В Україні запустили платформу Brave1 для розробників військових технологій. Що це таке

В Україні запустили платформу Brave1 для розробників військових технологій. Що це таке

Ексклюзивно
Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров
. Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров, 26 квітня, 2023 рік. Фото: Каріна Бугайченко/Суспільне

В Україні запустили Defence Tech кластер Brave1. Він стане єдиною платформою для співпраці розробників військових технологій з компаніями, державою та армією. Платформа дозволить збільшити виробництво зброї та техніки.

Про це на офіційній презентації кластера з розвитку оборонних технологій Brave1 сказав міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, передає кореспондентка Суспільного.

"В Україні з'явиться інституція, яка реагуватиме на потреби проектів, стартапів та людей, які розробляють інновації у військовій сфері. І такі заявки будуть швидко оброблятися. Відповідно буде швидше відбуватися їх фінансування і виділення грантів. Тобто, це буде єдина платформа, де будь-яка ідея у цьому напрямку знайде підтримку", — сказав Михайло Федоров.

За його словами за час повномасштабної війни Росії проти України з'явилось багато проектів у цій сфері, які потребують ресурсів для розвитку.

Читайте також: Серед БПЛА, які планують закупити для ЗСУ, будуть і FPV-дрони — Федоров

"Тому потрібно розробникам давати гранти, максимально спрощувати бюрократичні процеси. Для цього і потрібне створення інституції, яка буде вкладати кошти в ці компанії й допомагати їм розвиватися", — зауважив Федоров.

Міністр додав, що головна мета проекту — створення власних технологій в Україні.

"Наша мета — це, щоб в Україні народжувались технології зараз, під час війни та після перемоги, які будуть допомагати захищати Україну і зберігати життя військовослужбовцям Сил оборони. Тому що чим більше є тих же безпілотників — тим більше життів ми зберігаємо. Чим правдивіша інформація про противника, яку ми отримуємо за допомогою технологій — тим влучніше артилерія й ефективність на полі бою", — сказав Михайло Федоров.

Він підкреслив, що будь-який стартап з MVP інноваційного продукту та бажанням запустити серійне виробництво або незалежний розробник чи компанія з чіткою ідеєю зможуть отримати всю необхідну експертизу цій платформі. А потім — здобути державний контракт на свій продукт.

"Генштаб надаватиме військову експертизу. Міноборони забезпечить тестування у військах та постановку на озброєння. Мінекономіки допоможе із залученням грантів та інвестицій", — сказав Федоров.

За словами міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Олександра Камишіна, який також був присутній на презентації, створення такої платформи — ключова задача його відомства.

"Це ключова задача нашого міністерства – збільшити виробництво зброї та боєприпасів в Україні, за межами України, але українськими компаніями. Як самі, так і у співпраці з іноземними компаніями, як державними, так і приватними. Ми маємо на другому році війни сфокусуватися на збільшенні озброєння силами українських компаній", — сказав Камишін.

Він додав, що міністерство також робить свій вклад в цей проект.

"У нас є програма з підготовки виробництва. Це програма саме із надання обладнання для виробничих потужностей. Ми перебудовуємо зараз роботу міністерства для того, щоб допомагати компаніям, як приватним, так і державним, які виробляють озброєння", — зазначив міністр. І підкреслив, що у планах — кратно наростити виробництво української зброї та боєприпасів.

Читайте також

Федоров анонсував запуск платформи Brave1 для розробників військових технологій

У Польщі в травні розпочне роботу центр із обслуговування танків Leopard 2

"Не маємо протидії зараз": речник Повітряних сил розповів про застосування Росією керованих авіабомб

Цифровізація ВЛК, українські дрони та запуск офлайн-освіти — інтервʼю з віцепрем'єром Федоровим

На початок