Міжнародна федерація дзюдо дозволила змагатися росіянам та білорусам у нейтральному статусі

Міжнародна федерація дзюдо дозволила змагатися росіянам та білорусам у нейтральному статусі

Міжнародна федерація дзюдо дозволила змагатися росіянам та білорусам у нейтральному статусі
. Дзюдоїст з Росії Тамерлан Башаєв, фото: GETTY IMAGES

Уже вдруге росіян та білорусів повертають у дзюдо.

Представники Росії та Білорусі у дзюдо зможуть змагатися на міжнародних змаганнях під егідою Міжнародної федерацїі дзюдо. Відповідне рішення ухвалив Виконавчий комітет IJF.

Змагатися зможуть лише ті дзюдоїсти з Росії та Білорусі, що пройдуть перевірку на предмет відсутності "пропаганди війни", зокрема, у їх соцмережах. Цю перевірку здійснюватиме "незалежна, авторитетна" компанія, йдеться у заяві IJF.

Скільки часу займе ця перевірка і чи не була вона проведена раніше, поки невідомо.

"Це рішення дозволяє можливість чесної участі та рівних шансів для усіх дзюдоїстів, які крокують на шляху до олімпійської мрії", – йдеться у заяві IJF.

У заяві безпосередньо не вказано, чи будуть уже допущені атлети з Росії до чемпіонату світу (триватиме з 7 до 14 травня). Крайній термін подачі заявок на участь у турнірі закінчується саме у суботу, 29 квітня.

ОНОВЛЕНО: Росія подала заявку на участь у ЧС-2023 з дзюдо: команду зареєстрували як "Індивідуальних нейтральних атлетів". У команді присутні представники ЦСКА Росії.

Кілька днів тому у коментарі для Суспільне Спорт тренер збірної України Віталій Дуброва заявив, що Україна бойкотуватиме чемпіонат світу, якщо там будуть представники Росії.

"Якщо допустять хоч одного з росіян, ми не будемо брати участь у чемпіонаті світу. Будемо боротися за два тижні на Гран-прі в Австрії, це також ліцензійний турнір. Це буде така альтернатива, бо в Австрії їх точно не буде", – сказав Дуброва.

Міжнародна федерація дзюдо уже вдруге повертає росіян та білорусів до змагань. Уперше це було зроблено влітку 2022 року, тоді Україна бойкотувала кілька наступних міжнародних турнірів. І, зрештою, у вересні 2022 року атлетів з Росії та Білорусі знову відсторонили від змагань.

Читайте більше: Збірна України визначила склад на чемпіонат світу-2023 з дзюдо. У команді – шість дебютантів

До яких видів спорту повернули спортсменів РФ та Білорусі

На початок