В Овруцькій міській лікарні на Житомирщині почали робити операції методом лапароскопії

В Овруцькій міській лікарні на Житомирщині почали робити операції методом лапароскопії

В Овруцькій міській лікарні на Житомирщині почали робити операції методом лапароскопії
. В Овруцькій лікарні почали робити операції методом лапароскопії. Овруч, Житомирщина, квітень 2023 року. Фото: Facebook Овруцької лікарні

Восьмого квітня в Овруцькій міській лікарні зробили першу операцію методом лапароскопії – обладнання для таких операцій лікарня отримала від благодійників. Про це в коментарі Суспільному Житомир розповіла медична директорка КНП "Овруцька міська лікарня" Леся Закусило.

За її словами, обладнання, необхідне для таких операцій, лікарні в якості гуманітарної допомоги передав благодійний фонд "Хлібний дім".

"Лікар з нашої лікарні пройшов відповідне навчання ще у 2021 році, але через те, що в нас не було потрібного обладнання, ми не могли проводити такі операції. Тепер завдяки допомозі благодійників ми отримали цю лапароскопічну стійку. Окрім цього, ми витратили близько мільйона гривень власних грошей на купівлю необхідного розхідного матеріалу", – розповіла Леся Закусило.

Першу операцію лапароскопічним методом команда лікарів-хірургів хірургічного відділення лікарні провела восьмого квітня – 72-річній жительці громади, хворій на жовчнокам'яну хворобу, видалили жовчний міхур.

"За допомогою цього обладнання можна проводити операції не лише на жовчному міхурі – можна оперувати апендицити, грижі. Головна перевага в тому, що операція триває вдвічі менше по часу, відповідно, скорочується час перебування пацієнта під наркозом, операція малотравматична, крововтрата менша, а післяопераційне відновлення проходить швидше. Приміром, прооперовану пацієнтку ми виписали на третю добу після операції", – говорить медична директорка.

Як каже Леся Закусило, раніше для таких операцій жителям Овруцької та сусідніх громад доводилося їздити в інші міста.

"Жителі громади їздили оперуватися в той же Коростень чи Житомир. Тепер це можна зробити і в нас – не потрібно їхати далеко. Надто, зважаючи на те, що ми обслуговуємо пацієнтів не лише Овруцької, а й інших громад в межах колишнього Овруцького району", – розповіла лікарка.

З її слів, операції лапароскопічним методом є безкоштовними. Лікарня має договір з Національною службою здоров'я, яким передбачено, що НСЗУ відшкодовуватиме медзакладу вартість таких послуг.

Що відомо

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок