У Львівському геріатричному пансіонаті зафіксували порушення прав підопічних — Офіс Омбудсмана

У Львівському геріатричному пансіонаті зафіксували порушення прав підопічних — Офіс Омбудсмана

У Львівському геріатричному пансіонаті зафіксували порушення прав підопічних — Офіс Омбудсмана
. Фото: Офіс Омбудсмана

У Львівському геріатричному пансіонаті зафіксували порушення прав підопічних на охорону здоров’я та медичну допомогу. Про це вранці, 17 квітня, повідомили у Telegram-каналі Офісу Омбудсмана Дмитра Лубінця. Директор Львівського геріатричного пансіонату прокоментував ситуацію.

Працівники Офісу Омбудсмана відвідали Львівський геріатричний пансіонат та виявили численні порушення.

За їхніми словами, підопічні пансіонату не надають письмової усвідомленої згоди на лікування, а адміністрація закладу не організовує проведення огляду підопічних лікарсько-консультативною комісією. У пансіонаті відсутні комплексні заходи з реабілітації та фізіотерапії.

"Недотримання принципу безбар’єрності, доступу до питної води, порушення санітарно-гігієнічних норм, установленої норми житлової площі з розрахунку на одного підопічного. Не забезпечується контроль за зберіганням інсулінових препаратів. Не здійснюється фіксація випадків травмування, у зв’язку з чим можливі приховування фактів отримання тілесних ушкоджень підопічними", — повідомили в Офісі Омбудсмана.

Крім цього, за словами працівників Офісу Омбудсмана, підопічні Львівського геріатричного пансіонату не можуть володіти, користуватися і розпоряджатися власними грошима. 

"З метою усунення виявлених порушень прав і свобод підопічних закладу до компетентних органів будуть скеровані відповідні листи та акти реагування", — додали у Офісі Омбудсмана.

Директор Львівського геріатричного пансіонату Микола Модь у коментарі Суспільному підтвердив, що у закладі відбувалася перевірка. Він уточнив, що це було два або три тижні тому. Водночас, за його словами, наразі заклад не отримав жодного акту або ж результату перевірки.

З низкою зауважень, які прочитав у медіа, директор пансіонату не погоджується.

"Як у нас може неправильно зберігатися інсулін, якщо він зберігається у холодильнику. Про доступ до питної води: у нас є питна вода. У кожній кімнаті є вода, умивальники та санвузли. Є питна вода бутельована, ми не можемо її поставити у кожній кімнаті, але у їдальні є бутиль з водою, можна собі взяти. Яким чином немає доступу до коштів, я не розумію: поштарка приходить і роздає залишки грошей, бо частину Пенсійний фонд забирає", — каже Микола Модь.

За словами директора Львівського геріатричного пансіонату Миколи Модя, зараз очікують результатів перевірки. Водночас після цієї перевірки, інших перевірок у пансіонаті не відбувалося.

Зараз у Львівському геріатричному пансіонаті проживають 309 людей. Медзаклад розрахований, за словами Миколи Модя, на 400 людей.

Читайте також

У Львові для потребуючих людей організували Великодній сніданок

На початок