В космічній агенції України розповіли про спалах над Київщиною

В космічній агенції України розповіли про спалах над Київщиною

В космічній агенції України розповіли про спалах над Київщиною
Спалах у небі над Києвом 19 квітня. Кадр з відео.

Жителі Києва та області могли спостерігати болід — це метеорит, коли входить в атмосферу та починає горіти яскравою кулею. Про це в марафоні "Єдині новини" повідомив радник голови Державної космічної агенції України Андрій Колесник.

"Найбільш ймовірно — це космічний об’єкт, небесне тіло, яке до входу в атмосферу Землі називається астероїдом, коли входить в атмосферу Землі, називається метеорит, а коли горить яскравою кулею, то називають болід. Тобто ми маємо справу саме з таким небесним тілом", — сказав експерт.

Він зазначив, що в нещодавно ухваленій, оновленій Стратегії щодо планетарного захисту Землі, цей астероїд швидше за все належить до класу тих, які розміром до 10 метрів у діаметрі. А таких астероїдів дуже багато в навколоземному просторі. Їх оцінюють в проміжку до 7,5 млн км від орбіти Землі близько 45 млн.

"Найбільш ймовірно спалах було спричинено падінням метеориту з потоку Лірид", - повідомили у космічному агентстві України.

Державне космічне агенство припускає, що спалах над Київщиною, який стався ввечері 19 квітня, спричинив метеорит з потоку Лірид.

Ліриди — це дуже швидкі та яскраві метеори. Подібний випадок стався у лютому цього року: вночі над північною Францією впав метеор, який згорів в атмосфері.

Що відомо про спалах у небі над Києвом 19 квітня

Вночі у небі над Київщиною виявили повітряну ціль, через що була оголошена повітряна тривога. Спершу у КМВА заявили, що це було падіння космічного супутника NASA, але у Повітряних Силах цю інформацію не підтвердили. Згодом у Повітряних Силах повідомили, що, за попередньою інформацією, спалахи на Києвом пов’язані із падінням супутника чи метеорита. Ексрадник голови Державного космічного агенства Колесник у коментарі Суспільному сказав, що версія про супутник малоймовірна і припустив, що це міг бути метеорит або інший об'єкт.

Роб Маргетта з офісу зв'язку NASA повідомив журналістам, що спалах у небі над Києвом близько 22:00 19 квітня не пов’язаний із падінням супутника американського космічного агентства NASA, який у той момент перебував на орбіті.

Жителі Києва та області ввечері 19 квітня спостерігали у небі яскравий зелений спалах. Після цього було оголошено сигнал повітряної тривоги.

Спалах у небі над Києвом пов'язаний, імовірно, із входом космічного тіла в щільні шари атмосфери, повідомили у Головному центрі спеціального контролю. Фахівці центру зафіксували високоенергетичну акустичну подію.

Читайте також

Імовірне падіння метеорита на Київщині, Україна отримає нову допомогу від США. 421 день війни. Онлайн

На початок