Розмінування територій, суди по колаборантах. 419 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Розмінування територій, суди по колаборантах. 419 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Оновлено
Розмінування територій, суди по колаборантах. 419 день війни: хроніка подій в Херсонській області
. Херсон, тролейбус на вулиці міста, 17 квітня 2023 р. Фото: Суспільне Херсон

419 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Херсон і всю деокуповану частину області щодня з мінометів, танків, ствольної та реактивної артилерії обстрілює російська армія. Попри все у звільнених населених пунктах тривають стабілізаційні заходи. На лівобережжі Херсонщини також лунають вибухи — Сили оборони знищують склади боєприпасів, техніку, живу силу та логістичні шляхи військ РФ.

Суспільне слідкує за всіма подіями, що відбуваються в регіоні. Інформація оновлюється. Новини попереднього дня читайте тут, відеосюжети та дайджести новин — на YouTube Суспільне Херсон.

Головне на цей час

  • Російська армія минулої доби обстріляла понад 40 населених пунктів, розташованих на лінії зіткнення. Серед них — Золоту Балку, Козацьке, Львове, Микільське, а також Херсон
  • Внаслідок російських обстрілів повністю затоплена головна помпова станція управління Головного Каховського магістрального каналу Херсонської області. Військові РФ відновили до неї подачу електроенергії й намагаються відкачати воду.
  • До херсонського колаборанта Володимира Сальдо можуть застосувати процедуру заочного засудження і конфіскації, якщо його представники не з’являтимуться на судові засідання. Перше засідання у справі призначене на 20 квітня.
  • Херсонські прокурори заочно повідомили про підозру у порушенні законів та звичаїв війни та жорстоке поводження з цивільними кадровому співробітнику ФСБ РФ. За наказами підозрюваного його підлеглі затримували людей, привозили їх до захопленої будівлі Нацполіції й катували.
  • Співробітники СБУ затримали та повідомили про підозру у пособництві РФ так званому "начальнику вокзалу Херсон". Затриманий налагодив залізничне сполучення для потреб окупаційних угруповань на південному фронті, організував безперешкодне транспортування військової техніки, озброєння та боєприпасів з території РФ до захопленого на той час Херсона.
  • Загалом на правобережжі Херсонщині сапери обстежили майже 30 тисяч гектарів території, з них понад 24 тисячі гектарів – землі сільськогосподарського призначення. На цих територіях виявили та знешкодили 56219 вибухонебезпечних предметів.

У Херсоні знову чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

"На Херсонщині ситуація складна, але контрольована силами ЗСУ" — пресофіцер тактичної групи "Грім"

На території Херсонської області ситуація, як завжди, складна, але контрольована силами Збройних сил України. Про це в телемарафоні "Єдині новини" повідомив пресофіцер тактичної групи "Грім" Дмитро Плетенчук.

"Чути канонаду, працює артилерія РФ. Але наша не відстає, незалежно від того який час доби, темний чи світлий. Зараз відпрацьовує по розвіданих цілях, особливо враховуючи те, як сьогодні армія РФ обійшлась з Херсоном. Як ви знаєте, один загиблий і дев'ятеро поранених", — говорить Плетенчук.

За словами пресофіцера тактичної групи "Грім", тактика російських військових практично незмінна, змінюються лише інструменти, які вони застосовують для залякування і терору мирного місцевого населення. Дмитро Плетенчук каже, це робиться лише з метою створення тиску на центральні органи влади.

"Добиваються тиску всередині суспільства з метою змусити нас домовлятися на умовах росіян - тобто капітулювати, як вони бачать будь-які перемовини з ними. Тому можна сказати, що лише додалися обстріли, зокрема авіаційні. Почали застосовувати КАБи, і в основному бомбардують населені пункти, розташовані вздовж правого берега Дніпра", — говорить Плетенчук.

Подібні цілі визначити дуже важко, каже пресофіцер, тому основна задача — протидіяти носіям. Застосовують росіяни здебільшого для цього СУ-24 та СУ-35, щоб бомбардувати ці населені пункти Херсонщини. Тому постає питання про поповнення авіаційного парку, розповів Дмитро Плетенчук.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

На Херсонщині попрощаються із загиблим під Бахмутом військовим Віталієм Некорчуком

19 квітня жителі Музиківської громади Херсонщини попрощаються зі загиблим на війні односельцем Віталієм Некорчуком. Чоловік загинув 24 листопада 2022 року під Бахмутом, виконуючи бойове завдання. Через довготривалу процедуру упізнання, забрати тіло захисника рідні змогли лише зараз, повідомив сайт "Білозерка-Інфо".

За інформацією видання, Віталію було 43 роки. Він мав родину: дружину Тетяну, сина Олега і доньку Настю.

"Він був завжди привітний з іншими та надзвичайно щасливий у сімейному житті Віталій. Коли почалася війна чоловік вивіз рідних до Івано-Франківська. А вже через місяць був на військових навчаннях. На фронті Віталій виконував обов’язки командира машини інженерних загороджень інженерно-саперної роти групи інженерного забезпечення. Життя воїна обірвалось внаслідок влучання ворожого снаряду в автомобіль українських військових", — йдеться у дописі.

Прощання з Віталієм Некорчуком відбудеться 19 квітня, об 11.00 в селі Загорянівка.

Поспілкувався з Борисом Джонсоном та Анджеєм Дудою. Шістнадцятирічний херсонець відвідав світовий економічний форум

Херсонець Назар разом експрем’єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном зустрівся під час поїздки у Давосі на світовому економічному форумі. Назар разом з мамою були у складі української делегації. До Джонсона, каже хлопець, підійшов сам, бо мав мету.

"Сам пішов наполегливо, мені треба було за ним йти, але це того було варто. Я йому розповів про окупацію, Херсон, він здивувався та сказав, що буде далі допомагати. Я дуже вдячний йому за те, що він робить для України, бо це найближчий друг для нашої держави", — говорить Назар.

У складі української делегації у Давосі було дві родини з дітьми, розповідає мати Назара Ольга Цілинко. У Херсоні вона очолює ГО "Центр "Софія", яка опікується родинами дітей з інвалідністю.

Емоцій від поїздки залишилось багато, розповідає Назар. Найбільше — від зустрічі зі світовими лідерами. Окрім Бориса Джонсона поспілкувався з чинним Президентом Польщі Анджеєм Дудою. Зустрівся у Давосі і з українськими політиками та головами міст. Поспілкуватись вдалось з ексочільниками Польщі та Естонії Олександром Квасневським та Керсті Кальюлайд. Назар розповів їм про пережите в окупації. Після Давосу хлопець з мамою повернулись до Херсона, де лишаються і зараз.

У Бериславі відновили електропостачання

У Бериславі відновили електропостачання, яке зникло внаслідок обстрілів РФ, повідомив у Telegram керівник ОВА Прокудін.

На Херсонському напрямку армія РФ обстріляла протягом доби Антонівку та Херсон

На Херсонському напрямку російські військові обороняються та продовжують обстрілювати населені пункти. Протягом доби під вогнем опинились Антонівка та Херсон, загинули місцеві жителі, повідомив у Facebook Генштаб ЗСУ.

У Бериславі та Новобериславі зникло електропостачання внаслідок обстрілів

На Херсонщині внаслідок обстрілів російських військ пошкоджені електромережі, які живлять Берислав та Новоберислав. Наразі там немає електропостачання. На місці вже працюють енергетики, повідомив керівник ОВА Прокудін.

Катував жителів Херсонщини. Судитимуть "коменданта гарнізону РФ"

На лаві підсудних опиниться російський військовослужбовець, який був призначений так званим "комендантом - начальником гарнізону" у Лазурному. Прокурори скерували до суду обвинувальний акт за фактом порушення законів та звичаїв війни, повідомив у Telegram Офіс Генпрокурора.

За даними слідства, до підпорядкування псевдокомендатури увійшли населені пункти Лазурне, Приморське, Круглоозерка, Залізний Порт і територія Чорноморського біосферного заповідника.

Розмінування територій, суди по колаборантах. 419 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Херсонщина. Так званий "комендант-начальник гарнізону" у Лазурному Фото: Офіс Генпрокурора/Telegram

На посаді псевдокомендант особисто затримував і катував місцевих жителів із проукраїнською позицією, незаконно захоплював нерухомість.

Відомо, що обвинувачений разом зі військовими РФ затримали голову однієї з селищних рад Скадовського району. Його утримували в підвалі пансіонату, де били, погрожували розправою та імітували страту.

Від чоловіка вимагали дані щодо проукраїнських активістів та місцевих жителів та схиляли до співпраці, йдеться у повідомленні відомства.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Херсонця, який затримував людей та фабрикував проти них справи, судитимуть за колабораціонізм

Жителя Херсона, який працював так званим "слідчим" в окупаційному правоохоронному органі, судитимуть за колабораціонізм, повідомила у Telegram прокуратура.

За даними слідства, обвинувачений навесні 2022 року пішов на службу до незаконно створеного окупаційною владою правоохоронного органу — "главное управление министерства внутренних дел Херсонской области".

"На посаді так званого "слідчого" міського райвідділу він проводив обшуки у помешканнях херсонців, незаконно затримував та фабрикував проти них справи, виконував інші завдання окупаційної адміністрації, спрямовані на встановлення та утвердження тимчасової окупації області", — йдеться у дописі.

Наразі чоловік перебуває під вартою, де очікуватиме на вирок суду. За вчинене йому загрожує позбавлення волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

Херсонський центр крові потребує донорів усіх груп для поранених під час обстрілів

Херсонський обласний центр служби крові на 19 квітня терміново потребує донорів усіх груп для поранених при обстрілах місцевих жителів. Кров приймають по буднях з 8 до 13:00 за адресою: Миколаївське шосе, 7.

Жителі Милівської громади отримали продуктові набори та овочі

На Херсонщині жителі Милівської громади Бериславського району отримали продуктові набори та овочі. Допомогу надала міжнародна організація World Central Kitchen.

До наборів входять харчові продукти довготривалого зберігання: консерви м’ясні та рибні, олія, макаронні вироби, крупи, борошно, цукор, згущене молоко тощо, повідомив у Telegram голова РВА Літвінов.

Штаб угруповання військ РФ, у якому побував Путін, розташований на Арабатській Стрілці

Штаб угруповання російських військ "Днепр", у якому за повідомленням пропагандистських ЗМІ, побував президент РФ, розташований на тимчасово окупованій Арабатській Стрілці. Про це в Telegram повідомляє видання Свідомі.

Завдяки розповсюдженому у росЗМІ відео вдалось встановити геолокацію. Вона вказує на те, що Путін та російські генерали перебували у дитячому таборі "Приморський", який знаходиться за 170 кілометрів від лінії фронту у селі Щасливцеве Херсонської області, йдеться в повідомленні.

Жителі Милівської громади отримали гуманітарну допомогу: овочі та продуктові набори

Жителі Милівської громади Бериславського району отримали продуктові набори та овочі. Допомогу надала міжнародна організація World Central Kitchen, повідомив у Telegram голова РВА Володимир Літвінов.

Відкрите кримінальне провадження за фактом загибелі та поранення людей внаслідок обстрілів у Херсоні — Офіс Генпрокурора

Прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом обстрілу військами РФ середмістя Херсона, внаслідок якого загинула людина, дев'ятеро поранені, йдеться у повідомленні Офісу Генпрокурора у Telegram.

Кількість поранених внаслідок обстрілу збільшилася до дев'яти

За даними Херсонської ОВА, кількість поранених внаслідок ранкового обстрілу Херсона зросла до дев'яти людей.

Розмінування територій, суди по колаборантах. 419 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Херсон. Люди прибирають робочі місця після російських обстрілів на Центральному ринку, 18 квітня 2023 Фото: Суспільне Херсон

Російські війська близько 11-ї години вдарили по середмістю Херсона. Поцілили у Центральний ринок та навколишні будинки, повідомив керівник пресофісу ОВА Толоконніков.

"Кількість постраждалих наразі 10: один чоловік загинув і 9 людей отримали поранення різного ступеню важкості. Усі доправлені до лікарні. Це й осколкові поранення рук, ніг, голови та тулуба", розповів Толоконніков.

На Центральному ринку у Херсоні зруйновані торгівельні майданчики та вибиті вікна в головному павільйоні

На Центральному ринку Херсона люди оговтуються від ранкового обстрілу. Продавці розгрібають від завалів торговельні місця. На місці працюють медики "швидкої", які надають допомогу пораненим.

Розмінування територій, суди по колаборантах. 419 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Херсон. Зруйновані внаслідок російських обстрілів торгівельні майданчики на Центральному ринку, 18 квітня 2023 Фото: Суспільне Херсон

Кількість поранених збільшилася до семи

За уточненими даними, повідомив у Telegram перший заступник голови облради Соболевського, внаслідок обстрілу центрального ринку Херсона одна людина загинула, ще семеро отримали поранення різного ступеня важкості.

Одна людина загинула, шестеро поранених у Херсоні

Внаслідок обстрілу Центрального ринку у Херсоні одна людина загинула, шестеро поранених. У головному павільйоні та кіосках вибите скло, повідомили кореспонденти Суспільного.

Війська РФ навмисно обстріляли Центральний ринок у Херсоні - Соболевський

Обстріл району Центрального ринку у Херсоні перший заступник голови облради Юрій Соболевський назвав навмисним актом тероризму. Про це він написав у Telegram.

Переховувалась на Вінниччині: СБУ затримала колаборантку з Херсонщини

Під час комплексних заходів на Вінниччині СБУ затримала пособницю російських окупантів з Херсонщини, доньку колишнього гауляйтера Чорнобаївки Юрія Турульова. Про це в Telegram повідомила Служба безпеки України.

Розмінування територій, суди по колаборантах. 419 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Херсонщина. Затримана так звана "очільниця" Чорнобаївського відділу освіти Фото: Служба безпеки України/Telegram

Підозрювана, однією з перших підтримала російських окупантів і пішла працювати в так звану "адміністрацію", йдеться в повідомленні. За протекції батька її призначили керувати освітою та культурою.

Слідчі встановили, що підозрювана організовувала та брала активну участь у пропагандистських акціях, змушувала місцевих педагогів русифікувати навчальні заклади.

Шестеро людей поранених внаслідок обстрілів Центрального ринку у Херсоні

Російські війська обстріляли район Центрального ринку, шестеро людей поранені, повідомив у Telegram керівник ОП Єрмак.

Війська РФ обстрілюють центр Херсона

Російська армія обстрілює середмістя Херсона. Жителів просять перебувати у укриттях, повідомив у Telegram голова ОВА Прокудін.

"Військові РФ мінують територію і готуються до чергового "жесту". Гуменюк про ситуацію на лівобережжі Херсонщині

Сили оборони спостерігають активну оборонну діяльність військ РФ на лівобережжі Херсонщини, мінують ділянки, які вважають небезпечними та готуються до чергового "жесту доброї волі". Про це в телемарафоні "Єдині новини" повідомила керівниця Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони та охорони півдня Наталія Гуменюк.

"Російські окупанти дійсно зайняті інженерним облаштуванням рубежів оборони — і першого, і другого, і третього. Намагаються мінувати ділянки, які можуть бути для них десантно небезпечними, майже все узбережжя намагаються вкрити замінованими площами. Це, як кажуть херсонці на правому березі, народна прикмета — вони точно готуються до чергового жесту. Вони спакували намародерене майно, відправили, запаслися цивільним одягом і зараз проводять такі дії — це однозначно свідчить про те, що вони готуються", — розповіла Гуменюк.

Російські війська шість разів за добу обстріляли територію Херсонської громади

17 квітня російські війська шість разів обстріляли територію Херсонської громади, використали для цього 14 снарядів. Про це в Telegram повідомила Херсонська МВА.

Під вогнем перебували центр міста та Корабельний район. Також російська армія обстріляла острівну та берегову частину Херсонської громади. Загиблих та поранених немає, йдеться в повідомленні.

Армія РФ за добу випустила 342 снаряди по Херсонщині

Впродовж 17 квітня російська армія 57 разів обстріляла території Херсонської області, випустила 342 снаряди з важкої артилерії, БПЛА та авіації. Поранена одна людина. Про це в Telegram повідомив голова ОВА Олександр Прокудін.

Херсон військові РФ обстріляли шість разів, йдеться в повідомленні.

За даними ОВА, снаряди поцілили у житлові квартали, територію та будівлі дитячого оздоровчого табору у Білозерці та лінію електропередач у Чорнобаївській громаді.

На початок