"Вранці виїхали, а в обід місто окупували". На Кіровоградщині працює лікарка з Берислава

"Вранці виїхали, а в обід місто окупували". На Кіровоградщині працює лікарка з Берислава

"Вранці виїхали, а в обід місто окупували". На Кіровоградщині працює лікарка з Берислава
Яна Александрова на робочому місці. Фото: Суспільне Кропивницький

"Вранці виїхали з Берислава, а в обід його окупували російські військові, їхали 25 годин", – так перший день повномасштабного вторгнення РФ в Україну згадує лікарка-педіатр з Херсонщини Яна Александрова. Нині вона з чоловіком і сином живуть у місті Мала Виска Новоукраїнського району Кіровоградщині. До того жили на заході України та у Кривому Розі, розповіла Суспільному жінка.

З Берислава виїхали 24 лютого щойно почули перші вибухи, сказала Яна Александрова. Це було близько 4:20: "Ми живемо на березі Дніпра, вікна нашого балкону виходять на Каховську гідроелектростанцію. Закинули речі першої необхідності і виїхали в село. Там посиділи дві години, зібрались ще люди, і усі ми поїхали на захід України. Я сама була за кермом – 25 годин в дорозі".

З вересня 2022 року жінка працює у центрі первинної меддопомоги у Малій Висці на Кіровоградщині. Про вакансію дізналась, коли жила у Кривому Розі. Житлом – трикімнатною квартирою – родину лікарку забезпечила місцева влада

Заступниця міського голови Малої Виски Алла Жовтило сказала, що Александрови платять лише за спожиті комунальні послуги: "Якщо вона десять років пропрацює у нас, ми готові передати їй у власність це житло".

У Малій Висці Яна Александрова має 908 пацієнтів, 70 з яких – немовлята.

На Кіровоградщині добре, але думками – вдома, розповіла лікарка. Щодня слідкує за новинами з Херсонської області. Берислав був під окупацією російських військових 260 днів – з першого дня вторгнення до осені 2022 року. 11 листопада правий берег Херсона, в тому числі й Берислав, звільнили українські військові: "День деокупації пам’ятаю. Це була радість. Всі зідзвонювались. У нас є друзі, які жили впродовж усієї окупації в Херсонській області, недалеко від Херсона".

За словами жінки, після деокупації російські військові обстрілюють Берислав: "Обстановка напружена. Рекомендують вивозити дітей. Більшість колег, які працювали в медколеджі, лікарні, уже виїхали. Залишились лише ті колеги, які не можуть залишити батьків, будинки".

Крім лікарської практики, Яна Александрова викладає медсестринство і педіатрію у Бериславському медичному коледжі. Розповіла, що сумує за своїми студентами, однак ще не вирішила, чи повернеться у рідне місто після перемоги України.

Читайте також

Повідомляйте про події з життя вашого міста чи селища у Кіровоградській області за цим посиланням
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері, Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок