Серед БПЛА, які планують закупити для ЗСУ, будуть і FPV-дрони — Федоров

Серед БПЛА, які планують закупити для ЗСУ, будуть і FPV-дрони — Федоров

Ексклюзивно
Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров
. Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров. Фото: Мінцифра

Серед дронів, на закупівлю яких для українських воїнів цього року буде спрямовано як мінімум 20 млрд грн, будуть і FPV-дрони (First Person View — дослівно "від першої особи"), які мають пристосування, за допомогою якого оператор бачить картинку з камери дрона за допомогою окулярів, а не з дисплея планшета. Про це в інтерв’ю Суспільному розповів віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

“Звичайно що входять (до бюджету у 20 млрд грн, які планують — ред.). FPV-дрони входять в ударні роти, в окремі підрозділи, які використовуються та інші підрозділи… Зараз все більше з'являється проектів, які займаються FPV. У цьому бачимо потенціал, також підтримуємо. Ворог також активно розробляє  FPV-дрони, навчає піотів. Почалась така боротьба технологій на полі бою”, — сказав Федоров.

Відповідаючи на питання, що велику частину дронів на фронті займають цивільні дрони китайського виробництва і чи розробляються плани аналогів у випадку припинення функціонування китайських дронів в Україні, Федоров сказав, що потрібна локалізація виробництва цього сегменту.

“Ця робота паралельно відбувається. Поки що потрібно  створювати найкращі умови для розвитку БПЛА, спочатку  фінансувати цю сферу, щоб українські виробники виробляли продукти. І тоді органічно з‘являться продукти… Для того щоб з'явилися такі компанії, щоб  конкурувати із DJI”, — сказав міністр.

За його словами, без грошей, держпідтримки, лібералізації цієї допомоги звичайно неможливо зайняти цю нішу.

“Тому на сьогодні MAVIC, дійсно є важливими на фронті, вони виконують важливу  роль, забезпечуємо наші збройні сили, але паралельно  ми вже бачимо, що з‘являються компанії, що можуть працювати у цій ніші і мають великий потенціал. Питання  нашої нацбезпеки — воно поступово розвивається та вирішується”, — сказав Федоров.

Кабінет міністрів України ухвалив постанову, яка сприятиме розвитку виробництва українських безпілотників. Цього року Міноборони планує збільшити закупівлю БПЛА для Збройних Сил і спрямувати на це близько 20 мільярдів гривень.

Повне інтерв'ю віцепрем'єр-міністра з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — міністра цифрової трансформації України Михайла Федорова читайте незабаром на Суспільному.

Читайте також

Нічна атака безпілотниками, бої за Бахмут, Нідерланди виділили новий пакет допомоги. 405 день війни. Онлайн

Уряд підтримав постанову про розвиток виробництва українських безпілотників

На початок