"Впливають не лише погодні умови": черкаська фахівчиня розповіла про висадку дерев

"Впливають не лише погодні умови": черкаська фахівчиня розповіла про висадку дерев

"Впливають не лише погодні умови": черкаська фахівчиня розповіла про висадку дерев
. Суспільне Черкаси

Затяжна й холодна весна дозволила продовжити цього року період висадки дерев, розповіла доцентка кафедри лісового господарства та раціонального природокористування Світлана Ключка.

За її словами, традиційно саджати дерева починають з кінця березня і триває висадка до середини травня. Це залежить не тільки від погодних умов, а й від сорту та виду саджанця, пояснила фахівчиня.

Тридцять саджанців дуба червоного висадили на подвір’ї Черкаського державного технологічного університету студенти кафедри лісового господарства. Робили це не вперше, розповів один з них – Дмитро Антощук:

"Ми їздили в Руськополянське лісництво і там садили саджанці. Це були наші перші кроки в цій сфері".

Коли ж краще висаджувати дерева та як правильно це робити
Суспільне Черкаси

На внутрішньому подвір'ї університету вже висаджений чорний горіх та сосна звичайна. Відтепер тут ростиме ще й дуб зі сходу Північної Америки, зазначив студент Олександр Лимар:

"Він як виросте — стане червоним. Не такий, як звичайні дерева, він зі східної Америки і в нас він теж недавно з'явився. Цей дуб нормально приживається, його почали насаджувати і в лісництвах, і нам ось дали".

Такі практичні навички з висадки дерев студенти отримують також в лісогосподарствах, прокоментував викладач Віктор Сич:

"Ми маємо тісні зв’язки з лісогосподарськими підприємствами Черкаської області. Також укладали договори з Волинськими підприємствами та національними природними парками, з Львівським лісотехнічним університетом за різними напрямками".

Пізня весна дозволяє продовжити висадку дерев до кінця травня, пояснила доцентка кафедри лісового господарства Світлана Ключка:

"Травень — це ще активний період, всі садівники рекомендують використати цю можливість для всіх дерев, кущів. Усі дерева вступили в активну фенофазу, сокорух пустився, їм легко відновити кореневу систему, пустити корені, гарно прижитися".

Коли ж краще висаджувати дерева та як правильно це робити
Суспільне Черкаси

Нині популярні серед дачників та садівників магнолії теж приживуться в цей період, головне — правильно обрати сорт та знати, в який ґрунт висаджувати, зазначила Світлана Ключка:

"Існує інтерактивна карта ґрунтів, тобто можна буквально для кожного регіону проаналізувати який тип ґрунту характерний. Весна цьогоріч затяжна, прохолодна, тому до кінця травня можна використовувати цю можливість і її висаджувати".

Коли ж краще висаджувати дерева та як правильно це робити
Світлана Ключка. Суспільне Черкаси

Також фахівчиня радить не обмежуватись тільки фруктовими деревами у своєму саду, а й експериментувати із різними рослинами.

Маєте новину про події з життя на Черкащині? Надсилайте сюди

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

Читайте також

На початок