У Запоріжжі обрізатимуть дерева по-новому: депутати підтримали петицію про затвердження нових правил догляду

У Запоріжжі обрізатимуть дерева по-новому: депутати підтримали петицію про затвердження нових правил догляду

У Запоріжжі обрізатимуть дерева по-новому: депутати підтримали петицію про затвердження нових правил догляду
Парк відпочинку "Дубовий гай", квітень 2023. Фото: Суспільне Запоріжжя

У Запоріжжі наразі використовують омолоджувальні методи обрізки дерев, які, як зазначають у профільному департаменті міської ради, діють по всій країні. Натомість на 18 сесії Запорізької міської ради депутати підтримали петицію громадської активістки Ольги Сладкової щодо врахування досвіду міст України та затвердження нового проєкту правил обрізки дерев.

Відповідне рішення розмістили 3 травня на сайті Запорізької міської ради. "За" проголосували 34 депутати.

У Запоріжжі обрізатимуть дерева по-новому: депутати підтримали петицію про затвердження нових правил догляду
Скриншот рішення Запорізької міської ради щодо петиції №8217. Фото: сайт Запорізької міської ради

Згідно з рішенням щодо петиції №8217, управління з питань екологічної безпеки Запорізької міської ради має розробити рекомендації по обрізанню дерев у місті Запоріжжя.

У деяких містах України вже обрізають дерева, врахувавши європейський досвід. Від чого вони відмовилися та що запровадили — дізнавалося Суспільне.

Досвід Львова

За словами заступниці директора департаменту економічного розвитку Львівської міської ради Олександри Сладкової, у Львові відмовилися від омолоджувального обрізання дерев 4 роки тому.

Все почалося з петиції "Припинити варварську обрізку дерев" у квітні 2019 року, розповідає Олександра.

Європейські стандарти догляду за міськими деревами: чи використає Запоріжжя досвід інших міст
Скриншот петиції щодо варварської обрізки дерев у місті Львов. Львівській порталі е-петицій

Після того як петиція набрала потрібну кількість голосів, міський голова Львова провів нараду з усіма підпорядкованими підрозділами, які відповідають за стан дерев, і громадськими активістами міста.

Європейські стандарти догляду за міськими деревами: чи використає Запоріжжя досвід інших міст
Приклад наслідків омолоджувальної обрізки дерев з презентації на сайті Львівської міської адміністрації. Скрриншот з сайту Львівської міської ради

І вже в червні депутати Львівської міськради підтримали електронну петицію "Проти варварської обрізки дерев". Олександра Сладкова тоді обійняла посаду начальника управління екології Львівської міськради.

"Ми вирішили, що ми в місті відмовимося від так званого омолодження. Адже ніде у світі більше такого терміну немає. В принципі, омолодження стосується більше кущів. До дерев воно не мало б належати. І ми залишили тільки санітарну й формувальну обрізку".

Європейські стандарти догляду за міськими деревами: чи використає Запоріжжя досвід інших міст
Олександра Сладкова, заступниця директора Департаменту економічного розвитку Львівської міської ради. Фото: Суспільне Львів

За словами Олександри, вже понад чотири роки у Львові не обрізають усі гілки:

"Стараються обрізати до 20 — 30 % крони. А в тих деревах, що знаходяться в незадовільному стані, ми можемо забирати трошки більше, але водночас ми й набагато більше дерев висаджуємо."

Як пояснила посадовиця, після того як на дереві обрізаються всі гілки, рослина перестає виконувати свої функції:

"Дерево має багато функцій. Насамперед у місті – це очищення повітря, зниження температури повітря, забирання води, створення тіні. Дерево без гілок і без листя цих всіх функцій не створює, тому воно, в принципі, є абсолютно недоречним".

Досвід Кропивницького

У Кропивницькому з 2020-го впроваджують два види обрізки дерев: санітарну та формувальну, — каже дендролог Євген Ткачук. Ці правила затверджені комісією Кропивницької міської ради.

дерева
Євген Ткачук, дендролог. Фото: ugorod.kr.ua

Євген зауважив, що не можна одразу обрізати понад 30% крони. Адже таке дерево вважають пошкодженим. Якщо обрізати понад 50% крони, то дерево взагалі може загинути:

"Обезголовлювання дерев заборонене взагалі. І при санітарному, і при формувальному обрізанні є ліміт кількості крони, яку можна обрізати за один рік. Це для того, щоб у дерева не було стресу й воно могло далі нормально розвиватись".

Також варто зазначити, що 21 квітня 2023 у Кропивницькій міськраді ухвалили рішення, що містян будуть інформувати про заплановані роботи з обрізання дерев.

"Це робитимуть, аби не збурювати громадськість кардинальними обрізками надалі", – розповів керівник пресслужби Сергій Якунін.

Досвід Києва

7 грудня 2022 року стало відомо, що столиця України адаптує європейські стандарти догляду за деревами. Йдеться про набір правил, які відображають найкращі європейські практики щодо посадки, обрізки та догляду за деревами. Про це повідомив начальник управління екології та природних ресурсів Київської міськдержадміністрації Олександр Возний.

Європейські стандарти догляду за міськими деревами: чи використає Запоріжжя досвід інших українських міст
Європейські стандарти догляду за деревами. Фото: Facebook/Олександр Возний

За словами посадовця, влітку 2022 року в ЄС завершилася робота над створенням європейських стандартів догляду за деревами (Technical Standards in Tree Work). Участь у розробці стандартів взяли 12 організацій із 11 країн Європи: асоціації арбористів, інститути, тренінгові та дослідницькі центри.

Тож, чекаємо на нові рекомендації по обрізанню дерев у місті від Управління з питань екологічної безпеки Запорізької міської ради

Читайте також

Європейські стандарти догляду за міськими деревами чи омолоджувальні методи: яка подальша доля дерев у Запоріжжі

У Запоріжжі та області почастішали випадки незаконної вирубки дерев

Підписуйтеся на новини Суспільне Запоріжжя в Telegram та у Viber

На початок