Здорожчання електроенергії: експерт пояснив, чому це потрібно в Україні

Здорожчання електроенергії: експерт пояснив, чому це потрібно в Україні

Здорожчання електроенергії: експерт пояснив, чому це потрібно в Україні
. Фото: Суспільне Рівне

В Україні тарифи на електроенергію для населення можуть зрости до 2,40 грн і 2,80 грн за 1 кВт/год. Про це заявив голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Костянтин Ущаповський. Він пояснив, що можливе збільшення тарифів для населення пов'язане з великою вартістю відновлення енергетичної інфраструктури. Водночас 25 квітня прем'єр Денис Шмигаль зазначив, що уряд ще на місяць продовжує пільгову ціну на електроенергію для населення.

Про імовірність зростання тарифів на електроенергію і потребу цього процесу в етері телемарафону Суспільне. Спротив розповів директор центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

— На сьогодні в Україні діє тариф 1,44 грн за кВт-год при споживанні до 250 кВт-год в місяць, для споживання понад цей обсяг тариф залишається 1,68 грн/кВт-год. Зараз ми чуємо пропозицію по 2,40 грн та 2,80 грн.Чому питання тарифів знову актуальне, не дивлячись на війну?

— На сьогодні електрика точно не коштує 1,44 грн чи 2,80 грн. Собівартість виробництва електроенергії українського міксу вартує приблизно 4,5 грн, а це означає, що зараз ми фактично продовжуємо субсидіювати тариф для населення шляхом індустріального споживання і бюджету. А далі виникають два запитання: чи змінювати цю ситуацію під час війни і як саме змінювати? Я добре пам'ятаю ключовий посил перед війною, що якщо подорожчає бензин, то всі ми загинемо. Але згадаймо, як бензин на абсолютно всіх заправках подорожчав приблизно вдвічі протягом трьох місяців 2022 року, але все живе і все рухається.

І от поки ми не переведемо електроенергетику у таку саму ринкову ситуацію, коли люди платитимуть ринкові тарифи, а ті, хто не заробляє достатньо, чи не отримують достатньої пенсії, матимуть субсидію від держави — то ми зекономимо для держави близько 50-60 мільярдів гривень на рік. Зараз стратегія національного регулятора виглядає так: "рубити хвіст ящірки по частинах", 10 разів по гривні піднімати. На мою думку, це хибна позиція, треба переводити тарифи до ринкового рівня, вводити нормальну адресну субсидію для всіх, хто її потребує, і розв'язати це питання за один раз.

Читайте також: Уряд продовжує пільгову ціну на електроенергію для населення ще на місяць — Шмигаль

— Який тариф був би ринковим, якщо собівартість виробництва електроенергії в Україні 4,5 грн?

— Я б взагалі не вводив тарифів. Дайте людям конкурувати, обирати, пропонувати споживачам ринкову ціну. Можливо, хтось, хто заробляє багато грошей, захоче платити більше за відновлювальну енергію, таким чином будуть робити свій внесок у те, щоб Україна була екологічно чистішою країною. А хтось навпаки платитиме за найдешевшу електроенергію, а хтось хотітиме найдешевшу вночі, а ввечері будуть економити. Багато пропозицій, тарифів, різних цін — так, як це є в Європі. Відкрийте ринок і він ситуацію врегулює, але при цьому важливо захистити тих, хто, дійсно, не здатен сплачувати повноцінно. А держава має достатню кількість інструментів для того, щоб це зробити.

Минулого тижня ми говорили про те, що Україна готова експортувати свою електроенергію до країн Євросоюзу. Зараз такий експорт відбувається?

— Такий експорт відбувається, він невеликий. Але, чесно кажучи, ми для великого і стабільного ще не готові, наша енергосистема не в тому стані. І якщо генератори та павербанки у вас залишились — не продавайте. Складнощі ще будуть обов'язково і будуть навіть цього літа, коли розпочнуться великі ремонтні кампанії на атомних станціях, коли буде тривати відновлення вугільної газової генерації. Великого експорту цього року ще не очікую.

Чи змогла б Україна експортом електроенергії перекрити потребу в економії грошей для ремонту енергосистеми і не піднімати тарифи для населення?

— Найближчим часом це навряд можливо, оскільки ми не маємо достатньо запасів генерації для експорту. Але в перспективі ми значно можемо покривати потреби грошового потоку в енергетиці шляхом експорту.

Читайте також

  • Адмінбудівлю у центрі Рівного продають на аукціоні. Скільки за неї просять
  • Арматура під ногами та пошкоджена бруківка на Пагорбі Слави: що каже влада на скарги рівнян
  • У Рівному створять координаційний центр для евакуйованих переселенців. Коли і де він запрацює
  • Чому у Рівному влітку не буде централізованої подачі гарячої води. Пояснює керівник теплоенерго

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок