв’язківцем на території Латвії, тодішньої СРСР. Згадує день, коли почув про перемогу.

Василь Канюша
Василь Канюша. ФОТО: Суспільне Чернігів

"Вишикували нас, оголосили. Всі ми були раді тому, що закінчилась війна. Телефоністом був, начальником телефонної станції".

Василь Конюша каже, не міг уявити, що почнеться ще одна війна.

"Ні, не думали, що таке станеться. Служили усі разом: і росіяни, і українці. А тут бачите, як трапилось".

У хуторі Храпате, що за шість кілометрів від кордону з Білоруссю, на вулиці Партизанській живе 91-річний Михайло Хропатий, який з підліткового віку партизанив та став учасником бойових дій. Його син згадує розповіді батька про війну.

Михайло Хропатий
Михайло Хропатий. ФОТО: Суспільне Чернігів
"Їх у сім’ї шестеро братів. Найстарший, йому було 16 років, пішов у партизани. Батько був третій по віку. Вони разом зі своїм батьком переганяли човни партизанам, баба пекла хліб, у ліс носили. Йому було тоді 13 років, юний партизан був", — розповів син ветерана Василь Хропатий.

Михайло переніс інсульт, і майже не розмовляє та погано чує. Його син Василь каже, намагався розповісти батьку про війну.

Василь Хропатий
Василь Хропатий. ФОТО: Суспільне Чернігів

"Писали йому на листочках, але він не може зрозуміти з ким війна, що за війна".

За словами голови обласної організації ветеранів Анатолія Скуратовича, на Чернігівщині залишились всього 172 фронтових ветерани.

"На сьогоднішній день, на обліку у Чернігівській обласній організації ветеранів України більше 155 тисяч членів. З них фронтовиків Другої світової війни — 172 чоловіки. У нас на обліку перебувають не тільки ветерани Другої світової, а й ветерани АТО, ветерани праці, пенсіонери, і вже сьогодні йдуть на облік ветерани російсько-української війни".

Детальніше дивіться у сюжеті:

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок