Менше гаджетів, гімнастика для очей та вітаміни: поради одеської лікарки, як зберегти зір дітей під час війни

Менше гаджетів, гімнастика для очей та вітаміни: поради одеської лікарки, як зберегти зір дітей під час війни

Менше гаджетів, гімнастика для очей та вітаміни: поради одеської лікарки, як зберегти зір дітей під час війни
Дитина та гаджет. Дитина, фото ілюстративне. Фото: Kelly Sikkema/Unsplash

Неправильне освітлення через блекаути та робота з гаджетами негативно вплинули на зір одеситів, зокрема дітей. Про це в ефірі "Українського радіо Одеса" розповіла Суспільному лікарка-офтальмологиня дитячої міської поліклініки №6 Катерина Сурова. Також вона дала поради, як підготувати свій зір до можливих блекаутів та як правильно облаштувати робоче місце.

За словами Катерини Сурової довготривалі відключення світла і робота при свічках та ліхтариках з гаджетами призвели до надмірного зорового навантаження у дітей. Серед пацієнтів, які останнім часом звернулися до лікарки, тільки у третини стовідсотковий зір.

"На жаль, у нас були тяжкі зимові місяці, коли відбувалися довготривалий відключення світла і діти повинні були навчатися при свічках за допомогою ліхтариків. І все навчання проводилось з використанням цифрових гаджетів. Звісно, все це призвело до надмірного зорового навантаження. Так, багато звернень зараз. Наприклад, із 15-20 звернувшихся дітей тільки у 5-7 дітей є стовідсотковий зір, у інших порушення рефракції — це міопія, спазм акомодації, гіперметропія", — розповіла лікарка.

Офтальмологиня зазначає, що для дітей важливо забезпечити дозовану роботу з гаджетам. Максимальний час, який дитина може провести за планшетом, телефоном чи комп'ютером, — це година-півтори в день. При цьому кожні 20 хвилин треба робити перерву.

"Попрацювали дитина 20 хвилин, треба зробити перерву: це гімнастика для очей, наприклад, кругові рухи очей, рухи очей вгору вниз, хоч 3-5 хвилин приділити цьому свій час. Робота з гаджетами повинна займати годину-півтори на день. Це на все: телевізор, планшет, телефон. При навчанні кожні 20-30 хвилин робимо перерву 2-3 хвилини", — сказала Катерина Сурова.

як зберегти зір дітей під час війни
Через кожні 20 хвилин роботи дитини з гаджетом потрібно робити гімнастику для очей. Фото: Hannah Tasker/Unsplash

Вона додала, що з профілактичною метою можна раз на пів року використовувати вітамини для зору, наприклад чорницю. Також раз на шість місяців потрібно проходити профілактичний огляд у офтальмолога.

За словами лікарки, в окремих випадках вітамінів і гімнастики буде достатньо, щоб зникли симптоми, які з'явилися після блекаутів. Якщо дитина скаржиться на головний біль та літаючі мушки в очах — може знадобитися консультація невролога і курс масажу шийно-комірної зони.

"Коли дитина пред'являє такі скарги, то краще звернутися до невролога, перш ніж почати масаж. Невролог назначає додаткове обстеження: доплер судин голови, шиї, ехоенцефалографію, щоб зрозуміти ліпше ситуацію конкретної дитини. Ми всі повинні зробити всі заходи, які направлені на покращення кровопостачання в органах зору", — зазначила Катерина Сурова.

Як правильно організувати освітлення робочого місця дитини

За словами Катерини Сурової, при організації освітлення робочого або ігрового місця дитини краще використовувати освітлення жовтого кольору — воно не подразнює очі. Ідеальна потужність ламп — 60-80 Вт.

"При денному освітленні дитина повинна сидіти обличчям до вікна. При штучному освітленні, якщо дитина правша, світло на робоче місце повинне падати з лівої сторони від дитини, щоб світлові потоки не потрапляли в його очі та монітор комп'ютера. Якщо лівша, то з правої сторони. Відстань від рівня очей до поверхні столу має бути 30-40 см", — зазначила лікарка.

як зберегти зір дітей під час війни
Робоче місце. При денному світлі дитина повинна сидіти обличчям до вікна. Фото: freddie marriage/Unsplash

Загальні поради як зберегти зір

Офтальмологиня Катерина Сурова каже, що для зору дитини корисно грати в ігри, де потрібно стежити за об'єктами. Наприклад, всі ігри з м'ячем: теніс, футбол, баскетбол та інші. Це тренує м'язи очей та покращення кровопостачання в органі зору.

Якщо за комп'ютером чи іншим гаджетом потрібно працювати більше двох годин, Катерина Сурова рекомендує використовувати окуляри блю-блокери — вониі блокують синє світло, яке подразнює очі. Такі окуляри бувають як без діоптрій, так і з діоптріями.

"Коли ви помітили що дитина погано бачить, скаржиться на швидку втомлюваність очей, відчуває печіння та сухість в очах, ви повинні терміново звернутися до офтальмолога, щоб вчасно виявити проблему із зором", — нагадала офтальмологиня Катерина Сурова.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок