Охтирка на Сумщині потрапила в проєкт відбудови від USAID

Охтирка на Сумщині потрапила в проєкт відбудови від USAID

Охтирка на Сумщині потрапила в проєкт відбудови від USAID
. м. Охтирка, Сумська область, червень 2022 року/Фото: Суспільне Суми

Охтирка стала третім містом-учасником проєкту з відбудови зруйнованих російською армією пам’яток архітектури, культурних центрів тощо. Перші два – Миколаїв і Харків. Проєкт виконується за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), повідомили в Охтирській міській раді.

Читайте також: Пам’ятки Тростянця та Охтирки на Сумщині потрапили у проєкт відновлення культурної спадщини

Також проєкт реалізують за участі представників Мінрегіону і міської ради. Наразі жителів громади запрошують долучитися до обговорення проєкту та висловити своє бачення відновлення. Для цього потрібно заповнити відповідну анкету.

Що відомо

  • У травні 2022 року йшли перемовини Мінрегіону з представниками проєкту енергетичної безпеки USAID щодо допомоги Охтирці в підготовці до опалювального сезону 2022-2023 роки. Разом з тим, у липні 2022 року Денис Шмигаль заявив, що уряд виділить майже 300 млн на ремонт трьох ТЕЦ в Чернігові, Охтирці та Кременчуці. Як уточнив у своєму Telegram тодішній голова Сумської ОВА Дмитро Живицький, на відновлення ТЕЦ в Охтирці виділено 86,5 млн грн. Також він зазначив, що ці кошти будуть спрямовані на придбання резервного газового котла. У вересні виконком Охтирської міської ради підтримав рішення про виділення коштів з резервного фонду бюджету громади на капремонт головного корпусу з прибудовами ТЕЦ 8 185 011, 58 гривень.
  • Охтирська ТЕЦ єдиний об’єкт у місті, який надавав централізоване теплопостачання, близько 20 000 мешканців користувалися послугою.
  • Через те, що у вересні 2022 року ще не привезли котел та не зводили дах, директор Охтирської ТЕЦ Григорій Юрко прогнозував, що опалювальний сезон в Охтирці може стартувати невчасно. 24 жовтня 2022 року у Сумській області опалювальний сезон почали в 32 громадах. Найбільш проблемним було місто Охтирка. Там опалювальний сезон планували розпочати частково до 10 листопада.
  • У листопаді минулого року Охтирка отримала екскаватор-навантажувач JCB 3CX у рамках проєкту енергетичної безпеки USAID.
  • У червні 2022 року в Охтирці було зареєстровано понад 1800 пошкоджених приватних домоволодінь і квартир. Також пошкоджені або зруйновані приміщення міської ради, краєзнавчого музею, водогони, центральний каналізаційний колектор.
  • До повномасштабного вторгнення у місті проживали 48 тис. людей, на момент активних бойових дій — лишалось близько 20 тис.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок