"Допомагав вибиратись з-під завалів, шукав людям одяг та їжу". Історія 17-річного переселенця з Маріуполя

"Допомагав вибиратись з-під завалів, шукав людям одяг та їжу". Історія 17-річного переселенця з Маріуполя

Ексклюзивно
"Допомагав вибиратись з-під завалів, шукав людям одяг та їжу". Історія 17-річного переселенця з Маріуполя
Данило Сергєєв з Маріуполя. Колаж: Суспільне Кропивницький

Допомагав вибратися людям з-під завалів, гасив пожежі, носив воду під час обстрілу міста російською армією, шукав їжу та одяг жителям, які не могли це робити. Це історія життя в окупованому Маріуполі 16-річного Данила Сергєєва. Нині йому 17. Він переїхав з родиною у Кропивницький. Суспільному розповів, що спонукало його допомагати людям, ризикуючи життям.

Сімнадцятирічний Данило Сергєєв майже місяць жив в окупованому Маріуполі з батьком та сестрою. Його мама – військова, з міркувань безпеки про неї не розповідаємо. Данило пригадує, як рятував з-під завалів багатоповерхівки дівчину та її батька.

"Під обстрілами я ходив і шукав їжу в магазинах чи на ринку, яку відносив здебільшого людям похилого віку та з інвалідністю. Допомагав дідусеві, у якого все тіло оніміло. Коли прилетіло на дев’ятий поверх, я звідти виніс чоловіка та його дочку. Я пам’ятаю це фрагментами, тому що було дуже, дуже страшно".

З жовтня минулого року хлопець з родиною живе і навчається у Кропивницькому. Коли виїжджали з окупованого Маріуполя усі світлини та відео з телефону видалив з міркувань безпеки, бо були перевірки на російських блокпостах. Розповів, що спонукало його допомагати людям в окупованому місті й ризикувати життям.

"Я сів і конкретніше замислився з приводу цього всього і подумав, а раптом от зараз все закінчиться. І я зрозумів, що сенсу жити тільки заради себе немає, треба жити заради інших. І кожний свій день проводив так, щоб допомагати людям".

З Маріуполя в місто Мангуш Донецької області вдалося виїхати 21 березня.

"Коли вперше виїхав, спробував у Мангуші хліб – оце було щастя. Йдеш до магазину, купуєш буханець хліба і по дорозі до дому з’їдаєш його повністю. Ми більше їли хліб, ніж інші продукти".

За допомогу людям і їх порятунок в Маріуполі Данило Сергєєв отримав відзнаку від Президента України як учасник акції "Діти – рятувальники-герої війни".

Нині хлопець навчається в 11 класі й займається волейболом: "Він допомагає мені відволікатися від проблем, які досі залишилися у мене. Коли граю у волейбол, ні про що не думаю".

Після перемоги родина Данила хоче повернутися додому. Чи вціліла там квартира, не знають.

Читайте також

  • "Коли виїхали з Маріуполя, не могли наїстися хліба". Історія переселенки, яка нині живе у Кропивницькому
  • Пам’ять про мирне життя. У Кропивницькому переселенка створила чотири фотоальбоми про рідні місця
  • "Зараз Маріуполь це велике кладовище" - переселенка Ольга Стахурська розповіла, як розпочала нове життя у Кропивницьком
Повідомляйте про події з життя вашого міста чи селища у Кіровоградській області за цим посиланням
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері, Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок