УПЦ МП покинула територію медзакладу у Рівному. Чому так сталось

УПЦ МП покинула територію медзакладу у Рівному. Чому так сталось

УПЦ МП покинула територію медзакладу у Рівному. Чому так сталось
. Фото: Рівненська єпархія УПЦ

Парафія УПЦ МП покинула приміщення фтизіопульмонологічного медичного центру. Про це повідомили у пресслужбі Рівненської єпархії УПЦ. Заступник директора медцентру Валентин Кирилюк розповів Суспільному, що підставою стало закінчення договору оренди, а замість однієї конфесії там планують дозволити правити різним.

Позиція УПЦ МП

На сайті єпархії повідомили, що настоятеля храму Чуда-Михаїла при медзакладі про необхідність звільнити приміщення повідомив Валентин Кирилюк. Заступник директора дозволив забрати все з храму і попросив підписати документ про здачу приміщення.

У єпархії цитують настоятеля отця Андрія:

“Я нічого не підписував і не збираюсь це робити, бо не розумію, чому такі міри вчинені по відношенню до церкви, в якій вісім років лунали молитви та звершувалась Літургія. Поки я за гроші жертводавців не відремонтував це приміщення, воно нікому не було потрібне. Там був безлад і притон для наркоманів. Ніхто не вірив, що з нього вийде храм. Ми ж не зупинялися і просто робили, вичищали, вимивали, утеплили. Я сприймав цю невеличку церквочку як земний рай”.

У єпархії додали, що умов оренди не порушували. “Куполи та Розп‘яття перед церквою не зрізав, рука не піднялась, можливо когось вони спонукають до молитви, а когось до покаяння", – цитує єпархія батюшку.

Позиція медичного закладу

Заступник директора фтизіопульмонологічного медичного центру Валентин Кирилюк розповів, що "поки нічого не планують робити з приміщенням":

"Там ще стоять куполи та хрест, ми попросили, щоб їх забрали, але у церкви не було такого бажання. Вони сказали: «Хочете — знімайте». Це не зовсім нормально, що хтось інший буде цим займатися. Вони їх ставили — вони хай знімають, це їхня власність”.

Термін угоди закінчився 25 квітня 2023 року, додав заступник директора.

“Акти прийому-передачі ми отримали, вони здали приміщення у такому ж стані, якому воно було. Ми думаємо над тим, щоб розмістити на тому місці капличку, враховуючи, що у нас є паліативні хворі. Ми не проти, щоб там були різні конфесії, такий варіант є, розглядається, але втілити у життя — не так просто. Це треба реалізовувати на законодавчому рівні. У закладах, де є паліативна медицина, передбачається кімната для духовного розвантаження. Паліативні хворі — це дуже тяжкі хворі, які доживають свої останні дні”, — повідомив посадовець.

Також посадовець відреагував на позицію священника, який вказав, що “не розуміє, чому такі міри вчинені по відношенню до церкви".

“Договір оренди не продовжує медичний центр, дозвіл продовжується через обласну раду. Потрібно звертатися до облради, далі мають провести конкурс і на конкурсній основі приміщення здають в оренду. Зараз такий закон. Ми для них говорили, що якщо є таке бажання, то нехай звертаються до облради, але вони прийняли рішення не звертатися і звільнити приміщення”.

Що відомо

  • 10 квітня Рівненська обласна рада проголосувала за заборону діяльності УПЦ МП на Рівненщині та скасувала рішення депутатів 1991 та 92 років, що стосуються діяльності релігійних організацій московського патріархату.

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

Авторка: Тетяна Климчук

На початок