Умови проживання: репортаж із Львівського геріатричного пансіонату

Умови проживання: репортаж із Львівського геріатричного пансіонату

Умови проживання: репортаж із Львівського геріатричного пансіонату
. Суспільне Львів

У Львівському геріатричному пансіонаті представники Офісу омбудсмена Дмитра Лубінця виявили низку порушень прав пацієнтів. Зокрема, написали про відсутність доступу до питної води, безконтрольність у зберіганні інсуліну та порушення права користування власними грішми. Директор закладу із більшістю зауважень не погоджується. Про те, які умови проживання людей у геріатричному пансіонаті, дізнавалися журналісти Суспільного.

У Львівському геріатричному пансіонаті зараз живе 309 людей, 50 з них – це вимушені переселенці. Серед них Олександр Сорокін. Він евакуювався з Лисичанська торік у березні. У пансіонаті живе 9 місяців. У чоловіка ампутовані обидві ноги, пересувається він у візку. На умови в пансіонаті не нарікає.

Порушення прав пацієнтів: які умови проживання у Львівському геріатричному пансіонаті
Олександр Сорокін. Суспільне Львів

"Що мені ще треба, дах над головою є, їдальня є, вода є, виїхати можна в спортзал, можна на двір. За інших я не знаю, я кажу сам за себе. Для мене проблем немає ніяких. Обслуговування добре, інсулін є, сніданок, обід і вечеря є. У мене є пенсія – 3/4 її тут забирають, а четверту частину віддають мені на руки", — каже мешканець геріатричного пансіонату Олександр Сорокін.

Іван Кузьома — ще один мешканець пансіонату. Чоловік у пансіонаті вже п’ять років.

"Вода стоїть он там. В мене води скільки треба, навіть мови немає. Реабілітолог недавно прийшла з декретної відпустки, приходить сюди, трошки займається. Тут була і на зал їздили. Навіть мови немає", — розповідає Іван Кузьома.

Реабілітолог Устина Толстая каже, займається з пацієнтами відповідно до діагнозу пацієнта.

"Якщо це рухові порушення, то ми покращуємо якість ходьби у залі, якщо це лежачий хворий, то в мене їх зараз є 10 людей. Вони потребують перевертання з боку на бік, допомагаємо в сидяче положення підняти. Потім переходимо до складніших вправ. Також у мене є пацієнти після протезування нижніх кінцівок, ми з ними виходимо на вулицю, вчимося ходити по сходах", — каже реабілітологиня Устина Толстая.

Порушення прав пацієнтів: які умови проживання у Львівському геріатричному пансіонаті
Умови проживання у Львівському геріатричному пансіонаті. Суспільне Львів

17 квітня у Телеграмі Офісу Уповноваженого з прав людини Дмитра Лубінця, з’явилися фото, які зробили його представники під час візиту у Львівській геріатричний пансіонат. Працівники Офісу омбудсмана виявили там порушення. Зокрема, за їхніми даними, у пансіонаті відсутні комплексні заходи з реабілітації та фізіотерапії. Не дотримується принцип безбар’єрності, принцип доступу до питної води, порушено санітарно-гігієнічні норми, норма житлової площі з розрахунку на одного підопічного.

Читайте також: У Львівському геріатричному пансіонаті зафіксували порушення прав підопічних — Офіс Омбудсмана

Також додали, що у закладі не забезпечують контроль за зберіганням інсулінових препаратів. Порушують права підопічних володіти, користуватися і розпоряджатися власними грошима

Стіну, яка затекла, і яка потрапила на фото омбудсмана, керівник закладу Микола Модь обіцяє найближчим часом відремонтувати. Проте із більшістю зауважень омбудсмана він не погоджується.

Порушення прав пацієнтів: які умови проживання у Львівському геріатричному пансіонаті
Умови проживання у Львівському геріатричному пансіонаті. Фото: Офіс омбудсмана України

"Сказати, що в нас ідеально – ні. Ідеально буде тільки тоді, коли буде зроблено капітальний ремонт будинку, капітальний ремонт не робився ніколи. Ідеальне обслуговування буде тільки тоді, коли заробітна плата відповідатиме європейським стандартам. В нас все зроблено для того, щоб люди себе почували комфортно і не було ніяких бар’єрів. Вода питна також є в кожній кімнаті", — каже керівник Львівського геріатричного пансіонату Микола Модь.

Лікарка закладу Ольга Ванівська запевняє, що усі інсулінові препарати зберігають як належить у холодильнику.

Порушення прав пацієнтів: які умови проживання у Львівському геріатричному пансіонаті
Ольга Ванівська показує, як зберігають ліки. Суспільне Львів

"В нас є 27 пацієнтів з цукровим діабетом, сім з них знаходиться на інсулінотерапії. Ми отримуємо згідно з електронним рецептом ліки, весь інсулін зберігаємо в холодильнику. Тоді, коли була перевірка, то він був вийнятий з холодильника для того, щоб проводити ін’єкцію інсуліну, щоб довести трошки до кімнатної температури", — каже лікарка Львівського геріатричного пансіонату Ольга Ванівська.

В обласній адміністрації отримали припис від Уповноваженого ВРУ з прав людини щодо порушень. За словами заступника голови Львівської військової адміністрації Івана Собка, керівника закладу зобов’яжуть усі зауваження виправити.

Порушення прав пацієнтів: які умови проживання у Львівському геріатричному пансіонаті
Умови проживання у Львівському геріатричному пансіонаті. Суспільне Львів

"Це відомі речі, заклад є дуже великий, заклад точно не ідеальний, проте все залежить від керівника. В мене особисто є питання до керівника. Не проблема в коштах, проблема у бажанні ефективно керувати закладом. В плані перевірки, то департамент соціального захисту звичайно на це відреагує, все це зафіксується. Нададуть 10 днів керівнику виправити. Якщо порушення не будуть усунені, ми подамо на обласну раду на управління майном спільної власності подання про притягнення до відповідальності керівника", — каже Іван Собко.

Водночас директор пансіонату каже, що перевірка у закладі відбувалася близько місяця тому, 16 березня, але поки що він не отримав жодного акту або ж результату перевірки, а про усі виявленні порушенні дізнався із ЗМІ.

Читайте також

Новий очільник у Чорнобильській лікарні Львова: що відомо про зміну керівництва

На початок