Фільми від режисерок з України є у списку 100 найкращих у світі

Фільми від режисерок з України є у списку 100 найкращих у світі

Фільми від режисерок з України є у списку 100 найкращих у світі
. Скріншот із трейлера до стрічки Кіри Муратової "Астенічний синдром"

BBC Culture опитала 368 кінознавців з 84 країн світу, щоб знайти найкращі фільми режисерок. У списку зі 100 найкращих стрічок є пʼять від українок.

Кожен учасник голосування назвав 10 своїх улюблених фільмів, знятих жінками, які видання оцінило та ранжувало, щоб скласти список найкращих.

"У результаті вийшла приголомшлива колекція фільмів, яка демонструє силу, креативність і розмаїття кіно, знятого жінками по всьому світу, від німого фільму Лоїс Вебер "Туфлі" (1916) до найяскравіших стрічок 2019 року "Сувенір" (Джоанна Хогг) і "Портрет жінки у вогні" (Селін Скіамма)", — зазначають у виданні.

Також там відзначили, що більшість фільмів зі списку були зняті з 1990-х років. Також там додали, що найбільше фільмів зняли у США, Франції, Великій Британії, Німеччині, Італії, Бельгії та Канаді, але у топі також є стрічки з Аргентини, Ірану, Саудівської Аравії, Індії, Тунісу та Чеської Республіки.

Найпопулярнішою режисеркою стала Аньєс Варда, яка загалом має 6 стрічок у списку.

Українські режисерки у топ-100

Критики відзначили й кілька стрічок, знятих українками.

95 та 82 місце посіли фільми українсько-американської режисерки та акторки незалежного кіно Майї Дерен "Ритуал у перетвореному часі" 1946 року та "На березі" 1944 року.

Дерен у 1947 році також стала першою лауреаткою премії Ґуґґенгайма за творчу працю в кіно. А у 1986 році Американський кіноінститут заснував премію її імені.

Також на 59 місці розмістився фільм "Довгі проводи" Кіри Муратової (1971 рік), а на 48 — "Астенічний синдром" (1989).

У 1987 році "Довгі проводи" отримав премію на Міжнародному кінофестивалі в Локарно, а двосерійна драма із гострим соціальним відтінком "Астенічний синдром" здобула спеціальний приз журі Берлінського кінофестивалю.

2017 року Кіру Муратову запросили до складу Американської кіноакадемії, яка визначає володарів премії "Оскар".

Аж на 11 сходинці опинився фільм "Сходження" української режисерки Лариси Шепітко, знятий у 1977 році.

Це військова драма за повістю Василя Бикова "Сотников". Фільм отримав кілька призів на Міжнародному кінофестивалі в Берліні у 1977 році, ставши першим радянським фільмом, удостоєним вищої нагороди фестивалю — "Золотий ведмідь".

Також стрічку відзначили преміями ФІПРЕССІМіжнародна федерація кінопреси, скорочено ФІПРЕССІ, відома також як Міжнародна федерація кінокритиків — об'єднання національних організацій професійних кінокритиків і кіножурналістів з усього світу для заохочення і розвитку культури кіно і для збереження професійних інтересів та екуменічного журі."Приз екуменічного журі" — незалежна кінонагорода, яка вручається на різних міжнародних кінофестивалях з 1973 року. Нагорода була створена християнськими кіномитцями, кінокритиками та усіма іншими людьми, причетними до кінематографа

жінки режисерки
Скріншот із трейлера стрічки "Сходження"

Також на 100 місці розмістилась стрічка Лізи Холоденко — американської теле- і кінорежисерки, продюсерки та сценаристки українського походження.

Її фільм "Діти в порядку" отримав "Золотий глобус" в номінації "Найкращий фільм — комедія або мюзикл" і номінацію на "Оскар" в категорії "Найкращий фільм".

З повним списком фільмів можна ознайомитись тут.

Читайте нас у Facebook і Telegram, дивіться наш YouTube

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок