Виконком World Archery схвалив повернення лучників з РФ і Білорусі на турніри. Остаточне рішення ухвалить Конгрес

Виконком World Archery схвалив повернення лучників з РФ і Білорусі на турніри. Остаточне рішення ухвалить Конгрес

Оновлено
Виконком World Archery схвалив повернення лучників з РФ і Білорусі на турніри. Остаточне рішення ухвалить Конгрес
. Росіянка Єлєна Осіпова. Фото: AP Photos

Як реагує на рішення Україна.

Виконком Міжнародної федерації стрільби з лука (World Archery) схвалив повернення атлетів з Росії та Білорусі до міжнародних турнірів. Відповідна заява вийшла на офіційному сайті організації.

Від початку повномасштабного вторгнення World Archery усувала російських та білоруських спортсменів від усіх своїх змагань. Відповідне рішення ухвалювалося у відповідності до тогочасних рекомендацій Міжнародного олімпійського комітету.

У березні ж МОК радив повернути атлетів з двох країн до індивідуальних змагань та продовжити їх усунення від командних турнірів. Виконавчий комітет World Archery попередньо підтримав такий формат повернення — його обговорять на наступному конгресі організації.

"Виконавчий комітет висловив свою підтримку та погодився узгодити терміни повернення цих атлетів [з РФ та Білорусі] на суворих умовах. Дозволяється повернення лише тих спортсменів, що зможуть довести свій нейтралітет через процес незалежного розгляду. Подальша інформація щодо цієї процедури буде надана делегатам на наступному конгресі World Archery", — йдеться у заяві.

У заяві World Archery зазначає, що розроблятиме критерії кваліфікації спільно з Міжнародним олімпійським комітетом. У ході цього буде визначатися, чи має той чи інший спортсмен зв'язок зі збройними силами країн.

"Робоча група буде встановлена для розробки та введення часового проміжку для цієї процедури", — додають у федерації.

Як реагують на заяву в українській федерації зі стрільби з лука

Головний тренер збірної України зі стрільби з лука Олег Осипенко дав ексклюзивний коментар для Суспільне Спорт, у якому відреагував на заяву World Archery. І відзначив, що остаточне рішення ще не прийняте - допустити росіян та білорусів до змагань можуть лише за результатами голосування Конгресу організації, який відбудеться у липні.

"Стосовно допуску чи недопуску росіян - у нас ще стоїть питання у нашій всесвітній федерації. Поки що вони недопущені. Нова заява World Archery? Я про це не знаю. Спілкуюся з представниками, генеральним секретарем Томом Діланом. І про це мова не йде", - сказав Осипенко.

"Найближче питання - яким способом їх допускати - можливо, розглянули, який спосіб. А поки що не розглядали допуск. Це буде на Всесвітньому конгресі, який буде 27 липня. Там від нашої федерації всеукраїнської буде виступати віцепрезидент Севрюков Владислав. Він готує доповідь з презентацією, що зруйнували, вбили спортсменів. І що українці взагалі не в рівних умовах з усім світом. І як змагатися на турнірах, поки йде війна, тим, хто потерпає від цієї агресії? Поки що мені це незрозуміло, наскільки мені відомо, вони недопущені. Питання буде підійматися наприкінці липня", - додав тренер.

Водночас, Осипенко відзначив, що у разі допуску спортсменів з Росії та Білорусі до змагань збірна України зі стрільби з лука оголосить бойкот.

"Знаю, що у нас ніхто не може допустити росіян без відповідних голосувань всіх представників федерацій світу, а це є всесвітній конгрес. Що будемо робити у разі допуску? Ми пропрацьовували це: розвертаємося та їдемо з цих змагань. Всесвітній конгрес буде за два-три дні перед початком чемпіонату світу, ліцензійного [на Олімпіаду-2024]. Якщо туди будуть допущені росіяни, ми розвертаємося та їдемо додому. З ними ми змагатися не будемо, у федерації ми прийняли таке рішення.

Скільки російських лучників входять до лав Збройних Сил РФ? Великий відсоток. Всі спортсмени - представники ЦСКА та інших служб. І у нас є фото, де їх нагороджують медалями "За відвагу" у 2022 році, і вони дуже цим пишаються. Зокрема, одна спортсменка зустрічалася - і є фото - з Шойгу. Тобто він її особисто нагороджував".

Стрільба з лука може стати дев'ятим олімпійським видом спорту, до якого повернуть росіян та білорусів. У переважній більшості з них атлетам двох країн дозволили змагатися на умовах нейтралітету в індивідуальних турнірах.

До яких видів спорту повернули спортсменів РФ та Білорусі

Повернення Росії до спорту: останні новини

  • Повернення спортсменів з РФ та Білорусі до своїх змагань не погодили міжнародні федерації з легкої атлетики, серфінгу та бадмінтону.
  • Збірні Росії та Білорусі також залишатимуться поза змаганнями збірних з хокею та баскетболу. Не пом'якшуватиме чинні санкції проти двоїх країн і футбольний УЄФА.
  • Рішенням українського уряду національним збірним було заборонено брати участь на одних турнірах з російськими та білоруськими спортсменами.
На початок