Чи залучатимуть до роботи ув'язнених: ситуація на шахті "Надія" на Львівщині

Чи залучатимуть до роботи ув'язнених: ситуація на шахті "Надія" на Львівщині

Чи залучатимуть до роботи ув'язнених: ситуація на шахті "Надія" на Львівщині
. Суспільне Львів

На Львівщині жителі міста Соснівка протестують через ймовірне залучення до робіт на шахті ув’язнених з виправної колонії. Директор шахти запевняє, що цей проєкт наразі не реалізовується і навіть не напрацьований. Однак жителі шахтарського містечка не вірять у це та винесли питання на розгляд сесії Червоноградської міської ради.

Жителі міста Соснівка просять не допускати до робіт на місцевій шахті "Надія" ув’язнених, які відбувають покарання у колонії.

"21 квітня до нас дійшла така інформація, що шахта хоче залучити до вуглевидобутку ув’язнених. 10 чоловік ув’язнених, які проходять якби вже в Дрогобицькій виправній колонії навчання. Вони повинні прибути на шахту і пройти практику. Тоді їх залучатимуть для роботи під землею. Що нам стало досить дивно. Тому що в колонії навчитися за два місяці шахтарської справи – це, напевно, неможливо", — розповідає староста округу Соснівки Ірина Харчук.

Мешканці Соснівки зібралися біля Червоноградської міської ради
Мешканці Соснівки зібралися біля Червоноградської міської ради. Суспільне Львів

Проти такого проєкту виступає мешканка Соснівки Галина Ткач.

"Зараз, в часи війни, щоб були люди, які засуджені, і працювали на таких небезпечних, на таких важливих ділянках роботи – ну це даруйте. Громада тому і встала. І щоб на такі роботи брали ненавчених, необізнаних людей – даруйте", — каже жінка.

Жителька Соснівки Галина Ткач
Жителька Соснівки Галина Ткач. Суспільне Львів

За словами голови профспілки шахти Руслана Віхтя, громада зверталася до керівництва "Надії" за роз’ясненнями.

"Це все без погодження з нами було. Це все було зроблено так, щоб люди не знали. Але люди побачили події, ми зібрали збори і просили керівництво пояснити, що це таке. Сказали, що ще документи не підписані до кінця і вони в процесі погоджень. Згідно з наказом Міністерства енергетики, наше підприємство знаходиться в стані підготовки до ліквідації. І до 1 жовтня має бути зупиненим, припинити свою діяльність", — каже Руслан Віхоть.

Шахта "Надія"
Шахта "Надія". Суспільне Львів

Чоловік додає, що зараз на підприємстві працює більш ніж 300 людей. Понад 30 з них мобілізували до війська. Тож, за його словами, працівників на шахті дійсно бракує. Водночас керівник шахти Павло Мороз у коментарі Суспільному запевнив, що проєкт щодо залучення ув’язнених наразі не реалізовують.

"Хочу повідомити вам, що як такого проєкту наразі не існує. Велися лише такі розмови про можливість залучення. Є ж законні підстави, якими можна керуватися. Але самого проєкту ще немає. Потрібно погодження міністерства, відповідних інших служб. Шахта працює до вересня. Фінансування також до вересня. Далі, можливо, перехід на власні кошти. Відповідно, потрібно збільшення вуглевидобутку, щоб забезпечувати життєдіяльність підприємства як такого. Тому і підбираються всілякі варіанти можливі", — зазначає керівник шахти.

Керівник шахти "Надія" Павло Мороз
Керівник шахти "Надія" Павло Мороз. Суспільне Львів

Ув’язнених дійсно можуть залучати до робіт поза межами колонії. Винятки є лише для неповнолітніх та довічно засуджених, говорить адвокатка Лілія Баюш:

"Чинне законодавство, яке власне регулює процедуру і порядок відбування покарань, дійсно передбачає таку можливість. Тобто, направду закон не забороняє використовувати працю засуджених поза межами установ, де вони відбувають покарання. Має бути збережена належна охорона засуджених і ізоляція".

На сесії Червоноградської міськради ухвалили звернення до президента, голови Верховної ради та профільних міністерств, щоб не допустити ув’язнених на шахту та забезпечити бронювання шахтарів від мобілізації. Суспільне також надіслало запит до Дрогобицької виправної колонії з проханням роз’яснити ситуацію.

Читайте також

СБУ проводить обшуки на шахті "Надія" у Львівській області: що відомо

На початок