Котенко розповів, скільки цивільних вважаються зниклими безвісти

Котенко розповів, скільки цивільних вважаються зниклими безвісти

Ексклюзивно
Олег Котенко
. Олег Котенко. Фото: Facebook/Олег Котенко

Українська влада розшукує понад сім тисяч людей зниклих безвісти, з них 15% — цивільні.

Про це у коментарі Суспільному сказав Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Олег Котенко.

"Це ті, родичі яких звернулись до Офісу уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Десь 15% з них — цивільні. Решта — звернення рідних військових", — сказав він.

За словами Котенка, від початку повномасштабного вторгнення відкрито понад 15 тисяч справ щодо зниклих безвісти. Він додав, що вісім тисяч осіб уже знайдені.

"Що включає ця цифра? По-перше, до нас звертаються люди, рідні яких знаходяться в полоні. І коли людина звільняється з полону, ми справу закриваємо. Біля півтори тисячі тіл наших загиблих хлопців мені вдалося через перемовини, через Женеву, МКЧХ і Росію повернути додому. Після деокупації територій ми також знайшли тіла наших загиблих та повернули їх. Є ще невеликий відсоток, коли до нас рідні звернулися, а люди не зникали — просто з ними довго не було звʼязку", — пояснив уповноважений.

Що відомо про зниклих безвісти внаслідок війни в Україні

За даними МВС на сьогодні офіційно підтверджено близько 23 тисячі осіб, які вважаються безвісти зниклими за особливих обставин – внаслідок воєнних дій.

Уповноважений зі зниклих безвісти осіб Олег Котенко в ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомляв, що станом на 18 квітня зниклими безвісти вважають близько семи тисяч військових.

З січня 2023 року в Україні запровадили новий інструмент пошуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Громадяни України можуть звертатися до уповноваженого щодо отримання або перевірки необхідних даних про зниклих безвісти осіб, які можуть перебувати на території РФ або на тимчасово окупованих територіях України.

Читайте також

Зникли безвісти близькі або родичі: з чого почати пошук й куди потрібно звертатися

Знайти всіх: Котенко розповів, як відбуваються пошуки тіл загиблих

Полонені та зниклі безвісти: куди звертатися родичам військових на Харківщині

Зниклі безвісти. Куди звертатися рідним на Дніпропетровщині

На початок