Замість шкіл — ліцеї та гімназії. Що змінить освітянська реформа в Хмельницькій громаді

Замість шкіл — ліцеї та гімназії. Що змінить освітянська реформа в Хмельницькій громаді

Замість шкіл — ліцеї та гімназії. Що змінить освітянська реформа в Хмельницькій громаді
. Фото: Суспільне Хмельницький

34 заклади загальної середньої освіти з 56 Хмельницької громади змінять тип та назву. Про це Суспільному Хмельницький розповіла виконувачка обов’язків директора департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради Ольга Кшановська. За її словами, третій етап трансформації закладів загальної середньої освіти громади триватиме з 2023 по 2027 роки.

Як це вплине на майбутнє учнів, дізнавалися Суспільне Хмельницький.

Дев’ятикласник навчально-виховного об’єднання №5 імені Сергія Єфремова Богдан Мицюк каже, що у новому навчальному році у їхньому закладі не набиратимуть десяті класи.

"Погано ставлюсь, що не буде 10, 11 класів. Я хотів би продовжувати навчання і не планував переходити в іншу школу", — каже старшокласник.

Богдан разом з однокласником Владиславом вимушені продовжити навчання в іншій школі.

"Засмучений, що не буде в нашій школі далі навчання. Думаю, зможу звикнути. А якщо ні, то залишилось не так багато часу. Всього два роки відучитись і все", — каже Владислав.

Класна керівниця 9-А класу Діана Шпорт каже, що з 32 її учнів третина продовжить навчання у десятих класах інших шкіл. Більшість – поступатиме.

34 заклади загальної середньої освіти з 56 Хмельницької громади змінять тип та назву
34 заклади загальної середньої освіти з 56 Хмельницької громади змінять тип та назву. Фото: Суспільне Хмельницький

"Сподівалася, що набиратиму десятий клас. Але мужньо прийняла цю звістку, тому що це – новий етап для дітей, вони подорослішають. Спілкуючись з батьками, ми говорили про те, що, якщо вже так сталося, то все ж таки вони будуть обирати вже заклади з більш профільною освітою, для того, щоб учні вже здобули якусь спеціальність за найближчі два роки", — пояснює Діана Шпорт.

34 заклади загальної середньої освіти з 56 Хмельницької громади змінять тип та назву, – каже виконувачка обов’язків директора департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради Ольга Кшановська. За її словами, третій етап трансформації закладів загальної середньої освіти громади триватиме з 2023-го по 2027 роки.

"Зараз буде відбуватись оптимізація саме закладів, які мають на сьогодні статус ліцею, НВО, НВК, ЗОШ, СЗОШ. На сьогодні мають бути лише такі типи закладів: початкова школа, гімназія і ліцей. Початкова школа – це перші-четверті класи, гімназія – п’ятий – дев’ятий клас. І, за стандартом Нової української школи, профільна школа – ліцей, це 10-11 і в майбутньому 12 клас", — розповідає Ольга Кшановська.

Третій етап трансформації закладів загальної середньої освіти громади триватиме з 2023-го по 2027 роки
Третій етап трансформації закладів загальної середньої освіти громади триватиме з 2023-го по 2027 роки. Фото: Суспільне Хмельницький

Через рік, після випуску нинішніх десятих класів, навчально-виховне об’єднання №5 імені Сергія Єфремова трансформується на гімназію зі структурним підрозділом "Початкова школа", – розповідає директор закладу Андрій Яківчук.

"Дев’ятикласників випускається цього року три класи. Десятикласників наразі в нас два класи. На наступний рік ми матимемо чотири дев’ятих й два одинадцятих класів. Десятих вже не матимемо. І, відповідно, четвертих класів ми випускатимемо цього року чотири. Зараз важко сказати, скільки будемо мати п’ятих класів. Скоріш за все, їх буде п’ять. Те, що сусідня гімназія не набирає, то, я думаю, що досить конкуренція за п’ятикласників в нашому центральному мікрорайоні розгориться", — розповідає Андрій Яківчук.

З приводу трансформації виховного об’єднання, думки різні, – каже Андрій Яківчук.

"Для власного комфорту нам було б добре залишитись ліцеєм з гімназією і випускати надалі. Але, якщо говорити про громаду і про реалізацію тієї реформи, то це правильно. Після реформи перестати викладати в 10-11 класах і переформатуватись суто на середню школу, це викликає певний дисонанс, дискомфорт, як і все нове. Але, в цілому, я вдячний своєму педколективу. Ми на педагогічній раді, обговорюючи це, прийняли майже одностайне рішення щодо такої трансформації", — пояснює директор НВО №5.

Цьогоріч не набиратимуть п’яті класи у гімназії №1 імені Володимира Красицького, – розповідає директор закладу Святослав Ратушняк.

Цьогоріч не набиратимуть п’яті класи у гімназії №1 імені Володимира Красицького
Цьогоріч не набиратимуть п’яті класи у гімназії №1 імені Володимира Красицького. Фото: Суспільне Хмельницький

"Якщо у попередні роки ми набирали по три п’ятих класи й по три — десятих, то в цьому році ми традиційно сформуємо три десятих класи з дев’ятих, які є наразі. І, додатково наберемо ще три", — каже Святослав Ратушняк.

За словами Святослава Ратушняка, впродовж кількох наступних років вони зменшуватимуть кількість класів середньої школи й нарощуватимуть з десятого по одинадцятий. А далі – по дванадцятий клас.

"Це питання року-двох, можливо трьох. Ми плануємо також змінити й суть, і назву закладу на науковий ліцей. Ці зміни треба було проводити ще років 10-12 тому, коли була запланована дванадцятирічна школа. Адже це не просто зміна вивіски, це зміна суті й змісту навчання", — каже Святослав Ратушняк.

У Хмельницькому – 39 закладів загальної середньої освіти, п’ять з них – початкові школи – вже приведені у відповідність до закону, – каже Ольга Кшановська.

"Ми будемо мати п’ять і плюс одна в сільській місцевості – шість початкових шкіл. В місті ми будемо мати 15 гімназій і всі інші будуть ліцеями в місті. Але, розуміємо, що з часом, аналізуючи мережу деяких закладів, в ступені до гімназії. Ми будемо мати в мережі три "чистих" ліцеї. Тобто ті, які будуть мати лише 10, 11 і в майбутньому 12-ті класи.

Авторка: Наталя Сідова

Читайте також

  • Хмельницький художник 21 рік створює картини з емалі
  • Чим цікаві екскурсії старим кладовищем Хмельницького
  • Хмельницький аматорський театр відновлює роботу: чим здивує перша вистава
  • Хмельницький "Музей еволюції мін" налічує 4,5 тисячі експонатів та єдиний в Україні
  • На Хмельниччині створили притулок для тварин за грантові кошти

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок