В ISW оцінили ефективність ЧФ РФ для відбиття українського контрнаступу

В ISW оцінили ефективність ЧФ РФ для відбиття українського контрнаступу

Фрегат "Адмірал Григорович" ЧФ РФ
. Фрегат "Адмірал Григорович" ЧФ РФ. Фото: Міноборони Росії

Російське військове командування може залучити кораблі Чорноморського флоту (ЧФ РФ) для відбиття контрнаступу Сил оборони України на півдні України, особливо з просуванням боїв до узбережжя.

Про це йдеться у звіті американського інституту вивчення війни.

Однак, на думку аналітиків навряд чи ЧФ РФ зможе суттєво вплинути на наземні операції російської армії.

"Українські сили пошкодили всі три фрегати ЧФ РФ: "Адмірал Григорович", "Адмірал Ессен" і "Адмірал Макаров", і безпосередній статус "Ессена" і "Григоровича" невідомий", — йдеться у звіті.

Читайте також: Ніхто не буде починати непідготовленим: Данілов про контрнаступ України

За словами аналітиків, супутникові знімки від 10 лютого 2023 року можуть свідчити про те, що "Григорович" попрямував до Севастополя. Патрульні кораблі класу "Кривак", "Ладний" і "Питливий" брали участь у навчаннях в Чорному морі в 2023 році.

197-а бригада десантних кораблів ЧФ складається з двох десантних кораблів класу Алігатор, трьох десантних кораблів типу Ропуха-I та одного десантного корабля типу Ропуха-II. Вони були активними станом на літо 2022 р.

"Ці десантні кораблі є найбільш важливим активом з огляду на можливості завдання прямих ударів, оскільки вони мають на озброєнні наземні ударні ракетні комплекси", — зазначили в Інституті.

За словами аналітиків, ЧФ РФ також має корвети, тральники, протичовнові кораблі, ракетні катери і десантні кораблі.

"Однак ці кораблі навряд чи забезпечать Росії оборонну перевагу проти контрнаступу Сил оборони на півдні України, оскільки їм для завдання удару, ймовірно, доведеться підійти доволі близько до берегової лінії, що зробить їх зручними цілями для берегової артилерії", — йдеться у звіті.

Читайте також: Український контрнаступ не може розпочатись через погоду — міністр оборони Фінляндії

Крім того, в ISW зазначили, що російські кораблі зосереджені в першу чергу на протиповітряних, протикорабельних і протичовнових місіях і, як правило, не мають великої кількості боєприпасів, необхідних для захисту від механізованих контрнаступальних операцій.

Що відомо про український контрнаступ

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль в інтерв’ю американському телеканалу Fox News заявив, що українська влада нині сконцентрована на підготовці контрнаступу для звільнення своїх територій від російських загарбників.

12 квітня глава українського уряду повідомив, що під час його візиту до США Шмигаль і міністр оборони США Ллойд Остін під час зустрічі обговорили нагальні потреби України для успішного проведення контрнаступальної операції.

Читайте також

Пентагон розслідує витік документів США та НАТО про підготовку українського наступу — The New York Times

Україна змінила деякі військові плани через витік секретних документів Пентагону — CNN

Злиті в мережу секретні дані США мають серйозні неточності — Міноборони Британії

На початок