"Я хочу, щоб звернули увагу на звичайних людей". Історія кухаря-волонтера з Бельгії

"Я хочу, щоб звернули увагу на звичайних людей". Історія кухаря-волонтера з Бельгії

"Я хочу, щоб звернули увагу на звичайних людей". Історія кухаря-волонтера з Бельгії
Еммануель Даше. Фото: особистий архів Еммануеля Даше

Бельгієць Еммануель Даше приїхав до Запоріжжя з Брюсселя понад два місяці тому. Чоловік працює на кухні одного із шелтерів обласного центру: тричі на день готує страви для переселенців.

Чому чоловік волонтерить у Запоріжжі — розповів Суспільному.

Волонтер з Бельгії Еммануель Даше — професійний кухар. До повномасштабної війни в Україні він працював у брюссельських ресторанах, потім — у шелтерах, зокрема й для біженців з України. До України Еммануель приїхав цьогоріч 11 лютого. Спочатку, згадує, волонтерив у прихистку в Мукачеві, а потім переїхав до Запоріжжя:

"Тут я готую, бо я кухар, я вмію професійно готувати. Я не люблю слово "допомога", бо це значить, що я наче вищий за інших, і я щось даю. Я люблю і надаю перевагу слову "ділитися". Я ділюся тими знаннями та навичками, які маю. Я хочу, щоб звернули увагу на звичайних людей та побачили, що роблять, яку допомогу потребують. Для мене — це шлях продемонструвати мир і показати, що можна робити свою роботу, попри війну."

кухар з Бельгії
Еммануель Даше в Запоріжжі. Фото: з особистого архіву Еммануеля Даше

У команді бельгійського кухаря четверо людей. Не всі володіють англійською, тому кухар користується інтернет-перекладачем, — розповідає Еммануель.

"Є в мене певні труднощі, оскільки, звичайно, не всі можуть зрозуміти одне одного, не всі знають англійську, зокрема й мої колеги, а я не знаю українську. Дуже допомагає те, що я реагую на емоції. Я стежу за мовою жестів та мімікою. Зазвичай ми одне одного розуміємо".

кухар з Бельгії
Еммануель Даше готує стави в шелтері. Фото: особистий архів Еммануеля Даше

Перебуваючи в Україні, Еммануель вже вивчив декілька українських слів та поступово опановує приготування страв української кухні:

" Це все складно, але я вивчив дві фрази: "Добрий ранок" і "Дякую". Це найважливіші слова, які треба знати, але дуже складно вивчити, бо відрізняється алфавіт. Якщо я буду залишатися в України надовго, наприклад, більше ніж на 6 місяців, то я вчитиму українську, але починатиму з алфавіту".

кухар з Бельгії
Еммануель Даше працює на кухні в шелтері. Фото: особистий архів Еммануеля Даше

Нині в шелтері, де працює Еммануель, проживає близько 60 людей, страви бельгійця людям подобаються, – розповідає волонтер Олександр Суворов.

"Ману дуже добре нам допомагає. Він із своїм досвідом — професіонал своєї справи. Він надає нам багато порад".

кухар з Бельгії
Еммануель Даше в Запорізькій обласній філармонії. Фото: особистий архів Еммануеля Даше

Скільки ще волонтеритиме у Запоріжжі Еммануель — не знає. Каже: залежить від терміну дії візи :

"Наступного тижня я маю туди поїхати і, сподіваюсь, мені подовжать візу, тоді вже буду вирішувати буду в Україні чи ні. Все залежить від документів, від візи. Де саме я залишуся в Україні — ще не знаю, можливо, у Запоріжжі, можливо, в іншому місті, де буду потрібний — туди й поїду".

Читайте також

Закохався в Україну з першого погляду. Історія французького пекаря, який допомагає запорізьким волонтерам

У Канаді продав житло та приїхав до Запоріжжя допомагати людям. Історія волонтера-іноземця

Підписуйтеся на Суспільне Запоріжжя у Viber або в Telegram

На початок