На 200 тисяч грн вище від ринкової ціни: чому міська рада Прилук закупила квадрокоптери дорожче

На 200 тисяч грн вище від ринкової ціни: чому міська рада Прилук закупила квадрокоптери дорожче

Чому міська рада Прилук закупила квадрокоптери дорожче
Міська рада Прилук, договори на закупівлю квадрокоптера. Суспільне Чернігів

Різницю в межах 200 тисяч гривень виявили місцеві активісти між ринковою ціною та тендерною закупівлею двох квадрокоптерів та комплектів обладнання до них, яку провела Прилуцька міська рада в кінці 2023 року. Про це Суспільному розповіла голова ГО "Генерація Успіху" Вікторія Вольвич. На тлі цієї інформації міська голова Ольга Попенко провела круглий стіл. Там пояснили: вартість закупівлі обґрунтована додатковою комплектацією, яку замовили військові, та є актуальною на ринку.

Суспільне порівняло вартість аналогічних квадрокоптерів, які закуповували в інших громадах в різні періоди року, та звернулося до чернігівського волонтера Ярослава Ячного, аби він порахував вартість обладнання з такою ж комплектацією.

В чому суть справи

5 грудня 2023 року Прилуцька міська рада оприлюднила на порталі Prozorro оголошення про тендер на суму 984 тисяч гривень для закупівлі двох квадрокоптерів DJI MAVIC 30Т Worry-Free Basic Combo (їх еквівалент) та двох додаткових комплектів до них.

Прилуки, закупівля мавіків
Технічні вимоги та технічна специфікація. Суспільне Чернігів

На 200 тисяч грн вище від ринкової ціни: чому міська рада Прилук закупила квадрокоптери дорожче
Додаток до договору про закупівлю. Суспільне Чернігів

13 грудня це замовлення отримав єдиний учасник торгів ТОВ "Головна мануфактура". Запропонована ними вартість двох квадрокоптерів DJI MAVIC 30Т Worry-Free Basic Combo (DJI Matrice 30T) та двох комплектів до них становила 978 тисячі гривень. Договір тоді підписав заступник міського голови Олександр Сивенко.

На початку квітня 2024 року ця закупівля зацікавила місцевих громадських активістів, волонтерів та окремих депутатів міської ради. Голова ГО "Генерація Успіху" Вікторія Вольвич розповіла Суспільному: на самих лише дронах без додаткової комплектації побачила переплату щонайменше в 180 тисяч гривень.

"Ми аналогічну «пташку» закупляли в березні – 205 тисяч. Ольга Михайлівна показувала, що вони закупили за 295 тисяч кожну «пташку». Тобто 90 тисяч на «пташці»".
Голова ГО "Генерація Успіху" Вікторія Вольвич. Прилуки, Чернігівщина
Голова ГО "Генерація Успіху" Вікторія Вольвич. Суспільне Чернігів

З цього приводу у Прилуцькій міській раді зібрали круглий стіл – запросили спеціалістів, які займаються закупівлями, військових, голів комітетів самоврядування, депутатів. Головний бухгалтер міської ради Інна Яценко підтвердила: один квадрокоптер коштував міській раді 295 тисяч.

"Квадрокоптер міська рада закупила по 295 тисяч. Повністю все в комплексі, але додатково військові попросили ще пульт керування, вартість його 72 тисячі – одного, чотири штуки. Купили інтелектуальні акумулятори шість штук – 12 200 один коштує".
Інна Яценко, головний бухгалтер Прилуцької міської ради. Чернігівщина
Інна Яценко, головний бухгалтер Прилуцької міської ради. Суспільне Чернігів

Решту суми – 358 тисяч витратили на комплектуючі. Два комплекти, в кожному є: пульт керування, акумуляторна станція, сім акумуляторів, два пропелери, два кабелі, чохол, гвинти та інструменти.

Журналісти Суспільного знайшли у системі Прозоро закупівлю аналогічних квадрокоптерів DJI Matrice 30T без додаткової комплектації, яку у березні 2024 здійснила сусідня до Прилук Ніжинська міська рада.

Прилуки, закупівля мавіка
Додаток до договору на закупівлю мавіка. Суспільне Чернігів

Там ціна склала 214 тисяч гривень за штуку. У квітні 2024 року Бориспільська міська рада купила ці самі дрони за 212 тисяч гривень.

Прилуки, закупівля дронів, квадрокоптерів, мавіків
Скриншот з договору на закупівлю дронів Бориспільська міська рада. Суспільне Чернігів

У грудні 2023 року Павлоградська міська рада Дніпропетровської області купила квадрокоптери DJI Matrice 30T за 225 тисяч гривень, Лозівська районна рада Харківської області – за 224 тисячі гривень.

Різниця у 200 тисяч грн на закупівлі квадрокоптерів у Прилуках: що каже міська влада та волонтери
Скриншоти з договору закупівлі квадрокоптерів Павлоградської міської ради Дніпропетровської області. Суспільне Чернігів

Прилуки, закупівля квадрокоптерів. Чернігівщина
Скриншот з договору Лозівської районної ради Харківської області на закупівлю квадрокоптерів. Суспільне Чернігів

Аби порівняти загальну вартість закупки квадрокоптерів та комплектів до них, Суспільне звернулося до волонтера з Чернігова Ярослава Ячного. На наш запит він порахував аналогічну комплектацію у своїх постачальників.

"Нам виставили ціну в районі 390 тисяч гривень. Різниця складає 100 тисяч гривень на одному комплекті. По самій сумі закупівлі це 200 тисяч різниця. Тут варто зауважити те, що наші закупівлі відбуваються безпосередньо під запит військової частини й ввозяться на територію України як благодійна допомога – вона не обкладається ні митними платежами, ні ПДВ".
Ярослав Ячний, волонтер. Чернігів
Ярослав Ячний, волонтер. Суспільне Чернігів

З його слів, кінцева сума може також залежати від організаційно-правової форми постачальника та тих податків, які він має сплатити.

"Стверджувати про те, що якась корупційна складова 100% не можна сказати, але при цьому чи могла Прилуцька рада купити це дешевше, взяти до уваги постачальника з іншим податковим навантаженням – так, звісно", — сказав волонтер.

Що кажуть у міськраді

Головна бухгалтерка міської ради Інна Яценко пояснила: тендерну пропозицію формують на основі звернення командира військової частини, а більшістю процесу керує уповноважена з закупівель.

"На підставі цього звернення уповноважена особа готує технічні умови, які будуть запущені на тендер. Перед цим цей лист погоджується у Чернігові. В них є головне командування, бригада, яка їм погоджує це все. Є уповноважена Оксана Миколаївна, яка займається цими закупівлями. Вона обов’язково моніторить середню ринкову вартість. І не можна поставити найнижчу ринкову вартість або найвищу".

Представник батальйону Артем Аніщенко роз’яснив: разом з листом-заявкою щодо необхідності того чи іншого обладнання надають міській раді його специфікацію, комплектацію та орієнтовну вартість.

"Якщо говорити про коптери, які закупила нам міська рада, то вони відповідають тим вимогам, які ми подавали і вони зараз працюють, благополучно уходять в «нібитіє», якщо говорити про їхню вартість, то, звичайно, ми б хотіли, щоб нам якісніше, дешевше і більше купляли".
Артем Аніщенко, військовослужбовець ЗСУ, депутат Прилуцької міської ради. Чернігівщина
Артем Аніщенко, військовослужбовець ЗСУ, депутат Прилуцької міської ради. Суспільне Чернігів

Він додав: на стадії закупівлі довіряють системі "Прозоро". А щодо можливої переплати сказав так:

"Якщо, скажімо, там є якийсь умисел, то ця тенденція до завищених цін закупівель буде зберігатися. Якщо це була якась прикра і болюча помилка, то, значить, це виправиться при наступних закупівлях".

Міська голова Ольга Попенко прокоментувала ситуацію так:

"Уповноважена тільки працює на основі листів військових. Сьогодні обговорювати: той квадрокоптер, той дрон чи не той дрон. Це просто дуже дивно. Це військові вирішують, не ми з вами. Нам подали документи, нам подали «технічку» — ми йдемо в тендер. Ми закуповуємо не прямими договорами. На сьогодні в нас немає порушень на цьому майданчику. Якщо є якісь зауваження вони зразу виконуються і вносяться зміни. Якщо є якісь претензії, на це є органи. У нас тендер проведений, у нас зауважень не було, у нас абсолютно ніяких заперечень не було. Все".

Ольга Попенко. Прилуки, Чернігівщина
Ольга Попенко. Суспільне Чернігів

Крім перевищення в ціні Вікторія Вольвич звернула увагу на вимогу Прилуцької міської ради до потенційного підрядника мати сертифікат AQAP.Allied Quality Assurance Publications. Є ключовим стандартом, розробленим країнами НАТО, для забезпечення високих вимог до систем управління якістю в оборонній промисловості. Він визначає комплексні критерії для виробництва та постачання оборонної продукції, забезпечуючи її надійність та безпеку. Цю умову вона назвала дискримінаційною.

"Вимога, щодо надання сертифіката AQAP. Це дороговартісний сертифікат, він, якщо сказати непоширений, то це взагалі нічого не сказати. Цей сертифікат, як говорять розслідувачі, він є лише у двох організаціях: ТОВ «Мінвік» і він же ТОВ «Головна мануфактура», тобто той переможець, який виграв у нас у Прилуках".

Тендер на квадрокоптери іншої марки, проте з такою ж вимогою – мати сертифікат AQAP, у березні 2024 року виставила і Славська селищна рада Львівської області. При цьому один з учасників тендеру – фізична особа-підприємець Остапенко Аліна Сергіївна вимагала прибрати з тендерної документації цю умову та назвали її дискримінаційною. Зрештою замовник цього не задовольнив, а переможцем, як вона і прогнозувала, став ТОВ "Мінвік".

"Вимога щодо надання сертифіката AQAP є дискримінаційною, обмежує конкуренцію та сприяє корупції. Учасник може мати сертифікат AQAP та не бути виробником. Відповідно до ст. 5 Закону України «Про публічні закупівлі», замовники не мають права встановлювати жодних дискримінаційних вимог до учасників»".

Різниця у 200 тисяч грн на закупівлі квадрокоптерів у Прилуках: що каже міська влада та волонтери
Скриншот фрагмента зі скарги. Суспільне Чернігів

Ось як це пояснили у Прилуцькій міській раді:

"Я вимагала ці сертифікати у зв’язку з тим, що поспілкувавшись з іншими міськими радами та бюджетними організаціями. Квадрокоптер, я так розумію, розхідний матеріал, але бувають такі випадки, коли відновлюють і продають як новий. Тому в тендерах, де квадрокоптери, де дороговартісні закупівлі, я прописую сертифікат вартості", — розповіла уповноважена з закупівель Прилуцької міської ради Оксана Юрченко.
Уповноважена з закупівель Прилуцької міської ради Оксана Юрченко. Чернігівщина
Уповноважена з закупівель Прилуцької міської ради Оксана Юрченко. Суспільне Чернігів

6 та 7 квітня в нових тендерах на закупівлю двох нових партій квадрокоптерів ця вимога зберігається.

За інформацією Інни Яценко, у 2022 році з міського бюджету Прилук на підтримку підрозділів територіальної оборони виділили 5 мільйонів 500 тисяч гривень, у 2023 – 25 мільйонів, з яких до кінця року використали 13 мільйонів 400 тисяч, а у 2024 – 41 мільйон 500 тисяч. 21 мільйон 200 тисяч з них вже використали.

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок